Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 5 σενάρια για τα επιτόκια - Τι θα αποφασίσει τελικά η ΕΚΤ;

Τα 5 σενάρια για τα επιτόκια – Τι θα αποφασίσει τελικά η ΕΚΤ;

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης 7 Μαρτίου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, με τις αγορές να εξετάζουν κάθε ώθηση προς μείωση των επιτοκίων καθώς αποδυναμώνεται ο πληθωρισμός.

Η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ 4%, ακολουθεί μια δύσκολη διαδρομή μεταξύ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ δεν θα μειώσει πολύ αργά, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα.

«Οι ομιλητές της ΕΚΤ, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις για το χρονοδιάγραμμα, έχουν αναγνωρίσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jens Eisenschmidt. «Η συνάντηση του Μαρτίου θα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τη γλώσσα στη δήλωση για να το σηματοδοτήσουμε».

Είναι σίγουρο όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο; Το Reuters εντόπισε πέντε διαφορετικά σενάρια που μπορούν να εκτυλιχθούν την Πέμπτη.

Σενάριο 1: Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αλλάξει την ανακοίνωσή της;

Η ΕΚΤ απώθησε τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων και οι αγορές αναμένουν τώρα περικοπές 90 μονάδων βάσης (bps) φέτος, έναντι 150 bps στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η χαλάρωση είναι μόνο στα χαρτιά και οι έμποροι θέλουν καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας πρώτης κίνησης.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Peter Kazimir, ανέφερε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει μια βελτιωμένη προοπτική για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, αλλά πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση μείωσης επιτοκίων ακόμη.

«Η τιμολόγηση της αγοράς (των μειώσεων επιτοκίων) έχει κινηθεί προς μια πιο λογική κατεύθυνση, μειώνοντας την ανάγκη για ώθηση», δήλωσε ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg, Salomon Fiedler, προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα επαναλάβει την εξάρτηση από τα δεδομένα.

Σενάριο 2: Υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολύ αργά;

Σίγουρα. Η καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων αυξάνει την πιθανότητα να κινηθεί πιο επιθετικά αργότερα, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, εκτιμά ότι «μπορεί να είναι προτιμότερο να ενεργούμε σταδιακά και ρεαλιστικά από το να αποφασίζουμε πολύ αργά και μετά να χρειάζεται να παίρνουμε υπερβολικά μέτρα προσαρμογής».

Ενώ η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ακόμη και ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι το «βέλτιστο timing» μπορεί να είναι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

«Αν αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από έναν Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, είναι πιθανώς μια καλή ένδειξη ότι τον Ιούνιο θα δούμε δράση, σε αντίθεση με νωρίτερα», δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management.

Σενάριο 3: Ποιο είναι το διακύβευμα με τους μισθούς;

Η ΕΚΤ έχει χαρακτηρίσει τους μισθούς ως τον μοναδικό πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει τη μείωση των επιτοκίων.

Η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιβραδύνθηκε στο 4,46% το τέταρτο τρίμηνο από 4,69% το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ που χρονολογείται από το 2005.

Σύμφωνα με την Indeed, οι μισθοί εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο 3,9% τον Ιανουάριο, πάνω από το 3% που η ΕΚΤ λέει ότι είναι συνεπής με τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Τα στοιχεία για τους μισθούς πρώτου τριμήνου, ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν τον Μάιο, επομένως ο Ιούνιος θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δουν αρκετά στοιχεία για την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.

Σενάριο 4: Τι θα δείξουν οι τελευταίες προβλέψεις της

Οι οικονομολόγοι αναμένουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2024.

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης κυμάνθηκε γύρω από το μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος στο 0,8% από 1,2%.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% έναν μήνα νωρίτερα.

«Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας είναι περίπου 20% χαμηλότερες από ό,τι την εποχή των μακροοικονομικών προβλέψεων του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak.

Σενάριο 5: Έχει σημασία αν η ΕΚΤ προηγηθεί της Fed;

Όχι πραγματικά. Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρότερη πιθανότητα για νομισματική χαλάρωση.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι η ΕΚΤ κινείται μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, επομένως το ποιος θα κινηθεί πρώτος είναι σημαντικό, ειδικά επειδή μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσε να πιέσει το ευρώ.

Οι έμποροι βλέπουν μεγάλες πιθανότητες τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, με ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα για την ΕΚΤ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα βάσιμο οικονομικό επιχείρημα για να πούμε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να πάει μέχρι να φύγει η Fed», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Barclays για τα επιτόκια του ευρώ, Rohan Khanna.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024