Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed

ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά από την αντίστοιχη αμερικανική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις ΗΠΑ» είπε στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά από την αντίστοιχη αμερικανική.

Οι δηλώσεις του έρχονται στο τέλος μιας εβδομάδας  που τα περιστέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μια σειρά παρεμβάσεων υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δίνοντας σήμα για τον Ιούνιο, καθώς το διακύβευμα πλέον είναι η οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που σε προηγούμενη παρέμβαση του υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη, η χρονική διάρκεια της οποίας περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Απριλίου και του Ιουνίου, επανέλαβε την θέση του. Προειδοποίησε μάλιστα για τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο 75χρονοςΧόλστμαν, ο οποίος είναι διοικητής της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η θητεία του αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2025.

Το πότε θα επέλθουν μειώσεις επιτοκίων συζητείται επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε. «Από τη σημερινή οπτική γωνία, θα έλεγα: είναι πιθανό να έρθουν μειώσεις επιτοκίων. Το πότε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των μισθών και των τιμών μέχρι τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Όσο χαμηλότερες ήταν οι μισθολογικές συμφωνίες στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια θα υπήρχαν για μείωση του κόστους δανεισμού, κατέληξε

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024