Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καθηγητής του Χάρβαρντ βάζει στα παπούτσια των Παλαιστινίων τους... Ισραηλινούς

Καθηγητής του Χάρβαρντ βάζει στα παπούτσια των Παλαιστινίων τους… Ισραηλινούς

Ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ θέτει ένα δύσκολο ερώτημα.

Ας φανταστούμε ότι η ιστορία είχε παίξει ένα διαφορετικό παιχνίδι πριν πολλά χρόνια: Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, να είχε συντριβεί το Ισραήλ από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Συρία, οδηγώντας εκατομμύρια Ισραηλινούς σε φυγή. Τι θα συνέβαινε;

Ως γνωστόν, στους μεγάλους αραβοϊησραηλινούς πολέμους (δεκαετίες 1940-1970) νικητές είχαν αναδειχτεί οι Ισραηλινοί, με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών να αποτελεί τη σύγκρουση που άλλαξε τους χάρτες, καθώς τότε ήταν που οι Ισραηλινοί οικειοποιήθηκαν τα παλαιστινιακά εδάφη, εκδιώκοντας τους Παλαιστινίους.

Ωστόσο, ένας από τους διακεκριμένους Αμερικανούς Πολιτικούς Επιστήμονες και ένας εκ των δύο συγγραφέων του Best Seller το «Ισραηλινό Λόμπι και η Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ», καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Στήβεν Γουόλτ, θέτει το υποθετικό ερώτημα να κέρδιζαν οι Άραβες τότε και όχι οι Ισραηλινοί.

Ας υποθέσουμε ότι το παλαιστινιακό κράτος απαντούσε με αποκλεισμό και βομβαρδίζοντας τον θύλακα, προκαλούσε χιλιάδες θανάτους αμάχων».

Σε ανάλυσή του στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ο Γουόλτ, ασκώντας κριτική στις ΗΠΑ που «παραχαϊδεύουν» το Ισραήλ, απλά ρωτάει να φανταστούμε τα νικηφόρα αραβικά κράτη εκείνη την εποχή να αποφάσιζαν, μετά τη νίκη τους, να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να ασκήσουν το «δικαίωμα επιστροφής» και να ιδρύσουν ένα δικό τους κράτος σε μέρος ή σε όλο το σημερινό Ισραήλ/Παλαιστίνη.

«Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι ένα εκατομμύριο περίπου Εβραίοι είχαν καταλήξει ως απάτριδες πρόσφυγες περιορισμένοι σε έναν στενό θύλακα όπως η Λωρίδα της Γάζας». λέει.

«Στη συνέχεια, φανταστείτε ότι μια ομάδα πρώην μαχητών της οργάνωσης Irgun [ακραία τρομοκρατική οργάνωση τις δεκαετίες 1940-50] και άλλων εβραϊκών σκληροπυρηνικών οργάνωναν ένα κίνημα αντίστασης, αποκτούσαν τον έλεγχο του θύλακα και αρνούνταν να αναγνωρίσουν το νέο παλαιστινιακό κράτος»

«Επιπλέον, λάμβαναν υποστήριξη από συμπαθούντες υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και άρχιζαν να μεταφέρουν λαθραία όπλα στον θύλακα, τα οποία χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν σε κοντινούς οικισμούς και πόλεις στο πρόσφατα ιδρυθέν παλαιστινιακό κράτος».

«Και μετά ας υποθέσουμε ότι το παλαιστινιακό κράτος απαντούσε με αποκλεισμό και βομβαρδίζοντας τον θύλακα, προκαλούσε χιλιάδες θανάτους αμάχων».

«Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ποια πλευρά πιστεύετε ότι θα υποστήριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ;» ρωτάει ο Γουόλτ. «Πράγματι, θα επέτρεπαν ποτέ οι ΗΠΑ να εμφανιστεί μια κατάσταση όπως αυτή;»

Για τον ίδιο οι απαντήσεις είναι προφανείς και μιλούν πολύ για τον μονόπλευρο τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προσεγγίζουν αυτή τη σύγκρουση, καταλήγει ο καθηγητής, καταγγέλοντας τα δύο μέτρα και σταθμά της Ουάσινγκτον σε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024