Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες της Gen Z κλίνουν προς την αριστερά ενώ οι άνδρες προς την δεξιά σύμφωνα με έρευνα

Οι γυναίκες της Gen Z κλίνουν προς την αριστερά ενώ οι άνδρες προς την δεξιά σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόκλιση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στο κίνημα #MeToo, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στις νέες γυναίκες να μιλήσουν κατά του σεξισμού και του μισογυνισμού.

Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι εμφανίζεται ένα έντονο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των νέων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο.

«Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι νεαρές γυναίκες παίρνουν πλέον πολύ πιο φιλελεύθερες θέσεις για τη μετανάστευση και τη φυλετική δικαιοσύνη από ό,τι οι νεαροί άνδρες»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η Gen Z είναι πιο προοδευτική ή συντηρητική, με την έρευνα να δείχνει κατά τρόπο παράδοξο ότι οι νέοι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα αριστεροί και δεξιοί.

«Aντιπαράθεση» μεταξύ των δύο φύλων

Σύμφωνα με την Alice Evans,  συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή οι γυναίκες της Gen Z είναι πιο πιθανό να είναι προοδευτικές, ενώ οι άνδρες της Gen Z είναι πιο πιθανό να είναι συντηρητικοί.

Ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες της ίδιας γενιάς υπήρξαν ιστορικά ως επί το πλείστον ιδεολογικά εναρμονισμένοι, οι νέοι παγκοσμίως παρουσιάζουν σήμερα σημάδια αντιστροφής αυτής της τάσης. Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών είναι σήμερα 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους άνδρες συνομηλίκους τους, με το χάσμα να επιμηκύνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

«Ο Burn-Murdoch προσθέτει ότι αυτό το χάσμα «επιβαρύνεται» από το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες ζούνε σε διαφορετικούς διαδικτυακούς κόσμους»

Οι Γερμανίδες της Gen Z είναι επίσης 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο φιλελεύθερες από τους Γερμανούς άνδρες της Gen Z, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το χάσμα είναι 25 μονάδες. Στις πολωνικές εκλογές πέρυσι, σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας 18-21 ετών υποστήριξαν το ακροδεξιό κόμμα Confederation, ενώ από την αντίπερα όχθη, το κόμμα ψηφίστικε μόνο από το ένα έκτο των νεαρών γυναικών.

Εν τω μεταξύ, στη Νότια Κορέα, αυτό το ιδεολογικό χάσμα είναι ακόμη πιο τρανταχτό, με τους νέους άνδρες στη χώρα να γίνονται ραγδαία πιο συντηρητικοί την τελευταία δεκαετία. Στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022, οι νέοι άνδρες ψήφισαν ως επί το πλείστον το δεξιό κόμμα People Power, ενώ οι νεαρές γυναίκες επέλεξαν το φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα. Η πολιτική «αντιπαράθεση» μεταξύ των δύο φύλων είναι εμφανής στα ποσοστά των γάμων και γεννήσεων της χώρας, τα οποία έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Φιλελεύθερες θέσεις

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόκλιση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του κινήματος #MeToo, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στις νέες γυναίκες να μιλήσουν κατά του σεξισμού και του μισογυνισμού. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν γίνονται απλώς πιο φιλελεύθερες όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με το φύλο.

«Το σαφές προοδευτικό-αντι-συντηρητικό χάσμα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση φαίνεται να έχει προκαλέσει -ή τουλάχιστον να αποτελεί μέρος- μιας ευρύτερης αναπροσαρμογής των νέων ανδρών και γυναικών σε φιλελεύθερα και συντηρητικά στρατόπεδα σε άλλα ζητήματα», γράφει ο John Burn-Murdoch.

«Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι νεαρές γυναίκες παίρνουν πλέον πολύ πιο φιλελεύθερες θέσεις για τη μετανάστευση και τη φυλετική δικαιοσύνη από ό,τι οι νεαροί άνδρες, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να είναι «ισορροπημένες».

Ο Burn-Murdoch προσθέτει ότι αυτό το χάσμα «επιβαρύνεται» από το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες ζούνε σε διαφορετικούς διαδικτυακούς κόσμους. «Η διάδοση των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες ζούνε πλέον όλο και περισσότερο σε ξεχωριστούς κόσμους και γνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες», γράφει.

«Πολύ συχνά οι απόψεις των νέων παραβλέπονται λόγω των χαμηλών ποσοστών πολιτικής συμμετοχής τους, αλλά αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να αφήσει «κραδασμούς» για τις επόμενες γενιές, επηρεάζοντας τα πράγματα πολύ περισσότερο από την καταμέτρηση των ψήφων».

*Με πληροφορίες από Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex education | Netflix | Samuel Taylor

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024