Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο ύψος έχει ο τέλειος άνδρας; Οι αντιλήψεις περί «εκατοστών» αλλάζουν

Πόσο ύψος έχει ο τέλειος άνδρας; Οι αντιλήψεις περί «εκατοστών» αλλάζουν

«Όλο και μεγαλύτερη σημασία δίνεται στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, στο να ξέρει κανείς να επικοινωνεί και να έχει ενσυναίσθηση, σε σχέση με κάτι τόσο ασήμαντο όσο το ύψος».

Είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας: εκείνος την κοιτάζει από ψηλά και εκείνη στέκεται στις μύτες των ποδιών της για να κρεμαστεί στο λαιμό του και να τον φιλήσει. Τα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλει το Χόλιγουντ εδώ και πάνω από έναν αιώνα υπαγορεύουν ότι οι άνδρες πρέπει να είναι ψηλότεροι, πάντα, ό,τι κι αν συμβαίνει και υπό κάθε συνθήκη.

Αξίζει να θυμηθούμε την κοροϊδία που υπέστη ο «1.65» Τομ Κρουζ όταν, εν μέσω του φλερτ του με την «1.75» Νικόλ Κίντμαν, η οποία αναγκάστηκε να φορέσει πλατφόρμες για να μην είναι ψηλότερη από εκείνον στις φωτογραφίες. Η Κίντμαν ήταν δέκα πόντους ψηλότερη και οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος ήταν ουσιαστικά θέμα ταμπού στις συνεντεύξεις του ζευγαριού.

Η εμμονή με το ύψος έχει μια ψυχολογική εξήγηση: «Οι ψηλοί άνδρες δίνουν στις γυναίκες την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας, γεγονός που τις κάνει να αισθάνονται πιο θηλυκές», εξηγεί η López

Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν όλο και περισσότερα παραδείγματα που δείχνουν το αντίθετο, δηλαδή, άνδρες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέκονται στο ύψος των ώμων με τις φίλες ή τις συζύγους τους στα κόκκινα χαλιά. Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες γυναίκες που δεν τους πειράζει αν πρέπει να σταθούν στις μύτες των ποδιών τους για να τους δώσουν ένα φιλί. Υπάρχει η Ζεντάγια, η οποία είναι 1,75, και ο Τομ Χόλαντ, ο οποίος είναι δύο εκατοστά πιο κοντός από εκείνη.

Φωτογραφία: Οι πρωταγωνιστές Τομ Χόλαντ και Ζεντάγια παρευρίσκονται στην πρεμιέρα της ταινίας Spider-Man: No Way Home στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, 13 Δεκεμβρίου 2021. REUTERS/Mario Anzuoni

«Οι άνθρωποι έχουν μια ξεδιάντροπη άποψη»

Ο Χόλαντ, παρεμπιπτόντως, με βάση το ύψος του ταίριαξε γάντι στο τελευταίο έπος του Spider-Man. Επιπλέον, εκμεταλλεύτηκε την περιοδεία προώθησης για να κάνει αστεία για το ύψος του: «Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική ζωή των κοντών ανδρών είναι πιο έντονη και ικανοποιητική», διαβεβαίωσε με υπερηφάνεια.

Το ύψος δεν αποτελεί πλέον απαίτηση για πάνω από το 30% των singles στο Bumble, ειδικά για τη «Generation Z», όπου ένας στους τρεις singles παραδέχτηκε ότι είναι πλέον πιο ανοιχτός στο να βγει ραντεβού με κάποιον κοντύτερο από αυτόν

Ούτε το ύψος εμπόδισε τη Rosalía, 1,63 να φωτογραφηθεί ενώ φιλιέται με τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, ο οποίος είναι 1,67.

Σε συνέντευξή του στην EL PAÍS, ο Ισπανός ηθοποιός Miguel Herrán δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι, αν και γνώριζε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, υπήρχε ένα βασικό πρότυπο που δεν πληρούσε: το ύψος. Ο Herrán εξομολογήθηκε ότι είχε υποφέρει ως παιδί όταν του το έλεγαν τα κορίτσια: «Για να δούμε, Miguel, μου αρέσεις, αλλά είσαι πολύ κοντός».

Μέχρι σήμερα, συναντά ακόμα ανθρώπους στο δρόμο που του λένε ότι εκπλήσσονται από το ύψος του: «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στην κοινωνία μας για τα οποία οι άνθρωποι έχουν μια ξεδιάντροπη άποψη. Και υπάρχουν και άλλα πράγματα με τα οποία δεν μπορείς να μπλέξεις. Αυτό το βίωσα τις προάλλες στο θέατρο Tuschinski στο Άμστερνταμ. Μια ομάδα Ισπανίδων με πλησίασε και μου είπε: «Μπορούμε να σας πούμε κάτι; Δεν περιμέναμε ότι θα ήσουν κοντός». Κι εγώ απάντησα: «Λοιπόν, καταλαβαίνω. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, δεν προσβλήθηκα. Αλλά δεν είναι ωραίο να το ακούω».

«Αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε μια ψυχική σύνδεση από ό,τι σε μια σωματική»

Αρκεί να κάνει κανείς scroll στο Tinder ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή γνωριμιών για να δει ότι οι περισσότεροι στρέιτ άντρες συμπεριλαμβάνουν το ύψος τους στις περιγραφές τους, μόνο αν είναι ψηλοί. Σε ορισμένες εφαρμογές, όπως το Bumble, μπορείτε ακόμη και να φιλτράρετε με βάση το ύψος. Ωστόσο, μια μελέτη του Bumble Spain αναφέρει ότι η «άνοιξη του κοντού βασιλιά» αποτελεί πλέον τάση. «Το ύψος δεν αποτελεί πλέον απαίτηση για πάνω από το 30% των singles στο Bumble, ειδικά για τη «Generation Z», όπου ένας στους τρεις singles παραδέχτηκε ότι είναι πλέον πιο ανοιχτός στο να βγει ραντεβού με κάποιον κοντύτερο από αυτόν».

Οι συναισθηματικές πτυχές κερδίζουν πολύ έδαφος στην αναζήτηση νέων δεσμών. «Το 2024, οι Ισπανοί εργένηδες έχουν μια πιο ανοιχτή και διερευνητική ζωή όσον αφορά τις γνωριμίες τους. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό περιλαμβάνει τη γνωριμία με ανθρώπους [με βάση παράγοντες] πέρα από τη φυσική τους εμφάνιση», λέει η εκπρόσωπος του Bumble. Η Aida López, ψυχολόγος και διευθύντρια της Bangardia, συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «τα σεξουαλικά πρότυπα και εκείνα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική έλξη αλλάζουν στις νέες γενιές, οι οποίες αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε μια ψυχική σύνδεση από ό,τι σε μια σωματική».

Η εμμονή με το ύψος έχει μια ψυχολογική εξήγηση: «Οι ψηλοί άνδρες δίνουν στις γυναίκες την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας, γεγονός που τις κάνει να αισθάνονται πιο θηλυκές», εξηγεί η López.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το μέσο ύψος διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το μέσο ύψος των ανδρών στην Ισπανία είναι 1,70. Οι Δανοί είναι οι ψηλότεροι στην Ευρώπη με μέσο όρο ύψους 1,78. Έτσι, στη Δανία ένας άνδρας με ύψος 1,75 θα θεωρούνταν κοντός, ενώ στην Ισπανία θα ήταν ψηλός.

Η ψυχολόγος Andrea Mezquida Ortega παρατηρεί μια αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών που πηγαίνουν στο γραφείο της: «Όλο και μεγαλύτερη σημασία δίνεται στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, τη συναισθηματική υπευθυνότητα, το να ξέρει κανείς να επικοινωνεί και να έχει ενσυναίσθηση, σε σχέση με κάτι τόσο ασήμαντο όσο το ύψος», εξηγεί. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη, οι ιδανικοί άνδρες δεν είναι πλέον τόσο «μακριά».

*Με πληροφορίες από El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Ταινία | Up for Love

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024