Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες σε ένα σεμινάριο μόνο για γυναίκες

Οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες σε ένα σεμινάριο μόνο για γυναίκες

Τα «Μαθήματα Οικονομίας» της Alpha Bank και της ΜΚΟ Women On Top ενισχύουν την οικονομική αυτοπεποίθηση γυναικών από όλη την Ελλάδα

Η Μαρίλη, με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, είχε πρόσφατα ξεκινήσει την καριέρα της στην Ελλάδα, όταν διάβασε στον Τύπο ένα άρθρο για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό το οποίο της πυροδότησε την περιέργεια να μάθει πώς μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις οικονομίες που είχε καταφέρει να μαζέψει τόσα χρόνια στη Γαλλία αλλά και τα μηνιαία έσοδά της από την καινούρια της δουλειά.

 

«Μαθήματα Οικονομίας»

Η Μαρίλη είναι μία από τις 190 γυναίκες που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν τα «Μαθήματα Οικονομίας», μια σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και συνδιοργανώνονται από την Alpha Bank και την ΜΚΟ Women On Top.

«Τα Μαθήματα Οικονομίας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομική αυτοπεποίθηση των γυναικών αλλά και να τονώσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε μια σειρά από οικονομικά θέματα, όπως την αποταμίευση, την οργάνωση, τη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων τους τους», εξηγεί η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank. «Στην ουσία τούς παρέχει όλα αυτά τα εργαλεία που χρειάζονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους μέσω της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών τους αλλά και να ενισχύσουν το εισόδημά τους μέσω και της γνώσης που θα αποκτήσουν για τη χρήση των χρηματοοικονομικών προϊόντων».

Η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια των Women On Top, προσθέτει: «Από τις 900 και πλέον γυναίκες που έκαναν αίτηση για να παρακολουθήσουν τα Μαθήματα Οικονομίας, επιλέξαμε 190, τον μέγιστο αριθμό που μπορεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα». Οι διοργανωτές φρόντισαν με μεγάλη προσοχή να διατηρήσουν την ποικιλομορφία της ελληνικής κοινωνίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες του προγράμματος. «Έχουμε, λοιπόν, συμμετέχουσες και από τις 48 πόλεις της Ελλάδας και 2 χώρες του εξωτερικού, διαφορετικών ηλικιών, οικογενειακής κατάστασης, επαγγελματικής κατάστασης αλλά και κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου», λέει η κα. Κάσδαγλη.

 

Διαδραστικότητα και συνεργασία

Το σεμινάριο, που ξεκίνησε ήδη τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει μια σειρά από μαθήματα σε βάθος 9μήνου, τα οποία χαρακτηρίζονται από διαδραστικότητα και συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών.

Έμπειρες εκπαιδεύτριες των Women on Top έχουν αναλάβει να επιμορφώσουν τις συμμετέχουσες σε ενότητες όπως την οργάνωση οικονομικών πληροφοριών, την αποταμίευση και τον οικονομικό σχεδιασμό ή τη διαχείριση των φορολογικών ή ασφαλιστικών ζητημάτων. Περιλαμβάνουν μάλιστα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που έχει διαμορφωθεί από τον οργανισμό.

«Το πιο ενδιαφέρον σε αυτά τα σεμινάρια είναι ότι μπορείς να ανταλλάξεις γνώσεις και εμπειρίες με άλλες γυναίκες, και να λάβεις πολύτιμη βοήθεια τόσο από τις εκπαιδεύτριες όσο και από τις ίδιες της “συμμαθήτριές” σου», μας αναφέρει η Μαρίλη. «Συνήθως χωριζόμαστε σε γκρουπ 10-15 ατόμων και δουλεύουμε μαζί, οπότε αυτό βοηθά πολύ στο να κατανοήσεις το γιατί και το πώς αντιλαμβάνεται η καθεμία από εμάς την οικονομική ορολογία και πραγματικότητα».

Δεξιότητες για τη ζωή και την εργασία

Τα Μαθήματα Οικονομίας έρχονται σε μια συνθήκη όπου σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι γυναίκες είναι μία από τις ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται χαμηλότερα στον δείκτη χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα των Women on Top έδειξε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από ό,τι οι άνδρες σε ό,τι αφορά στις γνώσεις, την εξοικείωση, τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις τους απέναντι στα οικονομικά, πράγμα που αποτυπώνεται και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

«Πολλές γυναίκες δείχνουν μικρή αυτοπεποίθηση, παρότι έχουν επαρκείς γνώσεις» εξηγεί η Στέλλα Κάσδαγλη. «Φαίνεται ότι δυσκολεύονται περισσότερο στις πιο “τεχνικές” πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, κάνουν μικρότερη χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Τέλος, οι γυναίκες δείχνουν να έχουν λιγότερο καλή εικόνα των οικονομικών τους, ελαφρώς μικρότερη εξοικείωση με την κατάρτιση προσωπικού/οικογενειακού προϋπολογισμού».

Είναι σαφές, λοιπόν, πως το εύρος και ο σχεδιασμός των Μαθήματων Οικονομίας είναι πολύτιμο εργαλείο για εκείνες.

«Είναι προφανές ότι τα εφόδια που θα λάβουν οι συμμετέχουσες είναι πολύτιμα όχι μόνο για την καριέρα τους αλλά και συνολικά για τη ζωή τους», υποστηρίζει η Ρούλη Χριστοπούλου. «Για παράδειγμα η εξοικείωση με τον οικονομικό σχεδιασμό και τις αρχές των επενδύσεων, αλλά και η διερεύνηση τρόπων με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά τους θέματα είναι life skills χρήσιμα και στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή».

Μέλλον με προοπτικές

«Τα Μαθήματα Οικονομίας είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει», εξομολογείται η Μαρίλη, η οποία παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε εβδομάδα τις παραδόσεις μέσω διαδικτύου. Για εκείνη, όλη η εμπειρία συνοψίζεται σε μια φράση: «Χτίζουμε μια συνθήκη όπου μπορούμε να αισθανθούμε ακόμα πιο σίγουρες για τις οικονομικές μας επιλογές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση ότι ανήκεις σε μια ομάδα που στόχο έχει να σε βοηθήσει να χτίσεις μια πιο στέρεα βάση για το μέλλον σου».

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024