Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Cougar» για τις γυναίκες αλλά για τους άνδρες τίποτα

«Cougar» για τις γυναίκες αλλά για τους άνδρες τίποτα

Άραγε η λέξη «Cougar» η οποία αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν σχέση με μικρότερους άνδρες, έχει εφευρεθεί λόγω σεξισμού;

«Mια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, περπατούσα με μια φίλη μου και το αντικείμενο συζήτησης «για τις που βγαίνουν με πολύ νεότερους άντρες» ήρθε στο τραπέζι. Μια γνωστή μας, μια όμορφη γυναίκα γύρω στα 50, έχει μια χαρούμενη σχέση με έναν άνδρα που είναι κατά μιάμιση δεκαετία νεότερος. Η φίλη μου έγινε ξαφνικά επικριτική. «Μόλις τους είδα σε ένα πάρτι. Φαίνεται χάλια όταν είναι δίπλα του! Είναι τόσο όμορφος. Απλά δεν το καταλαβαίνω», αφηγείται η Katie Roiphe.

«Έμεινα άναυδη από την στάση της. Η φίλη μου είναι γενικά επιεικής και φλογερή φεμινίστρια, αλλά αυτό το ζευγάρι ήταν λες και την εκνευρίζει σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είχα τη δύναμη να της πω: «Γιατί σε απασχολεί;». Ωστόσο, θυμήθηκα κάτι που έγραψε η Σούζαν Σόνταγκ το 1972: «Θεωρείται σκάνδαλο για μια γυναίκα να μην τη νοιάζει ότι είναι μεγάλη ηλικιακά και ως εκ τούτου πολύ «λιγότερη» για έναν νεαρό άνδρα».

Επιθετική γάτα

Όταν μια γυναίκα είναι με έναν αρκετά μικρότερο άνδρα είναι «κούγκαρ», μια άγρια, επιθετική γάτα που μπορεί να τσακίσει το λαιμό του θύματός της με τα δόντια της, ενώ όταν ένας άνδρας είναι με κάποια αρκετά νεότερη δεν χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη λέξη γι’ αυτό, γιατί είναι απλώς συνηθισμένο. Παρατηρεί κανείς αν ένας άνδρας είναι με μια γυναίκα που είναι 15 ή και 20 χρόνια νεότερη; Το παρατηρούμε αν καθόμαστε πλάι σε ένα τέτοιο ζευγάρι σε ένα δείπνο; Όμως μια κομψή γυναίκα με έναν άνδρα κατά πολύ νεότερό της είναι αξιοπρόσεκτη- προκαλεί το ενδιαφέρον ή την περιέργεια του κόσμου που δεν είναι πάντα φιλική.

Τα ταμπού με τα οποία έπαιζε η Κολέτ δεν έχουν εκλείψει ή αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο

Στη σημερινή εποχή της ολοένα και μεγαλύτερης ανοχής στην διαφορετικότητα των προτιμήσεων, μοιάζει παράδοξο το γεγονός ότι μια ακίνδυνη ατομική επιλογή που γίνεται από δύο ενήλικες που συναινούν, συνεχίζει να μας σοκάρει.

Στη σημερινή εποχή της ολοένα και μεγαλύτερης ανοχής στην διαφορετικότητα των προτιμήσεων, μοιάζει παράδοξο το γεγονός ότι μια ακίνδυνη ατομική επιλογή που γίνεται από δύο ενήλικες που συναινούν, συνεχίζει να μας σοκάρει. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε ότι η εμμονή μας στο μοντέλο του μεγαλύτερου άνδρα/νεότερης γυναίκας είναι «βιολογική», αλλά όταν αφορά δύο άτομα, νομίζω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουν επιλύσει τα αναπαραγωγικά τους ζητήματα. Και ασφαλώς, ως κουλτούρα, έχουμε απορρίψει αρκετές από τις ωμές προσταγές της δαρβινικής άγριας φύσης.

Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «cougar» και ακόμη και εάν δεν τη χρησιμοποιούν, εκφράζουν τις απόψεις που βρίσκονται πίσω από αυτή

Madonna με τον σύντροφο της το 2020 | Πληθώρα σεξιστικών σχολίων στο τύπο | Credit: Splash

«Cheri»

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη συζήτηση με τη φίλη μου και έπιασα στα χέρια μου το υπέροχο, οξυδερκές μυθιστόρημα της Colette του 1920, «Cheri», για μια παμπόνηρη 49χρονη σεξεργάτρια στο Παρίσι που έχει μακροχρόνια σχέση με έναν επιπόλαιο 24χρονο άνδρα. Αν και έχει γραφτεί πριν από έναν αιώνα, εξακολουθεί να ακτινοβολεί μια απίστευτη ενέργεια. Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να το τοποθετήσει στο Μπρούκλιν και πάλι να είχε την ίδια ζωντάνια. Είναι εντυπωσιακό καθώς λαμβάνοντας υπόψη το πόσο έχουν αλλάξει οι γυναικείοι ρόλοι στον αιώνα που μεσολάβησε, τα ταμπού με τα οποία έπαιζε η Κολέτ δεν έχουν εκλείψει ή αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο.»

Το κακοπροαίρετο κουτσομπολιό γύρω από τις ερωτικές επιλογές γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, όπως ο χαρακτήρας της Colette, δεν έχει περιοριστεί ακόμη και σε φιλελεύθερους κύκλους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2017 στην εφημερίδα Le Parisien, ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε την αμφιλεγόμενη σχέση του με τη σύζυγό του: «Επειδή είναι 20 χρόνια μεγαλύτερή μου, πολλοί άνθρωποι λένε: «Αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι υποφερτή, δεν μπορεί να είναι εφικτή».

Ίσως παρατηρήσετε ότι κάποιοι άνθρωποι που συνήθως ασχολούνται πολύ με την πολιτική ορθότητα για τις απαράδεκτες έννοιες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «cougar», και ακόμη και εάν δεν τη χρησιμοποιούν, εκφράζουν τις απόψεις που βρίσκονται πίσω από αυτή. Πρόκειται για μια από τις σεξιστικές λέξεις που παραμένουν ανεξερεύνητες από εκείνους που γενικά ενδιαφέρονται να τις «διερευνήσουν».

Μια μεσήλικη γυναίκα που χαρακτηρίζεται από την κοινωνία ως «cougar» αψηφά επίσης την εντολή να σβήνει αθόρυβα

Άνδρες άνω των 50 vs γυναίκες άνω των 50

Μια «cougar» στη φαντασία του κόσμου είναι σέξι, ισχυρή, κομψή, αλλά και λίγο αξιοθρήνητη ή απελπισμένη. Οι άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν λέξεις που προέρχονται από ανόητα στερεότυπα, είναι απόλυτα πρόθυμοι να χρησιμοποιούν αυτη τη βλακώδη λέξη. Αλλά γιατί;

«Κατά μία έννοια, η δυσφορία μας δείχνει να έχει να κάνει με την εμφάνιση. Αυτές οι σχέσεις μας μοιάζουν λανθασμένες. Όπως δείχνει η αντίδραση της φίλης μου, το να βλέπουμε έναν νεότερο άντρα με φρέσκο πρόσωπο με μια μεσήλικη γυναίκα διαταράσσει την αντίληψή μας για τη φυσική σειρά των πραγμάτων. Ενεργοποιεί ένα είδος συμβατικότητας ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα παραδοσιακοί. Η βραβευμένη με Νόμπελ Annie Ernaux γράφει στο νέο της βιβλίο, «The Young Man», για το γεγονός ότι βρισκόταν στην παραλία με έναν φίλο 30 χρόνια νεότερο της: «Οι γείτονές μας παρακολουθούσαν κρυφά, κυρίως εμένα, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια του σώματός μου και αποτιμώντας την κατάσταση της εξέλιξής του….. O κόσμος μας κοιτούσε με αυθάδεια που άγγιζε τα όρια της αναισθησίας, σαν να ήταν θεατές μιας σχέσης που αψηφά την κανονικότητα της φύσης».

Αυτό που ίσως είναι επίσης ανατριχιαστικό είναι οι «ανισότητες εξουσίας» που μπορεί συχνά να συνεπάγεται η ηλικία. Τι συμβαίνει αν η γυναίκα είναι πιο καταξιωμένη, πιο ισχυρή, πιο επιτυχημένη; Αυτό ενδέχεται να μοιάζει απειλητικό ή άνισο, ακόμη και σε έναν κόσμο που υποκρίνεται ότι είναι άνετος με τη γυναικεία φιλοδοξία.

Μια μεσήλικη γυναίκα που χαρακτηρίζεται από την κοινωνία ως «cougar» αψηφά επίσης την εντολή να σβήνει αθόρυβα, να αποδέχεται την «θέση» που την τοποθετούν, να υποτάσσεται στις έμφυτες ιεραρχίες – μια περιφρόνηση στην οποία, φυσικά, προβαίνουν συνεχώς και οι άνδρες.

Οι άνδρες, βέβαια, κάνουν παιδιά στα 50 και στα 60 τους. Μπορεί να είναι ταλαιπωρημένοι ή χοντροί ή φαλακροί ή να έχουν ρυτίδες, και κανείς δεν αμφισβητεί την ελκυστικότητά τους ή την καταλληλότητα του δεσμού τους με κάποια κατά μια δεκαετία νεότερη.

*Με πληροφορίες από: wsj.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: ταινία Chéri

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024