Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα χαρακτηριστικά ενός ευσυνείδητου εκτροφέα σκύλων

Τα χαρακτηριστικά ενός ευσυνείδητου εκτροφέα σκύλων

Χρήσιμες πληροφορίες για την απόκτηση ενός καθαρόαιμου κουταβιού

Όταν αποφασίσουμε να βάλουμε στη ζωή μας ένα κουτάβι φυλής, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε, είναι να απευθυνθούμε σε έναν υπεύθυνο εκτροφέα.

Πριν αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά του ευσυνείδητου εκτροφέα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, Θεοδόσης Παπανδρέου, ανοίγει μια παρένθεση και μας εξιστορεί το εξής: «Πριν από λίγες μέρες δέχθηκα δύο διαφορετικές κλήσεις. Στην πρώτη, συμπολίτης μας από τη βόρεια Ελλάδα μου περιέγραψε πως έπεσε στην παγίδα και αγόρασε κουτάβι από μη πιστοποιημένη πηγή. Μετά από πολλές συζητήσεις, συναντήθηκε στη μέση του πουθενά με τον συνομιλητή του. Παρέλαβε το κουτάβι και τέλος. Όταν διεκδίκησε τα επίσημα πιστοποιητικά, ο πωλητής εξαφανίστηκε.

Στη δεύτερη περίπτωση, ένας γνωστός μου μού προώθησε κάποιες φωτογραφίες σκύλων, που κάποιος άλλος διακινούσε για να δείξει τους γονείς των κουταβιών του. «Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα σκυλιά» μου είπε τηλεφωνικά. Στη μία φωτογραφία απεικονιζόταν η σκύλα μου. Η αγαπημένη μου σκύλα, που έχω από κουτάβι. Φυσικά, από τη φωτογραφία ο απατεωνίσκος έχει κόψει εμένα. Στη δεύτερη φωτογραφία απεικονιζόταν μία σκύλα εκτροφής μας».

Το ερώτημα που γεννάται καθημερινά είναι: « πώς αλήθεια μπορεί κανείς να επιλέξει έναν εκτροφέα; Και ποιος είναι εκτροφέας;»

Για αρχή, εκτροφέας δεν είναι εκείνος, όπως λέει ο κ. Παπανδρέου, που θα σου κλείσει ραντεβού σε ένα απομονωμένο σημείο για να γίνει η συναλλαγή.

Ποιος είναι ο σωστός εκτροφέας

Ο εκτροφέας, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, ακολουθεί διαφανείς διαδικασίες. Θα σου μιλήσει και θα κλείσει ραντεβού μαζί σου, πολύ πριν φτάσει η στιγμή για να αναλάβεις κουτάβι του. Θα ελέγξει αν είσαι ο κατάλληλος ανάδοχος, θα σε ενημερώσει, θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις τα ζώα του. Θα σου μιλήσει για τις εξετάσεις υγείας κληρονομικών παθήσεων, αλλά το κυριότερο θα σου δείξει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Ο σωστός εκτροφέας δεν πουλάει μέσω αγγελιών. Διαθέτει κουτάβια σε κατάλληλους αναδόχους όταν πειστεί ότι το αξίζουν.

«Ο σωστός εκτροφέας δεν κρύβεται. Τον βλέπεις παντού γύρω σου, με το ονοματεπώνυμο του και μπορείς να τον βρεις οποιαδήποτε στιγμή.

Ο σωστός εκτροφέας θα είναι περήφανος για τις επιτυχίες του σε κυναθλητικές δραστηριότητες. Θα επιδείξει τα κατορθώματα των ζώων του, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξει ότι εκτρέφει σωστά δείγματα της φυλής του. Θα έχει παντού φωτογραφίες, αλλά και τυχόν έπαθλα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Ο σωστός εκτροφέας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, όταν ερωτηθεί για το κόστος, απλά δεν θα απαντήσει. Δεν είναι αυτή η προτεραιότητα του. Προηγείται η εύρεση της κατάλληλης οικογένειας, η διάθεση του αναδόχου να μάθει πραγματικά για τη φυλή, και να είναι καθόλα έτοιμος να υποδεχθεί το νέο μέλος.

Ο σωστός εκτροφέας δεν έχει διαθέσιμα κουτάβια. Αν αυτό συμβεί, είναι απλά η εξαίρεση. Θα σε ενημερώσει για το μίνιμουμ του χρόνου που θα πρέπει να περιμένεις. Θα σε αποτρέψει αν εσύ ως προτεραιότητα θέσεις το χρώμα και όχι την υγεία του κουταβιού.

Ο σωστός εκτροφέας δεν πουλάει μέσω αγγελιών. Διαθέτει κουτάβια σε κατάλληλους αναδόχους όταν πειστεί ότι το αξίζουν. Δεν κάνει παζάρια, αλλά εξηγεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, Θεοδόσης Παπανδρέου.

«Ο σωστός εκτροφέας θα σου παραδώσει το κουτάβι με microchip, εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και όχι πριν την ηλικία των δύο μηνών. Συνήθως, θα σου το παραδώσει στους τρεις μήνες, όσο δελεαστική πρόταση κι αν θεωρείς ότι του κάνεις. Όχι μόνο διότι είναι παράνομο, αλλά κυρίως διότι τα κουτάβια πρέπει να «διαπαιδαγωγούνται» σωστά από τη μητέρα τους.

Οι υποχρεώσεις του υπεύθυνου εκτροφέα

Ο σωστός εκτροφέας, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους αναδόχους των κουταβιών του. Ο ηθικός κώδικας εκτροφής που δεσμεύει τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος είναι δημόσιος (https://ektrofeasskilon.gr/i-ektrofi/ithikos-kodikas-ektrofis), ώστε να γνωρίζουν όλοι.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου τονίζει: «Το κυριότερο, ο σωστός εκτροφέας δεν ζει σε βάρος των ζώων του, αλλά για τα ζώα του. Γι’ αυτό και παγκοσμίως είναι ερασιτέχνης. Είναι παράλληλη δραστηριότητα με την εργασία του».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024