Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πώς ο πόλεμος κάνει τη Ρωσία να στραφεί στα τακτικά πυρηνικά όπλα

Ουκρανία: Πώς ο πόλεμος κάνει τη Ρωσία να στραφεί στα τακτικά πυρηνικά όπλα

Η Μόσχα πιστεύει ότι η Δύση θα διστάσει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε την εμπιστοσύνη της Ρωσίας στις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της και την έκανε να στραφεί στα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα (NSNW) ως μέσο απάντησης στο NATO στην περίπτωση σύγκρουσης, εκτιμά γνωστή δεξαμενή σκέψης.

Η κατηγορία των NSNW περιλαμβάνει τα πυρηνικά όπλα με ακτίνα κάτω των 5.500 χιλιομέτρων, σε αντιδιαστολή με τα στρατηγικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία για να χτυπήσουν τον εχθρό στο έδαφός του.

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών μελετών εκτιμά ότι η Ρωσία είναι σήμερα πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα επειδή πιστεύει ότι η Δύση δεν θα είχε το θάρρος να απαντήσει με πυρηνικό χτύπημα.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

«Η αντίληψη της Ρωσίας ότι στη Δύση δεν υπάρχει θέληση για χρήση πυρηνικών όπλων ή αποδοχή ανθρώπινων απωλειών ενισχύει περαιτέρω την ρωσική επιθετική σκέψη και το δόγμα των NSNW» γράφει η έκθεση του Ινστιτούτου.

Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει NSNW για να κλιμακώσει μια σύγκρουση με ελεγχόμενο τρόπο «είτε για να αποτρέψει εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είτε για να τους υποχρεώσει σε τερματισμό του πολέμου με τους όρου της Ρωσίας».

Με την εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Δύσης (Reuters)

Πυρηνικό δόγμα

Η Μόσχα δεν έχει απειλήσει ευθέως με πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία αλλά το αφήνει να εννοηθεί. Ήδη από την πρώτη ημέρα της εισβολής, ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε όσους σκέφτονταν να μπουν στο δρόμο της Ρωσίας για «συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία σας».

Ο Πούτιν δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα στρατιωτικών αξιωματούχων να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση «επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Όμως ο ρώσος πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα και ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Αναλυτές στη Δύση παρακολουθούν εδώ και καιρό τη συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ ρώσων στρατιωτικών για το εάν η Μόσχα πρέπει να διευρύνει τους όρους χρήσης των πυρηνικών όπλων.

Πέρυσι, για παράδειγμα, ο ρώσος αναλυτής Σεργκέι Καραγκάνοφ πρότεινε την απειλή πυρηνικών επιθέσεων στην Ευρώπη ως μέσο εκφοβισμού των εχθρών της Μόσχας.

Πάντως οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αντιλαμβάνονταν εγκαίρως αν η Ρωσία προετοιμαζόταν για πυρηνικό χτύπημα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ουίλιαμ Αλμπέρκι, συντάκτης της έκθυεσης.

Τέτοιες ενδείξεις θα ήταν η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι συμβατικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή-στόχο για να εξουδετερωθούν τα ραντάρ και η αεράμυνα πριν από την επίθεση.

Ο ίδιος ο Πούτιν θα βρισκόταν πιθανότατα σε πυρηνικό καταφύγιο και το πυρηνικό οπλοστάσιο θα ετίθετο σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρηνικών αντιποίνων.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο Αλμπέρκι, η Ρωσία θα έπρεπε να υπολογίσει προσεκτικά το μέγεθος του πλήγματος, έτσι ώστε να πετύχει τον σκοπό της χωρίς να κλιμακωθεί η σύγκρουση.

«Όταν η άλλα πλευρά ξεπεράσει την πυρηνική κόκκινη γραμμή, πώς μπορεί κανείς να προλάβει τη λογική της κλιμάκωσης μέχρι τον αφανισμό; Πώς το συγκρατείς, πώς το περιορίζεις. Είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα, ένα πρόβλημα που υπάρχει από την αρχή της πυρηνικής εποχής».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024