Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Στόχος να μην χαθούν πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Στόχος να μην χαθούν πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, παρχώρησε συνέντευξη στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

«Έχουμε όπλα στην φαρέτρα μας, έχουμε αποφασιστικότητα, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για να απαλείψουμε τα μειονεκτήματα και να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Είναι ευλογία να ζει κανείς στα Ιόνια νησιά», λέει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής στη συνέντευξη που ακολουθεί, στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Ποιες δράσεις και σε ποιους τομείς «τρέχει» άμεσα η Περιφέρεια; 

Η πρώτη προτεραιότητα, με την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής μας Αρχής, ήταν η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και η ενεργοποίηση των διαδικασιών για να μη χαθούν πόροι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, μέλημά μας ήταν η ανασύνταξη και η αναδιάταξη των διοικητικών δυνάμεων, των λιγοστών είναι η αλήθεια, της Περιφέρειάς μας, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της διοικητικής μηχανής.  

Από την πρώτη στιγμή, τρέχουμε δράσεις που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο, σε όλα τα νησιά, την επίλυση ζητημάτων με τις μεταφορές μαθητών, τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, την οργάνωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποκατάσταση ζημιών που είχαν προκαλέσει οι κακοκαιρίες που έπληξαν ανά διαστήματα τα Ιόνια νησιά καθώς και την αντιπλημμυρική θωράκιση. Επίσης στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και συμπολιτών μας. 

Ποια είναι τα προβλήματα που επιμένουν στις Περιφερειακές Ενότητες; 

Τα προβλήματα έχουν κοινά στοιχεία σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας και σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες με τα εργοστάσια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα και παράλληλα η ανάγκη αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης σύμφωνα με τους στόχους του Ε.Σ.Δ.Α.  

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει, για πρώτη φορά το νέο Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ, μετά την πρόσφατη συγκρότηση του σε σώμα, για να εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα. Προβλήματα που σχετίζονται με την ύδρευση και είναι πρόσφατο το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ζάκυνθος. Προς τούτο θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα σύστημα τηλεμετρίας, ενώ είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη η συνεργασία του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης για να εξετάσουμε ολιστικές λύσεις αντιμετώπισης του υδρευτικού προβλήματος των νησιών μας, το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό όπως είναι τα Ιόνια Νησιά. 

Τουριστικές επενδύσεις

Στον τομέα του τουρισμού ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν; 

Ο Τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα οικονομικής δραστηριοποίησης στα Ιόνια Νησιά και για αυτό τον λόγο οι παρεμβάσεις μας δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές και βεβιασμένες, αλλά εστιασμένες και εδραιωμένες σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα καθορίσει και τις ολιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Βεβαίως, ο δικός μας σχεδιασμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού τον οποίο αναμένουμε. Παράλληλα, αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, σε μια χρονική περίοδο όπου οι τουριστικές εκθέσεις βαίνουν προς το τέλος τους, ενώ αναμένεται η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Για αυτό οι παρεμβάσεις μας είναι διττές και αφορούν, τόσο την παρουσία μας σε όποιες εκθέσεις μπορούμε να συμμετέχουμε με αξιοπρόσεκτο τρόπο και παράλληλα η προετοιμασία των τουριστικών μας προορισμών, των νησιών μας, για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες. 

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία; 

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, γιατί αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση των πόρων από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, τα οποία έχουν και ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι μια ευκαιρία, θα έλεγα είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε, για να καλύψουμε μέρος των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά κυρίως, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Το παρελθόν θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μην γίνουν τα ίδια λάθη. Θέτουμε αδιαπραγμάτευτους κανόνες, που είναι η διαφάνεια, η ταχύτητα και κυρίως η αποτελεσματικότητα. Δεν πρέπει μόνο να ευημερούν οι αριθμοί και να εμφανίζουμε μεγάλα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων, για μας στοίχημα είναι τα χρήματα να γίνονται έργα που να τα βλέπει και να τα βιώνει ο συμπολίτης μας. 

Πώς «οχυρώνεται» η Περιφέρεια απέναντι στους φυσικούς κινδύνους; 

Το είχαμε πει προεκλογικά, είχαμε δεσμευτεί ότι αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα μας η «θωράκιση» απέναντι στους φυσικούς κινδύνους, που είναι απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής. Και τώρα που βρισκόμαστε σε θέση ευθύνης, το κάνουμε πράξη. Από την πρώτη στιγμή σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες προχωράμε σε καθαρισμούς ρεμάτων, ποταμών και δρόμων και σχεδιάζουμε αντιπλημμυρικά έργα. Παράλληλα αναπτύσσουμε ένα πλέγμα συνεργασιών, τόσο με τους δήμους, όσο και με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την Περιφερειακή μας Αρχή αποτελεί βασική υποχρέωση και ύψιστη ευθύνη η θωράκιση των νησιών μας από τις φυσικές καταστροφές και η προστασία της ζωής των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους. Προς τούτο θα αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους. 

Η νησιωτικότητα είναι τελικά ευχή ή κατάρα; 

Δεν είναι ένα απλό ερώτημα, είναι η πρόκληση που έχουμε απέναντι μας και το πρόσταγμα των συμπολιτών μας και κατοίκων των νησιών μας, να μετατρέψουμε τις αμφισβητούμενες, αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες στα νησιά μας, σε ευλογία για να κατοικούνται. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά είναι εφικτό με την συνεργασία όλων, ιδίως με τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και βέβαια την πολιτεία για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να σπάσουμε το αίσθημα ανασφάλειας και απομόνωσης, κυρίως των κατοίκων των μικρών νησιών και προς τούτο θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταφορικής διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και με την απέναντι ηπειρωτική χώρα. Επίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο να αποτραπεί ο κίνδυνος ερημοποίησης, κυρίως των μικρών νησιών, αλλά να δημιουργήσουμε κίνητρα για να επιστρέψει ο κόσμος στον τόπο του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υγειονομικές υπηρεσίες και εκπαίδευσης, να δοθούν κίνητρα και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ψηφιακή διασυνδεσιμότητα.  

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024