Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν κλείσατε μάτι χθες βράδυ; Τα 3 πράγματα που πρέπει απαραίτητα σήμερα να κάνετε

Δεν κλείσατε μάτι χθες βράδυ; Τα 3 πράγματα που πρέπει απαραίτητα σήμερα να κάνετε

Αν σήμερα νιώθετε πως δεν θα τα βγάλετε πέρα, δοκιμάστε να κάνετε αυτά.

Ίσως χθες βράδυ το ξενυχτήσατε λόγω δουλειάς ή επειδή υποκύψατε στον πειρασμό να δείτε και το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. Ίσως πάλι ενοχλητικές σκέψεις, κάποιος θόρυβος ή ένα απρόοπτο περιστατικό να σας τίναξε από το κρεβάτι και σήμερα να αισθάνεστε εξάντληση.

Όποια κι αν ήταν η αιτία του κακού ύπνου σας, υπάρχουν τρόποι να ανακάμψετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε.

#1 Αντισταθείτε στην επιθυμία να πατήσετε το snooze

Το να αντισταθμίσετε την ανήσυχη νύχτα σας αγνοώντας το ξυπνητήρι για μερικές ώρες μπορεί να ακούγεται μια καλή λύση, αλλά η καθυστέρηση της συνηθισμένης ώρας αφύπνισης, διαταράσσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι βιολογικοί ρυθμοί που κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου και ρυθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς μας, συμπεριλαμβανομένου του πότε νιώθουμε υπνηλία ή εγρήγορση.

Η σταθερή ώρα του πρωινού ξυπνήματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης ισορροπημένους, κάτι που διασφαλίζει ότι σήμερα θα έχουμε τη διάθεση να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ και η μια άγρυπνη νύχτα δεν θα μας γίνει συνήθεια.

#2 Εκμεταλλευτείτε το φως του ήλιου

Συχνά αισθανόμαστε νωθροί το πρωί καθώς η μελατονίνη, η κύρια ορμόνη του ύπνου, «φεύγει» σιγά-σιγά από το σύστημά μας.

Το φως της ημέρας, από την άλλη, ενισχύει την ντοπαμίνη, την ορμόνη που συμβάλλει στην καταστολή της μελατονίνης, χαρίζοντάς μας εγρήγορση.

Εκτός λοιπόν από το ανοίξετε τα παράθυρα στο σπίτι με το που ξυπνήσετε σήμερα, θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια μικρή βόλτα στο φως της ημέρας καθώς η σωματική δραστηριότητα ενισχύει επίσης την ντοπαμίνη.

#3 Πάρτε έναν υπνάκο το μεσημέρι ή ξαπλώστε απόψε λίγο νωρίτερα

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας, αλλά μόνο εάν περιορίζεται σε περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με μελέτες.

Εάν δεν συνηθίζετε να κοιμάστε ή ο μεσημεριανός ύπνος έχετε διαπιστώσει πως γενικά δεν σας βοηθά, κάντε πάλι μια μικρή βόλτα το απόγευμα για να αναζωογονηθείτε.

Θυμηθείτε πως μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να σας κάνει παραδόξως να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση το επόμενο βράδυ, κάτι που είναι ωφέλιμο να καταπολεμήσετε μιας και η έλλειψη ανάπαυσης συνδέεται με πολλά ζητήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Δώστε λοιπόν απόψε προτεραιότητα στον ύπνο σας, ξαπλώνοντας ίσως και λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αν και ο ύπνος δεν αναπληρώνεται, η έρευνα δείχνει ότι λίγο περισσότερος τις επόμενες μία με δύο νύχτες μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα.

Κλείστε λοιπόν φώτα, παντζούρια και οθόνες και πιείτε κάτι ζεστό (λίγο γάλα με μέλι ή ένα αφέψημα από πασιφλόρα ή τίλιο).

Αν δεν σας παίρνει με τίποτα ο ύπνος, αντί να κοιτάτε συνεχώς το ρολόι, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε κάτι ευχάριστο. Κάτι που σας ηρεμεί και σας φτιάχνει τη διάθεση. Έτσι, είναι βέβαιο πως ο ύπνος θα έρθει πριν καν το καταλάβετε…

Πηγή Vita.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024