Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζαπορίζια: Χάπια ιωδίου μοιράζουν οι Ουκρανοί - Πόσο κινδυνεύουμε με νέο... Τσερνόμπιλ

Ζαπορίζια: Χάπια ιωδίου μοιράζουν οι Ουκρανοί – Πόσο κινδυνεύουμε με νέο… Τσερνόμπιλ

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο... Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ

Ο εφιάλτης ενός νέου Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, με δυνητικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη γεωγραφική ζώνη της Ευρώπης, έχει εγκατασταθεί πλέον πάνω από τη γηραιό ήπειρο, ενισχυμένος από το άκρως ανησυχητικό συμβάν της Πέμπτης: το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- βρέθηκε για ώρες αποκομμένο από το ηλεκτρικό δίκτυο υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, οι οποίες πάντως σχετίζονται άμεσα με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη γύρω περιοχή.

Αν και η βλάβη αποκαταστάθηκε, η ανησυχία παραμένει, καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μοιραία τήξη στην καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Διαβάστε επίσης: «Μία παρεξήγηση μακριά από τον πυρηνικό όλεθρο»

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία βομβάρδισε το συγκρότημα του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η διαδικασία εξακρίβωσης των ζημιών είναι σε εξέλιξη» ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Μοιράζουν χάπια ιωδίου

Σύμφωνα με αναφορές του ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Όπως επισημαίνεται, προς το παρόν διανεμήθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 45 χιλιόμετρα από το ίδιο το εργοστάσιο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, δε, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει εκκενώσεις από τη Ζαπορίζια, καθώς και από το Χάρκοβο και το Μικολάιβ.

Δεν είναι Τσερνόμπιλ αλλά…

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο… Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Οπως σημειώνει η Telegraph, η Ζαπορίζια είναι πολύ πιο γερής κατασκευής από το σοβιετικής εποχής Τσερνόμπιλ και έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, όμως σίγουρα δεν είναι φτιαγμένη να αντέξει βομβαρδισμούς, οι οποίοι μάλιστα απαγορεύονται με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Οι κατασκευαστές του έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είναι απαραίτητη για να ψύχονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες -από τους έξι λειτουργούν οι δύο- και να αποφευχθεί η καταστροφική έκρηξη, θα μπαίνουν σε λειτουργία οι πολλές γεννήτριες ντίζελ που βρίσκονται στο σημείο, όπως και έγινε την Πέμπτη.

Μετά την αμερικανική 11η Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί πρόσθεσαν μία γραμμή ηλεκτροδότησης από τσιμέντο και ατσάλι, πάχους δύο μέτρων, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης και πτώσης αεροπλάνου στον πυρηνικό σταθμό. Υπάρχει, επίσης, ένα ακόμα εσωτερικό τείχος προστασίας από ατσάλι, ανθεκτικό σε εκρήξεις, το οποίο όμως, κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή από πυραυλικό χτύπημα.

Οι μετατροπές έγιναν με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει καμία λογική η ηθελημένη καταστροφή του πυρηνικού σταθμού από οποιαδήποτε πλευρά, όμως στο χειρότερο σενάριο, όπου όλα τα συστήματα ηλεκτροδότησης θα πάψουν να λειτουργούν, είναι πιθανό είτε οι αντιδραστήρες είτε τα αποθηκευμένα χρησιμοποιημένα καύσιμα να πάρουν φωτιά καθώς θα σταματήσει η ψύξη τους.

Οπως είπε στη βρετανική εφημερίδα η Αμελί Στότζελ, υποψήφια διδάκτορας στο King’s College του Λονδίνου, ειδική στην πυρηνική ασφάλεια, σε αυτή την περίπτωση, η ραδιενεργός στάχτη μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα μέρη, ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Το μέγεθος της καταστροφής θα εξαρτηθεί από το τι είδους καύσιμα καίγονται ή ποιο τμήμα του αντιδραστήρα.

Ομως, η ίδια είναι καθησυχαστική και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να αυξήσει τη ραδιενέργεια στην Ευρώπη. «Είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι θα είναι το Τσερνόμπιλ νούμερο δύο και ότι όλοι θα πεθάνουμε. Δεν είναι πιθανό κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν εκραγεί ένας αντιδραστήρας. Ομως, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πάρα πολύ μικρές, σύμφωνα με την Telegraph, χάρη στον σχεδιασμό του αντιδραστήρα. Για να γίνει έκρηξη, θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ο διπλός μηχανισμός ψύξης ή να εξατμιστεί το νερό ή να υπάρξει διαρροή.

«Τότε το καύσιμο θα υπερθερμανθεί και μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του πυρήνα του. Στο χειρότερο σενάριο, θα δούμε συγκέντρωση υδρογόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά» είπε η Στότζελ.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ενωσης επεσήμανε ότι όλα αυτά είναι είναι δύσκολο να συμβούν και ότι ακόμα και «στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ραδιενεργού εκπομπής», δεν θα υπάρξει απειλή για τον κόσμο γιατί η ποσότητα ραδιενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι ελάχιστη σε σχέση με το Τσερνόμπιλ.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ένα σενάριο όπου υπάρχει εκτεταμένη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα η οποία θα απειλεί τη δημόσια υγεία» υποστήριξε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024