Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πίεση από το ΚΚΕ για συνέχεια της Εξεταστικής για τα Τέμπη - Τα νέα στοιχεία

Πίεση από το ΚΚΕ για συνέχεια της Εξεταστικής για τα Τέμπη – Τα νέα στοιχεία

Μιλώντας στο in ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην κλείσει η Εξεταστική Επιτροπή» και να υπάρξει νέα συνεδρίαση.

Στόχο να εξαντλήσει κάθε περιθώρειο ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, βάζει το ΚΚΕ.

Την Τρίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσαν επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής να προχωρήσει άμεσα σε νέα συνεδρίαση.

Άμεση συνεδρίαση

Στο αίτημα τους οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς την Βουλή και της αποστολής της δικογραφίας».

Ένα στοιχείο που δεν υπήρχε όταν η πλειοψηφία αποφάσισε το κλείσιμο της επιτροπής.

Για το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερης σημασίας να συνεδριάσει εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή και να εξετάσει τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη δικογραφία, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί με βάση αυτή να εξεταστούν και άλλα ζητήματα.

Συγκάλυψη

Το ΚΚΕ θέλει να καταγγείλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπεύθυνους μιλώντας απλά για «ανθρώπινο λάθος», καθώς και την προσπάθεια να συσκοτιστούν οι αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Με την συζήτηση που έγινε στην εξεταστική να βγάζει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν, όταν έγινε το δυστύχημα, αλλά και την έλλειψη προσωπικού, που σε συνδυασμό δημιούργησαν μία εκρηκτική κατάσταση που ευνοούσε το όποιο «λάθος».

«Συγκάλυψη»

Σημαντικό για το ΚΚΕ είναι ότι στην Εξεταστική επιχειρήθηκε να συσκοτιστούν παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη. Όπως η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών αλλά και των δικαστικών αρχών, που ίσως αποκάλυπταν τι μετέφερε το εμπορικό βαγόνι.

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΚΕ οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δίκιο να καταγγέλλουν συγκάλυψη αφού με τα στοιχεία, που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η έκρηξη δεν δικαιολογείται ενώ προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα από το γεγονός ότι το υλικό των καμερών στους σταθμούς σβήστηκε ενώ ο χώρος μπαζώθηκε πολύ γρήγορα.

Ο Περισσός θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών από όλες τις κυβερνήσεις γιατί υπήρχε μία αλληλουχία αποφάσεων στην υπόθεση.

Η απεργία της Τετάρτης

Η απεργία της Τετάρτης που γίνεται στην επέτειο του ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα επαναφέρει το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Με δεδομένο ότι σειρά ζητημάτων που δεν εξετάστηκαν από το κλείσιμο των εργασιών και όσα προκύπτουν από τη δικογραφία ίσως παρατείνουν τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, αν και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα το δεχθεί, την οποία άλλωστε έσπευσαν να κλείσουν, όπως λένε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Προεδρείο αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι ενημερωθήκαμε ότι μέλη της εξεταστικής επιτροπής έχουν υποβάλλει αιτήματα στο Προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ περί παράτασης των εργασιών της εξεταστικής, ΚΚΕ για νέα συνεδρίαση) για την ενημέρωση σας, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής».

Και σημειώνει ότι «μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση»  προκειμένου να «αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν υπό σύνταξη πόρισμα τους».

Πίεση

Μιλώντας στο in ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η επιστολή του ΚΚΕ είναι μόνο ένα μέσο πίεσης, στέλνοντας μήνυμα ότι το ΚΚΕ «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην κλείσει η Εξεταστική Επιτροπή», να μείνει το θέμα στην επικαιρότητα και να υπάρξει νέα συνεδρίαση.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024