Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναίκες Vs ανδρών - Ποιοι κοιμούνται χειρότερα και γιατί

Γυναίκες Vs ανδρών – Ποιοι κοιμούνται χειρότερα και γιατί

Οι επιστήμονες εξηγούν τις διαφορές στον ύπνο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Ποιο από τα δύο φύλα κοιμάται ήσυχο και ποιο χάνει πιο συχνά τον ύπνο του…;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews, οι γυναίκες κοιμούνται χειρότερα από τους άνδρες με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το «ρολόι» του σώματός τους λειτουργεί περίπου έξι λεπτά πιο γρήγορα.

Το βιολογικό ρολόι καθορίζει σημαντικά το πώς λειτουργούμε. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το χρονοδιάγραμμα πολλών βιολογικών λειτουργιών, από τις ώρες που κοιμόμαστε μέχρι τις ώρες που τρώμε. Ο κιρκάδιος ρυθμός διαχειρίζεται τους ημερήσιους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες λειτουργούν πιο… γρήγορα, σημαίνει πως ο οργανισμός τους δεν είναι απόλυτα συγχρονισμένος με το περιβάλλον και ο εγκέφαλος δεν δίνει απολύτως σωστά μηνύματα σχετικά με τις ώρες που πρέπει να ξεκουράζονται.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων  

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Σαουθάμπτον εξέτασαν δεκάδες ακαδημαϊκές εργασίες που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία σχετικά με το «χάσμα του ύπνου» που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία. Επιπλέον, συνολικά βαθμολογούσαν την ποιότητα του ύπνου τους χαμηλότερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες, από την άλλη, απολάμβαναν λιγότερο βαθύ ύπνο από τις γυναίκες, ήταν πιο επιρρεπείς στο ξενύχτι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την ταχύτητα του ενσωματωμένου ρολογιού του σώματος (κιρκάδιος ρυθμός).

Οι επιστήμονες εξήγησαν πως πριν τον ύπνο, το σώμα αντιδρά σε περιβαλλοντικά στοιχεία και η θερμοκρασία του πυρήνα πέφτει ώστε να προετοιμαστούμε για την ξεκούραση που θα ακολουθήσει. Το σώμα εκκρίνει επίσης περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, η μελατονίνη εκκρίνεται νωρίτερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Η θερμοκρασία του σώματος φτάνει στην κορύφωσή της επίσης νωρίτερα.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρένσκε Λοκ, ειδική στην ψυχιατρική με έδρα το Στάνφορντ, δήλωσε:

«Αν και αυτή η διαφορά των 6 λεπτών μπορεί να είναι μικρή, είναι σημαντική. Ο μη συγχρονισμός μεταξύ του κεντρικού ρολογιού του σώματος και του κύκλου ύπνου/αφύπνισης είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Φανταστείτε αν το ρολόι κάποιου έτρεχε σταθερά έξι λεπτά πιο γρήγορα ή πιο αργά. Σε βάθος χρόνου, αυτή η διαφορά λειτουργεί συσσωρευτικά, εντείνοντας την εσφαλμένη ευθυγράμμιση μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού και των εξωτερικών ενδείξεων, όπως το φως και το σκοτάδι».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις γυναίκες;

«Ακόμη και μικρές διαφορές στις κιρκαδικές περιόδους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και ευεξία.

Η χαμηλότερη ποιότητα ύπνου σχετίζεται με το άγχος και τις καταθλιπτικές διαταραχές, οι οποίες είναι δύο φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να διαγνωστούν με αϋπνία, αν και οι λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς.

Οι γυναίκες φάνηκε να έχουν επίσης έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο», επεσήμανε η Δρ Λοκ.

Και συνέχισε:

«Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν περίπου οκτώ λεπτά περισσότερα από τους άνδρες στη φάση του ύπνου χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (non-REM). Ενώ ο χρόνος που περνάμε στη non-REM φάση μειώνεται με την ηλικία, αυτή η μείωση είναι εμφανείς πολύ περισσότερο στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες».

«Η κατανόηση των διαφορών στον ύπνο για τα δύο φύλα είναι ουσιώδης για την καταπολέμηση τυχόν διαταραχών έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν έναν πιο ποιοτικό ύπνο και εντέλει μια καλύτερη συνολικά υγεία», τόνισε κλείνοντας η ίδια.

Πηγή Vita.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024