Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρόμος από ιώδιο-131

Τρόμος από ιώδιο-131

Πυρηνική ακτινοβολία από ραδιενεργό ιώδιο καταγράφηκε στο Τρόμσο της Νορβηγίας με άγνωστη προέλευση.

Μάλλον δεν προέρχεται από ατύχημα πυρηνικού αντιδραστήρα, αλλά και πάλι προκάλεσε έντονη ανησυχία μετά την αναφορά των προ των μετρήσεων. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου, η Νορβηγική Αρχή Ραδιενεργού και Πυρηνικής Ασφάλειας μέτρησε πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου (l-131) στο Τρομσπ.

Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα, 21 έως 26 Μαρτίου. Το Barents Observer ανέφερε πρώτα την υπόθεση. Τι είναι το ιώδιο 131; Κάθε στοιχείο έχει άτομα με συγκεκριμένο αριθμό πρωτονίων στον πυρήνα και αυτά τα άτομα αποτελούν ένα μείγμα μερικών διαφορετικών ισοτόπων, το καθένα με έναν συγκεκριμένο αριθμό νετρονίων.

Το ιώδιο έχει ατομικό αριθμό 53, που αντιστοιχεί σε 53 πρωτόνια στον πυρήνα του. Κατά μέσο όρο, το φυσικό ιώδιο έχει επίσης 74 νετρόνια, για ένα σύνολο 127 πυρηνικών σωματιδίων (53 πρωτόνια + 74 νετρόνια).

Το ιώδιο-131 είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο με 131 πυρηνικά σωματίδια, δηλαδή 53 πρωτόνια και 78 νετρόνια. Τα ραδιενεργά ισότοπα είναι ασταθή και διασπώνται με συγκεκριμένο ρυθμό, εκπέμποντας ραδιενεργή ακτινοβολία. Ο ρυθμός διάσπασης μπορεί εύκολα να περιγραφεί από τον χρόνο ημιζωής, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να εξαφανιστούν τα μισά από τα αρχικά ραδιενεργά ισότοπα. Ο χρόνος ημιζωής του ιωδίου 131 είναι περίπου οκτώ ημέρες.

Επομένως, μετά από έναν, δύο και τρεις χρόνους ημιζωής (δηλαδή 8, 16 και 24 ημέρες), παραμένει το 50%, το 25% και το 12,5% της αρχικής ποσότητας ιωδίου-131, αντίστοιχα. Αντίστοιχα μειώνεται και η ένταση της ακτινοβολίας.

Η ζημιά στον άνθρωπο; Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο που συσσωρεύεται στον θυρεοειδή αδένα του σώματος. Αυτό παράγει κύτταρα που μειώνουν την περιεκτικότητα σε ασβέστιο στο αίμα. Η απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εκπομπές από τους αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα.

Άγνωστη η πηγή

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Η πηγή της απελευθέρωσης είναι προς το παρόν άγνωστη.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, υπάρχουν αρκετοί σταθμοί μέτρησης σε όλη τη Νορβηγία, οι οποίοι παρακολουθούνται συνεχώς για ραδιενέργεια στον αέρα. Ο Bredo Møller, μηχανικός στη Διεύθυνση που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του αέρα, λέει ότι αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εντοπίζεται φέτος.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο έχει εντοπιστεί στον σταθμό του Tromsø, που ιδρύθηκε πέρυσι. Αυτά είναι πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και πάλι επαρκή για τη διεξαγωγή αυτού του τύπου ανίχνευσης, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο Møller λέει ότι εργάζονται για να μάθουν από πού προήλθε.

«Μόνο μία ραδιενεργή ουσία ανιχνεύτηκε, αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ή κάτι παρόμοιο. Εάν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε καταγράψει και άλλο υλικό, καθώς τέτοια γεγονότα θα προκαλούσαν την απελευθέρωση πολλών άλλων ισοτόπων, όπως το στρόντιο-90 και το καίσιο-137.

Ωστόσο, αυτό το ιώδιο θα αποσυντεθεί εντελώς μέσα σε λίγες μέρες. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας, το οποίο διεξάγει τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για το φαινόμενο», λέει ο Møller.

«Έχουμε εξετάσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις και είμαστε σε επαφή με άλλες σκανδιναβικές χώρες που πραγματοποιούν τον ίδιο τύπο παρακολούθησης» συνεχίζει ο Møller, ο οποίος πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024