Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: 13.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται κατά την εξάμηνη ισραηλινή επίθεση στον θύλακα

Γάζα: 13.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται κατά την εξάμηνη ισραηλινή επίθεση στον θύλακα

Ενώ περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, άλλοι 13.000 παραμένουν αγνοούμενοι, αν και ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Πάνω από 13.000 Παλαιστίνιοι πιστεύεται ότι αγνοούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε μια ομάδα δικαιωμάτων, εκτός από τους περισσότερους από 35.000 νεκρούς της εξάμηνης επίθεσης.

Η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διερεύνησης των χιλιάδων Παλαιστινίων που έχουν εξαφανιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, με το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα να έχει καταστραφεί και τις καταπονημένες πολιτικές ομάδες διάσωσης να αγωνίζονται να καταγράψουν τους εξαφανισθέντες.

«Το Ισραήλ έχει συλλάβει χιλιάδες πολίτες στη Γάζα και τους έχει κατηγορήσει ότι είναι μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Euro Med φοβάται ότι χιλιάδες μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια των ισοπεδωμένων κτιρίων της Γάζας, να εξαφανιστούν βίαια, να εκτελεστούν ή να θαφτούν σε μη σημαδεμένους ομαδικούς τάφους.

Νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.545 Παλαιστίνιους και έχει αφήσει 76.094 τραυματίες. «Η αποφασιστική διεθνής πίεση στο Ισραήλ είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η εργασία των ατόμων και των συνεργείων που εργάζονται για την απομάκρυνση αυτών των ερειπίων, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων πολιτικής προστασίας», αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να δώσει πληροφορίες για την τύχη των χιλιάδων Παλαιστινίων δικασθέντων κρατουμένων και προφυλακισμένων κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας που κρατούνται από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και εκείνων που έχουν πέσει θύματα δολοφονίας, παράνομης εκτέλεσης και εξαφάνισης σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης».

«Το Ισραήλ έχει συλλάβει χιλιάδες πολίτες στη Γάζα και τους έχει κατηγορήσει ότι είναι μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών».

Οι κρατούμενοι κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές, όπου φρικτά βασανιστήρια και κακομεταχείριση φέρονται να είναι διαδεδομένα, οδηγώντας σε θανάτους κρατουμένων και ακρωτηριασμό άκρων λόγω τραυματισμών, κυρίως από τις χειροπέδες τύπου «δεματικό».

Παιδιά κοιτούν από ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια του Eid al-Fitr, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στην πόλη της Γάζας 11 Απριλίου 2024.

Κρατούμενοι χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο ή χωρίς κατηγορίες – «Νόμος διοικητικής κράτησης»

Οι ομάδες δικαιωμάτων και άλλοι ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση στους κρατούμενους, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των βασικών οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν είναι σε θέση να δώσουν εξηγήσεις για τους αγνοούμενους. Αυτό έχει αφήσει αμέτρητους Παλαιστίνιους στη Γάζα να μην γνωρίζουν αν οι αγαπημένοι τους είναι κρατούμενοι ή νεκροί.

«Οι συνθήκες που περιβάλλουν τους θανάτους αυτών των κρατουμένων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό, ούτε ανεξάρτητοι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ή να προσδιορίσουν τις λεπτομέρειες του θανάτου τους», δήλωσε ο παρατηρητής. Η καταστροφική ισραηλινή πολιορκία έχει επίσης στερήσει από τη Γάζα βασικά μηχανήματα ή ειδικούς που χρειάζονται οι ομάδες διάσωσης για να ανασκάψουν τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων για να ανασύρουν πτώματα ή τραυματίες.

«Οι σοροί αυτών των θυμάτων δεν έχουν εκταφεί, η ταυτότητά τους δεν έχει εξακριβωθεί και τα λείψανά τους δεν έχουν επαναπατριστεί, ούτε έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς τους», πρόσθεσε η Euro-Med. Ο παρατηρητής μέτρησε μόνο εκείνους που αναφέρθηκαν ως εξαφανισμένοι και λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της μαζικής μετακίνησης των ανθρώπων, παραδέχθηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των αγνοουμένων είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024