Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παλαιστίνη: Βέτο των ΗΠΑ κατά της ένταξής της ως κράτος-πλήρες μέλος στον ΟΗΕ

Παλαιστίνη: Βέτο των ΗΠΑ κατά της ένταξής της ως κράτος-πλήρες μέλος στον ΟΗΕ

Το σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτος-πλήρες μέλος στον ΟΗΕ φρέναραν οι ΗΠΑ, ασκώντας το βέτο που διαθέτουν.

Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Eduardo Munoz) για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενο που απορρίπτει με σφοδρότητα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σχέδιο απόφασης — καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Αλγερία — που «συνιστούσε» στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει «το κράτος της Παλαιστίνης να ενταχθεί ως κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ», δεν προχώρησε, καθώς παρότι έλαβε 12 ψήφους και υπήρξαν δύο αποχές, η αρνητική ψήφος, αυτή της Ουάσιγκτον, ήταν καθοριστική. Η εξέλιξη θεωρείτο εξαρχής δεδομένη από παρατηρητές.

«Αδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο» χαρακτηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή το βέτο των ΗΠΑ

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την απόφαση της Ουάσιγκτον ν’ ασκήσει βέτο και στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το χαρακτηρίζει «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».

Επαινεί το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επαίνεσε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ. «Η επονείδιστη πρόταση απορρίφθηκε. Η τρομοκρατία δεν θα επιβραβευτεί», σχολίασε ο Ισραέλ Κατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να προωθήσει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον ΟΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης.

Καταδικάζει η Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σθεναρά τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, που αποφάσισε να εμποδίσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ασκώντας το δικαίωμα βέτο, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024