Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παντρεύτηκε στα αλήθεια ο Πούσκιν με τα στέφανα γάμου της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας;

Παντρεύτηκε στα αλήθεια ο Πούσκιν με τα στέφανα γάμου της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας;

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι αυτά τα γαμήλια στέφανα τα είχε παραγγείλει κάποτε ο πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν για τον δικό του γάμο με την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β'.

Στις 2 Μαρτίου του 1831, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Μεγάλης Ανάληψης στην Πύλη Νικίτσκι. Άπαντες ήθελαν να δουν το γάμο του Αλεξάντρ Πούσκιν και της Ναταλίας Γκοντσάροβα, της ξακουστής καλλονής της Μόσχας.

Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις, σύμφωνα με μάρτυρες, συντάραξαν για λίγο την ψυχική ηρεμία του Πούσκιν, αλλά, λίγο αργότερα, οι νεόνυμφοι έφυγαν για την Αγία Πετρούπολη και ξέχασαν τους κακούς οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες

Όμως, μόνο οι συγγενείς και οι στενοί φίλοι επιτρεπόταν να εισέλθουν μέσα. Κατά τη διάρκεια της τελετής, πάνω από τα κεφάλια της νύφης και του γαμπρού κρατήθηκαν γαμήλια στέφανα από επιχρυσωμένο ασήμι, διακοσμημένα με μαργαριτάρια, διαμαντένιους σταυρούς και εικόνες από εμαγιέ της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου.

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι αυτά τα γαμήλια στέφανα τα είχε παραγγείλει κάποτε ο πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν για τον δικό του γάμο με την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’. Το πώς έφτασαν όμως στα χέρια του Πούσκιν, παραμένει άγνωστο.

Φωτoγραφία: : Antonio Marín Segovia | Flickr

Δεισιδαιμονίες;

Φαινόταν ότι όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον αυτού του γάμου: Την προηγούμενη ημέρα, ο φίλος του ποιητή Αντόν Ντέλβιγκ πέθανε, στη συνέχεια, η γαμήλια τελετή δεν μπορούσε πλέον να πραγματοποιηθεί στην εκκλησία όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί, οπότε ήταν επείγον να βρεθεί άλλη τοποθεσία, και, την ημέρα του γάμου, η μελλοντική πεθερά του ποιητή είπε ότι ο γάμος δεν θα γινόταν – η νύφη δεν είχε χρήματα για να νοικιάσει μια άμαξα για να τη μεταφέρει στην εκκλησία.

Φωτογραφία: Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας

Και, παρ’ όλα αυτά, ο γάμος διεξήχθη. Όμως, συνοδεύτηκε από κακούς οιωνούς. Το γαμήλιο κερί που κρατούσε ο Πούσκιν έσβησε.

Το 1931, όταν η εκκλησία αυτή έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές, τα γαμήλια στέφανα μεταφέρθηκαν στο Οπλοστάσιο των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου φυλάσσονται ακόμη

Το ερωτευμένο ζευγάρι ήταν τόσο ενθουσιασμένο που έχασε μια από τις βέρες – ο ποιητής αναγκάστηκε να τη μαζέψει.

Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις, σύμφωνα με μάρτυρες, συντάραξαν για λίγο την ψυχική ηρεμία του Πούσκιν, αλλά, λίγο αργότερα, οι νεόνυμφοι έφυγαν για την Αγία Πετρούπολη και ξέχασαν τους κακούς οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες.

Φωτογραφία: Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας

Το 1931, όταν η εκκλησία αυτή έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές, τα γαμήλια στέφανα μεταφέρθηκαν στο Οπλοστάσιο των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου φυλάσσονται ακόμη. Μπορείτε να τα δείτε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, στο στο Κρατικό Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα.

*Πηγή: Russia Beyond | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024