Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τόσοι πολλοί άνδρες εξακολουθούν να λένε ψέματα για το ύψος τους;

Γιατί τόσοι πολλοί άνδρες εξακολουθούν να λένε ψέματα για το ύψος τους;

Είτε πρόκειται για τα ανυψωτικά τακούνια που φοράει ένας πολιτικός σε μια συγκέντρωση είτε για τα εκατοστά που προσθέτει ένας ελεύθερος άνδρας στο ύψος του σε μια εφαρμογή γνωριμιών, ο κόσμος εξακολουθεί να έχει εμμονή με το θέμα του ανδρικού αναστήματος.

«Πότε θα σταματήσει η εμμονή με το ύψος των ανδρών;» αναρωτήθηκε ο Guardian πριν από μόλις ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των μεγάλων εφαρμογών γνωριμιών, έχει ήδη σταματήσει.

Η εφαρμογή γνωριμιών Bumble διαβεβαιώνει τους χρήστες της ότι το ύψος δεν αποτελεί πλέον σημαντικό ζήτημα για περισσότερο από το 30% των εργένηδων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Κοιτάζοντας τα γεγονότα, όμως, φαίνεται να μην έχει τέλος. Το φίλτρο ύψους είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα της εφαρμογής και πολλοί άνδρες προσθέτουν μερικά εκατοστά στο ύψος τους, δίνοντας έτσι βάση στην παλιά ρήση ότι το μέγεθος μετράει. Η διόρθωση των στοιχείων του ύψους ενός άνδρα έχει μπει ακόμη και στην αμερικανική προεδρική κούρσα. Τον περασμένο Οκτώβριο το Politico αφιέρωσε αρκετές ίντσες στήλης για να αναλύσει αν ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ρον ΝτεΣάντις είπε ψέματα για το ύψος του και αν φοράει παπούτσια με κρυφό τακούνι.

«Ίσως σε μια συνάντηση στην πραγματική ζωή ένας κοντός άντρας να μπορούσε να με κερδίσει, αλλά σε αυτές τις εφαρμογές δεν θα του έδινα ούτε μια ευκαιρία»

Οι ψηλότεροι άνδρες συνδέονται συνήθως με υψηλότερο κύρος;

Περισσότερα στοιχεία: σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το μέσο ύψος των Ισπανών ανδρών είναι 5′8″. Αλλά αρκεί μια γρήγορη ματιά στις εφαρμογές γνωριμιών για να ανακαλύψει κανείς ότι οι συνδρομητές τους δεν πρέπει να έχουν λάβει μέρος στις μελέτες, αφού η μεγάλη πλειοψηφία είναι ψηλότερη από αυτό – ή τουλάχιστον, αυτό λένε.

Θα μπορούσε η νευροεπιστήμη να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνδρες λένε ψέματα για το ύψος τους; Η Louann Brizendine, συγγραφέας του The Male Brain, ενός βασικού βιβλίου για την κατανόηση του ανδρικού μυαλού, πιστεύει ότι είναι πολύ απλό.

«Οι άνδρες λένε ψέματα για το ύψος τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές γνωριμιών για να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους στις γυναίκες. Πιστεύουν ότι οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλότερους, ισχυρότερους άνδρες. Θεωρούν ότι οι ισχυρότεροι άνδρες είναι πιο ικανοί να προστατεύσουν τις γυναίκες και να τους προσφέρουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αφού έχουν περισσότερη δύναμη. Ομοίως, οι ψηλότεροι άνδρες συνδέονται συνήθως με υψηλότερο κύρος», εξηγεί.

«Το ανδρικό χαρακτηριστικό του ύψους είναι κοινωνικά επιθυμητό για όσο καιρό οι επιστήμονες το μελετούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνδρες προσπαθούν να παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν πιο επιθυμητούς τρόπους», σημειώνει. Διευκρινίζει ότι και οι γυναίκες μπορεί να κάνουν κάτι παρόμοιο όταν αναφέρονται στο μέγεθος του στήθους τους και λέει ότι δεν είναι παράξενο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να λένε ψέματα για την ηλικία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο 

Ύψος και προστασία

Η συσχέτιση του ύψους με την ικανότητα παροχής προστασίας μπορεί να φαίνεται εκπληκτική (και ακόμη και πρωτόγονη) σε κάποιους, αλλά έρευνες σε διάφορες ανύπαντρες γυναίκες διαπίστωσαν ότι είναι σύνηθες για πολλές να εξακολουθούν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή είναι η περίπτωση της Ariadna, μιας 29χρονης φυσικής. «Μου αρέσει να αισθάνομαι μικρή και προστατευμένη. Αναγνωρίζω ότι αν ο άνδρας έχει το ύψος μου ή είναι μικρότερος, δεν έχω αυτή την προστασία. Σίγουρα χρησιμοποιώ το ύψος ως οδηγό. Αν ένας άνδρας σε μια εφαρμογή γνωριμιών λέει ότι είναι 1,72 cm, υποψιάζομαι ήδη ότι έχει πάνω κάτω το ύψος μου (είμαι 1,70cm) και πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτή η πληροφορία με βοηθά να αποκλείσω το συγκεκριμένο άτομο.

»Μπορεί να ακούγεται ψυχρό, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές για να εφαρμόσουμε ένα φίλτρο που θέλουμε στη ζωή. Ίσως σε μια συνάντηση στην πραγματική ζωή ένας κοντός άντρας να μπορούσε να με κερδίσει, αλλά σε αυτές τις εφαρμογές δεν θα του έδινα ούτε μια ευκαιρία. Γι’ αυτό τις διέγραψα, γιατί θέλω να αρχίσω να γνωρίζω τους ανθρώπους από μέσα».

Ένα δημοφιλές βίντεο στο TikTok δείχνει μια γυναίκα να παίζει με την ιδέα να μετράει τους συνοδούς της στην πλατφόρμα Hinge για να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνονται στο ύψος που δηλώνουν στο προφίλ τους

Διάσημοι «κοντοί»

Ακόμα και αδιαμφισβήτητα είδωλα όπως ο Ισπανός ηθοποιός Miguel Herrán υποφέρουν  από τα κόμπλεξ του να μην είναι ψηλοί, όπως σε συνέντευξή του στην EL PAÍS, στην οποία εξήγησε ότι όταν ήταν νέος, οι συμμαθητές του του έλεγαν ότι αν και ήταν πολύ όμορφος, ήταν πολύ κοντός (είναι περίπου 1,70 cm). Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο παράξενο το γεγονός ότι σύμφωνα με στατιστική μελέτη του OkCupid, οι άνδρες συνήθως προσθέτουν περίπου δύο εκατοστά στο ύψος τους στο προφίλ τους. Ένα δημοφιλές βίντεο στο TikTok δείχνει μια γυναίκα να παίζει με την ιδέα να μετράει τους συνοδούς της στην πλατφόρμα Hinge για να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνονται στο ύψος που δηλώνουν στο προφίλ τους.

Όταν μιλάμε για ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι πιο κοντός από τη γυναίκα, είναι αρκετά δύσκολο να μην αναφέρουμε την περίπτωση του Tom Cruise (που είναι περίπου 1,70 cm) και της Νικόλ Κίντμαν, η οποία είναι 1,80 cm.

Η αλήθεια είναι ότι ο ηθοποιός, αν και πάντα ισχυριζόταν ότι είναι πολύ περήφανος για το ύψος του, φόρεσε ανυψωτικά τακούνια στο κόκκινο χαλί ώστε, οπτικά, η διαφορά ύψους μεταξύ τους να μην είναι πολύ εμφανής. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ύψος 1,60 cm και η Κάρλα Μπρούνι 1,75 cm.

Όταν πόζαραν μαζί για το εξώφυλλο του Paris Match, κανείς δεν μπορούσε να παραβλέψει τη διαφορά ύψους. Δημιουργήθηκαν τόσα πολλά μιμίδια που το ίδιο το έντυπο αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι στη φωτογραφία που επέλεξε για το εξώφυλλο, ο Σαρκοζί στεκόταν «συμπτωματικά» σε ένα ανώτερο σκαλοπάτι, καθώς η εικόνα τραβήχτηκε σε μια σκάλα μπροστά από το σπίτι του ζευγαριού.

Τα τακούνια δε βοηθάνε

Η διαφορά ύψους μεταξύ του διάσημου ζευγαριού Τομ Χόλαντ και Ζεντάγια σχολιάστηκε επίσης ευρέως, αν και με καλύτερους όρους. Η πραγματική διαφορά ύψους μεταξύ τους είναι 10 εκατοστά – αλλά τα ψηλά τακούνια που φόρεσε η ηθοποιός σε κάποιες πρεμιέρες με τα οποία πόζαρε με τον Χόλαντ πρόσθεσαν μερικά έξτρα εκατοστά. Η ηθοποιός Sophie Turner και ο τραγουδιστής Joe Jonas έδειξαν επίσης μια διαφορά ύψους χωρίς κόμπλεξ. Ο Daniel Radcliffe, ο Bruno Mars, ο Jeremy Allen White είναι άλλα παραδείγματα κοντύτερων ανδρών που είναι ταυτόχρονα σέξι, επιτυχημένοι ή επιθυμητοί.

Στη μεγάλη οθόνη, σπάνια βλέπουμε εντυπωσιακές διαφορές ύψους. Ωστόσο, η διευθύντρια κάστινγκ Marta Noguera αρνείται ότι το ύψος των ηθοποιών λαμβάνεται υπόψη κατά το κάστινγκ. «Δεν έχω συναντήσει ποτέ διαδικασία κάστινγκ κατά την οποία έπρεπε να λάβουμε υπόψη το ύψος των ηθοποιών, ακόμη και κατά τη δημιουργία ζευγαριών. Δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές δεν ξέρουμε καν πόσο ψηλοί είναι» εξηγεί.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024