Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται μεγάλες μειώσεις από την ΕΚΤ στα επιτόκια; - Η πρόβλεψη Βούιτσιτς

Έρχονται μεγάλες μειώσεις από την ΕΚΤ στα επιτόκια; – Η πρόβλεψη Βούιτσιτς

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας μίλησε στο Bloomberg για το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων

Μια σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό που θα αποκλιμακώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια όχι όμως και τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας, τόνισε  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούιτσιτς.

«Εάν υπάρξει μια σημαντικά ταχύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, αυτό θα έχει φυσικά συνέπειες για την πολιτική επιτοκίων», είπε ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας στο Bloomberg. «Δεδομένου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης, αλλά θα μπορούσε να έχει επίδραση στον ρυθμό».

H οικονομία της ευρωζώνης των 20 μελών έχει βυθιστεί σε μια περίοδο στασιμότητας και το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ  παραμένει στο υψηλό ρεκόρ 4% , καθώς τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θέλουν να αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βαδίζει σταθερά προς το στόχο του 2%. Ενώ αναμένεται ανάκαμψη αργότερα αυτό το έτος στην Ευρώπη, η αύξηση της παραγωγής στην κορυφαία οικονομία της περιοχής, τη Γερμανία, θεωρείται ελάχιστη στην καλύτερη περίπτωση το 2024.

«Τα προβλήματα που βλέπουμε στη Γερμανία είναι περισσότερο δομικής φύσης, παρά κυκλικής φύσης» εξήγησε ο Βούιτσιτς . «Συνδέονται αφενός με το ενεργειακό κόστος, ένα πρόβλημα που υπήρχε ήδη πριν από το σοκ στις τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή και, αφετέρου, με τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον κύκλο των επιτοκίων».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  πλησιάζουν στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο αφού πειστούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται σταθερά στο 2%. Αυτό μετατοπίζει τη συζήτηση της πολιτικής στην επόμενη μέρα, με ορισμένους από τους συναδέλφους του Vujcic να κάνουν ήδη εικασίες για το πού κατευθύνεται το κόστος δανεισμού το υπόλοιπο του 2024.

Οι πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις προήλθαν αυτή την εβδομάδα από τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου της ΕΚΤ, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλοι ήταν πιο ασαφείς. Αν και κλίνει προς τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλαάς Κνοτ τόνισε  ότι οι επόμενες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.
Ο Βούιτσιτς δεν θα βασιζόταν σε πάρα πολλές λεπτομέρειες. «Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, που σημαίνει μια σειρά μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης», είπε. «Με ποιο ρυθμό, θα πρέπει να δούμε αργότερα».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024