Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι λόγοι που πρέπει να αφήσετε το κινητό σπίτι όταν πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας

Οι λόγοι που πρέπει να αφήσετε το κινητό σπίτι όταν πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας

Βρετανική έρευνα δείχνει ότι το 63% ιδιοκτητών σκύλων, όταν βγάζουν το ζωάκι τους βόλτα, χρησιμοποιούν, παράλληλα, το κινητό τους

Ο περίπατος με τον σκύλο μας είναι μία ευκαιρία για να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς μαζί του, αλλά και για να ξεφύγουμε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ωστόσο, παρατηρείται στους δρόμους, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων, που συνοδεύουν τον μικρό τους φίλο, να είναι προσηλωμένοι στο κινητό τους. Να μην έχουν καμία επικοινωνία με τον σκύλο τους, αλλά και με το περιβάλλον.

Μάλιστα, βρετανική έρευνα δείχνει, όπως ενημερώνει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ότι το 63% ιδιοκτητών σκύλων βγάζουν το ζωάκι τους βόλτα και, ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν το κινητό τους, για ποικίλους λόγους. 50% στέλνουν μηνύματα, 48% βρίσκουν ευκαιρία να μιλήσουν με φίλους, 27% ρίχνουν μια ματιά στα μέιλ της εργασίας τους, 26% ποστάρουν στα σόσιαλ μίντια, 14% κάνουν διαδικτυακές αγορές. Ένα 7% ασχολείται με την ερωτική του ζωή, τσεκάροντας διάφορα dating apps!

Η χρήση του κινητού την ώρα της βόλτας δείχνει κάτι σημαντικό: την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης του ιδιοκτήτη με το ζωάκι του

Ούτε ο άνθρωπος, ούτε το ζώο, έχουν κάποιο ψυχολογικό όφελος, όταν η βόλτα γίνεται αγγαρεία, ή… στον αυτόματο πιλότο

«Μία βόλτα στους δρόμους της χώρας μας δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η τάση των ανθρώπων να μιλάνε στο κινητό δεν περιορίζεται όσο περπατάνε στο πεζοδρόμιο, έχοντας τον σκύλο τους με το λουρί. Αλλά και όταν βρεθούν σε κάποιο πάρκο ή άλλο χώρο όπου αφήνουν το ζωάκι τους να παίξει», διευκρινίζει η κα Βάρβογλη.

Γιατί, όμως, πήραμε σκύλο;

Αν το σκεφτούμε, πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση, όπως λέει η κα Βάρβογλη, που συνήθως έχει μία πολύ ξεκάθαρη απάντηση. Κι αυτή είναι, για να έχουμε παρέα και να νιώθουμε όμορφα. Πράγματι, ξέρουμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν σκύλο, δηλώνουν ότι τους δίνει μεγάλη χαρά να τον βγάζουν βόλτα. Αυξάνει τα θετικά τους συναισθήματα, και τους κάνει να νιώθουν περισσότερη ενέργεια.

Άνθρωποι που συνδέονται στο Διαδίκτυο/κινητό, αποσυνδέονται συναισθηματικά

«Αντικειμενικά, είναι δύσκολο να κάνεις «παρέα» με το σκυλί σου, όταν επιλέγεις συνειδητά να κάνεις κάτι άλλο. Κάτι που αποσπά την προσοχή σου από τον σκύλο, την ώρα που βγαίνεις βόλτα.
Η χρήση του κινητού την ώρα της βόλτας, λοιπόν, δείχνει κάτι σημαντικό: την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης του ιδιοκτήτη με το ζωάκι του. Ούτε ο άνθρωπος, ούτε το ζώο, έχουν κάποιο ψυχολογικό όφελος, όταν η βόλτα γίνεται αγγαρεία, ή… στον αυτόματο πιλότο», τονίζει η κα Βάρβογλη.

Αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει την ιδέα να περπατήσει, να περάσει καλά με την τετράποδη συντροφιά του και να ενισχύσει τη σχέση μαζί του κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αλλά, ταυτόχρονα, του έρχεται και η ιδέα ότι θα «πρέπει» να αξιοποιήσει πιο παραγωγικά τον χρόνο του. Να κάνει πολλά πράγματα την ίδια ώρα, για να μη χάνει χρόνο. Έτσι, από συνήθεια βγάζει το κινητό, «συνδέεται» με φίλους, συγγενείς, με την εργασία του, τις διάφορες δουλειές που έχει να κάνει. Την ίδια στιγμή, όμως, αποσυνδέεται από τον ίδιο του τον εαυτό και τον σκύλο του.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τεχνολογία, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα
οφέλη της, έχει και μία πιο σκοτεινή πλευρά. Επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργεί λιγότερο αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις και πιο ρηχή επικοινωνία. Ε, λοιπόν, ας προσθέσουμε στα αρνητικά ότι επηρεάζει, όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ο ιδιοκτήτης είναι αφηρημένος, απορροφημένος από κάτι άλλο, και δεν δίνει τη δέουσα προσοχή στο σκυλί του, μπορεί να δημιουργήσει στο ζώο εκνευρισμό και άγχος. Και να εκδηλώσει συμπεριφορές, όπως να τραβάει έντονα το λουρί του για να πηγαίνει σε διάφορες κατευθύνσεις, να γαβγίζει χωρίς λόγο, ή να παρουσιάζει εκνευρισμό.

Το αντίδοτο στη χρήση του κινητού και τον… αυτόματο πιλότο στη βόλτα με τον σκύλο είναι το Mindfulness, ή βόλτα με επίγνωση

Ο περίπατος, λοιπόν, με τον σκύλο μας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσουμε στιγμές με τον σκύλο μας, και να γεμίσουμε εικόνες από το περιβάλλον.

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Λίζα Βάρβογλη, συμβουλεύει:

Άφησε το κινητό στο σπίτι

Αντί να συνδεθείς διαδικτυακά, συνδέσου στο παρόν με το σκυλί σου.

Άσκησε την παρατηρητικότητά σου

Παρατήρησε τη διάθεση του σκύλου σου, τον τρόπο που περπατάει και κινείται. Παρατήρησε τη φύση ή το αστικό τοπίο γύρω σου. Δες ποιες είναι οι προτιμήσεις του σκύλου σου.

Δείξε περιέργεια

Εξέτασε τον σκύλο σου και τη συμπεριφορά του, σαν να τον βλέπεις πρώτη φορά. Μην κάνεις συγκρίσεις, μην κρίνεις, μην κατακρίνεις και μην τον μαλώνεις. Εκτίμησε όλα τα μικρά όμορφα πράγματα που υπάρχουν και συμβαίνουν αυτή τη στιγμή γύρω σου.

Νιώσε ηρεμία

Συνδέσου με ένα ήρεμο, γαλήνιο συναίσθημα μέσα σου. Μετάδωσε το στον σκύλο σου μιλώντας του όμορφα, θετικά, με ενέργεια. Μην υποθέτεις ότι το σκυλί σου καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα. Κράτα τη μεταξύ σας σύνδεση με ήρεμο τρόπο

Άσε το σκυλί σου να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με την όσφρηση

Το τμήμα του εγκεφάλου του, που σχετίζεται με την όσφρηση είναι 40% μεγαλύτερο από το ανθρώπινο. Οι μυρωδιές έχουν μεγάλη σημασία για τα σκυλιά! Άσε το να το ευχαριστηθεί και μην περιορίζεστε σε παιχνίδια με μπάλα. Φυσικά είναι ωραία και αυτά τα παιχνίδια, αλλά αυξάνουν την αδρεναλίνη του σκύλου και τον κάνουν να είναι σε μεγαλύτερη ένταση.

Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη

Παραφράζοντας τον Καβάφη, μην αγχωθείς να πας στο πάρκο για την έξοδο του σκύλου. Βόλτα είναι και η διαδρομή. Απόλαυσε την μαζί με τον σκύλο σου. Κοίτα γύρω σου, παρατήρησε τι βλέπεις, τι ακούς, τι μυρίζεις, τι αισθάνεσαι στο δέρμα σου, κλπ. Έτσι, γίνεσαι ενσυνείδητος, καλλιεργείς την επίγνωση του τι γίνεται στο παρόν και την ικανότητά σου να μένεις στη στιγμή. Και παράλληλα, μειώνεις το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεις την ηρεμία και την ευεξία σου.

Εν κατακλείδι, η κα Βάρβογλη παροτρύνει: « Κλείσε το τηλέφωνο, και βγες μια ωφέλιμη για εσένα και τον τετράποδο φίλο σου βόλτα!».

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Λίζα Βάρβογλη

*H Δρ. Λίζα Βάρβογλη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (μεταπτυχιακά: Tufts, Northeastern και Harvard).

Εργάστηκε, για δέκα χρόνια στο Children’s Hospital, Harvard Medical School.

Έχει 30.000+ ώρες κλινικής εμπειρίας με παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια ψυχικού τραύματος EMDR. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Life Coaching του Harvard.

Τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας», συμμετέχοντας σε έρευνες και επιστημονικά συνέδρια.

Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο American Hellenic University και διδακτικό μέλος της Έδρας της UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής νέου περιοδικού της UNESCO για γονείς εφήβων.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 80 επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε παγκόσμια έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και 30+ βιβλία για ανατροφή παιδιών και αυτοβελτίωση ενηλίκων.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024