Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το 68% των Ισραηλινών είναι εναντίον της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Η πείνα σκοτώνει

Live: Το 68% των Ισραηλινών είναι εναντίον της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Η πείνα σκοτώνει

Ο ολοκληρωτικός λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί στην Γάζα, αν το Ισραήλ επιτρέψει στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα αναφέρει ο ΟΗΕ. Δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Για 142η ημέρα, μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 29.000 και τους τραυματίες τους 69.700.

Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δίνουν μια καθημερινή μάχη επιβίωσης, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα είναι πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι στην αποκλεισμένη Γάζα είτε πεινούν, είτε βιώνουν λιμό.

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αντιτίθενται στην ανθρωπιστική βοήθεια η πλειονότητα των Ισραηλινών. Θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Λίβανο, δείχνει δημοσκόπηση.

Δείτε live:

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

05:30 «Ο κόσμος δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει πλέον λιμό»

Ο λιμός μπορεί ακόμη ν’ αποφευχθεί στη Γάζα, αν το Ισραήλ επιτρέψει στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να μεταφέρουν περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Λωρίδα τη Γάζας.

Και αυτές οι τεράστιες ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν «έκρηξη» παιδικών θανάτων στον βόρειο τομέα του θύλακα, όπου ένα στα έξι παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών είναι θύμα οξέος υποσιτισμού.

«Είναι μία καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο (…) Ο κόσμος δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει πλέον λιμό», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ (περισσότερα εδώ).

05:00 Στο Παρίσι ο εμίρης του Κατάρ με στόχο την ανακωχή

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι θα βρίσκεται στο Παρίσι την Τρίτη και την Τετάρτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Κατάρ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που αποτελεί προτεραιότητα για μας», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, τη στιγμή που τρεις Γάλλοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες θ’ αφορούν επίσης «τις εν εξελίξει προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός (…) ώστε να επιτραπεί η μαζική μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας» (περισσότερα εδώ).

04:30 Κατηγορώ του Ιράν για ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν καταδίκασε τους βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πως αυτό που θέλουν είναι να χειροτερέψουν «η ένταση και οι κρίσεις» στην περιοχή.

«Με τέτοιες επιθέσεις η Αμερική και η Βρετανία επιδιώκουν ν’ ανεβάσουν την ένταση και τις κρίσεις στην περιοχή, να εξαπλώσουν το πεδίο του πολέμου και της αστάθειας», έκρινε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Αυτού του είδους οι αυθαίρετες και επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από την επιδείνωση της ανασφάλειας και της αστάθειας στην περιοχή δεν θ’ αποφέρουν τίποτε στις χώρες που τις διαπράττουν», πρόσθεσε ο κ. Κανάνι.

Πρόσαψε στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πως δεν έλαβαν «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για να τερματιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.692 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

04:00 Παλαιστίνια διπλωμάτης λέει ότι ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί έγκλημα πολέμου

Η Nada Tarbush, διπλωμάτης της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, κάλεσε τις κυβερνήσεις του κόσμου να παρέμβουν και να διασφαλίσουν την «επείγουσα παράδοση τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων μέσω εναέριων ρίψεων στη Γάζα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι έγκλημα πολέμου. Η χρήση της πείνας ως μέσο πολέμου είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

03:35 Το 80% των ακροδεξιών και το 68% όλων των Ισραηλινών αντιτίθεται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα στατιστικά στοιχεία όσων δεν θέλουν να επιτρέπεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολιορκημένους, είναι σημαντικά χειρότερα μεταξύ των ακροδεξιών Ισραηλινών, με το ποσοστό να αντιπροσωπεύει το 80% και τέσσερις στους πέντε. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών απορρίπτει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας κατά τα 2/3. Την μεταφορά ανθρωπιστική βοήθειας παρεμποδίζει άλλωστε και το επίσημο κράτος, από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ», περισσότεροι από δύο στους τρεις Ισραηλινούς, δηλαδή το 68% των ερωτηθέντων, αντιτίθενται «στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αυτή τη στιγμή». Δηλαδή το δόγμα της συλλογικής τιμωρίας έχει «κερδίσει» την κοινή γνώμη της χώρας.

 03:10 Χαμάς: Το Ισραήλ ανακοινώνει «πρόοδο στις συνομιλίες» για να μπορέσει να κατηγορήσει τη Χαμάς για την αποτυχία τους

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σε εκπροσώπους παλαιστινιακών παρατάξεων ότι «το Ισραήλ και οι ΗΠΑ σηματοδοτούν πρόοδο και αισιοδοξία όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην οργάνωση να συμφωνήσει στο προσχέδιό τους». Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι ενημερώσεις έχουν επίσης ως στόχο να επιρρίψουν την ευθύνη στη Χαμάς σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ισραήλ έχει επιδείξει ευελιξία όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά η έκταση αυτής της ευελιξίας παραμένει ασαφής. Επιπλέον, το θέμα της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει ακόμη άλυτο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

03:00 Επιβεβαιώνεται ο αυτοπυρπολισμός αμερικανού της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι εν ενεργεία αεροπόρος εμπλέκεται στο περιστατικό αυτοπυρπόλησης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

02:40 Το γραφείο του Νετανιάχου παρουσίασε «σχέδιο» για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από την Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, πόλη όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, την οποία ο κ. Νετανιάχου χαρακτηρίζει το «τελευταίο οχυρό» του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

02:15 Hagari σε άρθρο της WSJ: Ο Ισραηλινός στρατός πολεμά με «βαριά καρδιά» για τις απώλειες σε ζωές

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού. υποναύαρχος Daniel Hagari, λέει ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι βαθιά «ενσωματωμένη» σε μη στρατιωτικές περιοχές της Γάζας και ότι ο στρατός μάχεται τον πολύπλοκο πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα «με βαριά καρδιά» και «έχοντας επίγνωση της τραγικής απώλειας ζωών αμάχων και από τις δύο πλευρές».

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο εκπρόσωπος του στρατού γράφει ότι τέσσερις μήνες μετά την χερσαία εισβολή στη Γάζα, ο στρατός διαπίστωσε ότι «η Χαμάς έχει συστηματικά ενσωματώσει την τρομοκρατική της υποδομή μέσα και κάτω από τις αστικές περιοχές της Γάζας ως μέρος της στρατηγικής της για την ανθρώπινη ασπίδα» και σκόπιμα επιχειρεί σε αστικές περιοχές και ανθρωπιστικές ζώνες για να οργανώνει επιθέσεις.

Παρόλα αυτά, δεν προέβη σε σχόλιο για τα βίντεο που παρουσιάζουν ισραηλινούς στρατιώτες να χαίρονται όταν λεηλατούν ή ανατινάζουν σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα.

01:50 Δεν παραιτείται η Παλαιστινιακή Αρχή

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν την Κυριακή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής επρόκειτο να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προετοιμαστεί ο σχηματισμός μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα κυβερνήσει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Anadolu.

Ο Wasel Abu Yousef, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Anadolu ότι οι αναφορές αυτές «δεν είναι αληθινές».

Όμως αντ’ αυτού δήλωσε πως «Οι αρχές σχηματισμού μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης συζητούνταν από πολλά κόμματα», πρόσθεσε. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου για συνομιλίες σχετικά με τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων. Ο Abu Yousef δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και η συμφιλίωση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με το σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

«Θα σταματήσει τον πόλεμο ο σχηματισμός κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας; Θα σταματήσει την κλοπή των παλαιστινιακών κεφαλαίων από το Ισραήλ; Θα λειτουργήσει η κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου;» ρώτησε.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του αραβόφωνου αδελφού ιστότοπου του The New Arab, Al-Araby Al-Jadeed, την Κυριακή.

01:25 Μέλος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ο στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση

Ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αυτοπυρπολήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε λίγο πριν από τη 1 μ.μ. έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία. Σε βίντεο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, φαίνεται να έχει αναρτηθεί από τον άνδρα, τον δείχνει να φωνάζει «Free Palestine» καθώς καίγεται.

Ο άνδρας δήλωσε ότι ήταν εν ενεργεία μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Μια εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, η Ann Stefanek, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιήσει τον άνδρα ή εξακριβώσει αν υπηρετεί στην υπηρεσία.

01:05 Ο Νετανιάχου λέγεται ότι θα θέσει νέες απαιτήσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι θέλει να την τορπιλίσει

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί να απελαθούν στο Κατάρ, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους, όλοι οι υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας με τη Χαμάς, αναφέρει το Κανάλι 12. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νετανιάχου έθεσε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ, όταν η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού για τη συμφωνία ομηρίας-δανεισμού ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδό τους.

Επιπλέον, το Ynet αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είπε επίσης στις χθεσινοβραδινές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις ότι δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στις παραμέτρους μιας συμφωνίας μέχρι το Ισραήλ να λάβει έναν κατάλογο που να διευκρινίζει ποιοι από τους 130 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα από τον Οκτώβριο είναι ακόμη ζωντανοί.

Ορισμένοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να τορπιλίσει τη διαφαινόμενη συμφωνία για τους ομήρους προκειμένου να κατευνάσει τα ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησής του.

«Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη συμφωνία», λέει ένας ανώνυμος αξιωματούχος στο Κανάλι 12. «Κάνει πράγματα για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και αποκαλύπτει απαιτήσεις την τελευταία στιγμή». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητών Aryeh Deri και Ron Dermer, υποστηρίζουν το τρέχον προσχέδιο της συμφωνίας για τους ομήρους, αφήνοντας τον Νετανιάχου μόνο του στις υποτιθέμενες αντιρρήσεις του σε αυτό.

00:50 Την Δευτέρα Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στο Κατάρ για συνομιλίες

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τις συνομιλίες για τους ομήρους στο Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες θα διαδραματίσει μη ενεργό ρόλο. Αν και η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει στο προσχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους που καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία πρόκειται να αναχωρήσει για πρόσθετες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, η ισραηλινή ομάδα θα διαδραματίσει ελάχιστο ρόλο στη συνάντηση της Ντόχα και θα περιοριστεί κυρίως στη συζήτηση τεχνικών πτυχών μιας πιθανής προσωρινής εκεχειρίας, όπως οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι συνομιλίες αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν στον καθορισμό των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε περίπτωση που συμφωνηθεί συμφωνία.

Μιλώντας στο Ynet, ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε τι σκέφτεται η Χαμάς» για το τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας για τους ομήρους και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να είναι έτοιμη η συμφωνία, αλλά ότι «η κατεύθυνση είναι θετική». Η Παλαιστινιακή πλευρά καταγγέλει πως το Ισραήλ απλά καθυστερεί, συνεχίζοντας τις σφαγές στη Γάζα.

00:25 Το ντοκιμαντέρ No Other Land που καταδεικνύει σχεδόν 4 χρόνια επιθέσεων στη Δ. Όχθη κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Μια ταινία για τη βία των ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Basel Adra, συν-σκηνοθέτης της ταινίας No Other Land, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και το φεστιβάλ για το βραβείο και κάλεσε τη Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ και τη Γάζα.

«Είμαι εδώ για να γιορτάσω το βραβείο, αλλά επίσης (είναι) πολύ δύσκολο για μένα να γιορτάσω όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι του λαού μου σφαγιάζονται, σφαγιάζονται από το Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου.

«Ζητώ ένα πράγμα από τη Γερμανία, καθώς βρίσκομαι εδώ στο Βερολίνο, να σεβαστεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ», είπε ο Adra, λαμβάνοντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού στο Berlinale Palast. To ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή ακτιβιστών και δημοσιογράφων από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Περισσότερα εδώ.

00:10 Oι NYT διερευνούν την αντικειμενικότητα συνεργάτιδάς τους

Οι New York Times ερευνούν την ισραηλινή ελεύθερη επαγγελματία Anat Schwartz, αφού της έκαναν επανειλημμένα like πολλές αναρτήσεις στο Χ που έδειχναν φιλοϊσραηλινή προκατάληψη, συμπεριλαμβανομένης μιας που καλούσε να μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας σε «σφαγείο».

«Γνωρίζουμε ότι μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος στο Ισραήλ που έχει συνεργαστεί με τους Times έχει κάνει «like» σε διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των Times, Ντανιέλ Ρόουντς Χα. «Αυτά τα ‘like’ είναι απαράδεκτες παραβιάσεις της πολιτικής της εταιρείας μας. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το θέμα».

Η Schwartz άρχισε να κάνει ρεπορτάζ για τους Times τον Νοέμβριο, όπου οι ιστορίες της επικεντρώθηκαν στην αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Το πιο χαρακτηριστικό της άρθρο ήταν ένα άρθρο που συνυπέγραψε και περιέγραφε λεπτομερώς τη σεξουαλική βία που φέρεται να διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Η ιστορία είχε προκαλέσει εσωτερική κριτική από το προσωπικό και οδήγησε τους Times να αποσύρουν ένα επεισόδιο του podcast The Daily σχετικά με την αρχική ιστορία, σύμφωνα με το The Intercept. Ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για συστημική σεξουαλική βία από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, παρά μόνο μαρτυρίες μη-θυμάτων, εκ των οποίων πολλές έχουν ήδη διαψευστεί.

23:50 ΟΗΕ: Περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα μετά την απόφαση του ΔΔΔ

Η Margaret Satterthwaite, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων, μίλησε στο Al Jazeera Arabic για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στην περιοχή.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των όσων είπε:

  • Ο ισραηλινός πόλεμος κατά του συστήματος υγείας στη Γάζα είναι σκόπιμος
  • Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση
  • Φοβόμαστε μια καταστροφή της εξάπλωσης επιδημιών
  • Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός

23:40 Αυξημένος ο αριθμός των μουσουλμάνων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) δήλωσε ότι διαπίστωσε μέσω πρόσφατης μελέτης σε συνεργασία με εταιρεία δεδομένων ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εγγεγραμμένοι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ – μια σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

«Καθώς οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι αυξάνονται αριθμητικά, ενωμένοι σε σταθερή αντίθεση με τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ, οι ψήφοι μας ασκούν τη δύναμη όχι μόνο να διαμορφώνουν την πολιτική, αλλά και να καθορίζουν τους ηγέτες μας και να χαράζουν μια καλύτερη πορεία για το έθνος μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής του CAIR Νιχάντ Αουάντ.

Οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί υποστηρικτές κατά κύριο λόγο των Δημοκρατικών έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο με τον Μπάιντεν για την άνευ όρων υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

23:18 Αναφορές σε ΜΜΕ για παραίτηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη

Αντιφατικές είναι οι αναφορές σε ΜΜΕ για το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής  ως μέσο πίεσης στις ΗΠΑ και τις Αραβικές χώρες.

Αν και νωρίτερα δημοσιεύματα σε αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχικές αυτές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, το Al Mayadeen του Λιβάνου, επικαλούμενο όπως λέει καλά πληροφορημένη πηγή, ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh θα υποβάλει τη Δευτέρα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Mahmoud Abbas, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί ως υπηρεσιακή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η απόφαση παραίτησης είναι ένα προληπτικό βήμα του Αμπάς μπροστά στις πιέσεις που δέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) από τις περιφερειακές χώρες, τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση έχει ως στόχο να βάλει το μπαλάκι στο γήπεδο αυτών των πλευρών για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, να εξασφαλίσει διεθνείς εγγυήσεις για την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα, να σταματήσει τις ισραηλινές εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να άρει την οικονομική πολιορκία που έχει επιβληθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η επίσημη πηγή ανέφερε ότι η παραίτηση είναι το πρώτο βήμα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και θα ακολουθήσουν άλλα δύο βήματα: ο τερματισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και η επίτευξη εθνικής συναίνεσης για όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Al Mayadeen το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους δημοσιογράφους να καλύψουν την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Shtayyeh τη Δευτέρα στις 9:30 το πρωί.

23:00 Τα χαρούμενα βίντεο των Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα δείχνουν το «βάθος της τραγωδίας»

Ένα βίντεο που δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να χαρίζει στην αρραβωνιαστικιά του ένα ζευγάρι παπούτσια που λεηλάτησε από ένα σπίτι στη Γάζα έχει προκαλέσει επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι νεαροί ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκουν το χρόνο [και την αντοχή] να καταγράφουν τα εγκλήματά τους χαρούμενοι δίνει το βάθος της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα», δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε στο X.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναρτήσει βίντεο με τους ίδιους να κλέβουν από παλαιστινιακά σπίτια, να ανατινάζουν κατοικίες και να καταστρέφουν ιατρικά κέντρα στη Γάζα.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια σε μετρητά, χρυσό και τιμαλφή έχουν λεηλατηθεί από την περιοχή κατά τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου.

22:38 Στρατιωτικός ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση φέρεται να είναι στρατιωτικός. Ο ίδιος φορώντας στρατιωτική στολή φαίνεται πως είπε ότι είναι ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το @atlanta_press, ο διαδηλωτής δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη στα χέρια των αποικιοκρατών τους, δεν είναι καθόλου ακραίο… Αυτό είναι που η άρχουσα τάξη μας αποφάσισε ότι θα είναι φυσιολογικό».

Η Αστυνομία της Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

22:20 Επίθεση σε ισραηλινά στρατεύματα ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη ομάδα λέει ότι στόχευσε ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή Marj στην ανατολική πλευρά των συνόρων με έναν τοπικά κατασκευασμένο πύραυλο Burkan.

22:04 Ο παλαιστινιακός πολιτισμός στο στόχαστρο

Ο Abdel Salam Attari, γενικός διευθυντής λογοτεχνίας και εκδόσεων στο υπουργείο Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, λέει ότι το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα όλες τις μορφές πολιτισμού στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Η κατοχή καταστρέφει την πολιτιστική ζωή και τη δημιουργικότητα στη Γάζα, γεγονός που αποτελεί μέρος της πολιτικής της για τη διαγραφή της παλαιστινιακής ταυτότητας», λέει ο Attari στο Al Jazeera.

«Η σφοδρότητα των επιθέσεων κατά του παλαιστινιακού πολιτισμού αυξήθηκε από τις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, έχουμε καταγράψει τη δολοφονία 44 συγγραφέων και καλλιτεχνών, εκτός από την καταστροφή 32 πολιτιστικών ιδρυμάτων, κέντρων και θεάτρων, καθώς και 12 μουσείων, εννέα δημόσιων βιβλιοθηκών και οκτώ εκδοτικών οίκων και τυπογραφείων», λέει ο Attari.

Προσθέτει ότι «το Ισραήλ στοχεύει συστηματικά την παλαιστινιακή αφήγηση. Η πολιτιστική και κοινωνική ζωή έχει σχεδόν παραλύσει τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας».

21:49 Διαδήλωση στην Ιαπωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

21:36 Τα 19 εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς

Όπως αναφέραμε το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει ανεξέλεγκτες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τα οποία μαζί πληρούν τον νομικό ορισμό της γενοκτονίας.

Ακολουθούν μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Γάζας, το Ισραήλ έχει διαπράξει από τις 7 Οκτωβρίου:

  • Σκόπιμες δολοφονίες: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιους.
  • Βασανιστήρια: Το Ισραήλ έχει συλλάβει 2.600 Παλαιστίνιους και υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι πολλοί έχουν υποστεί κακομεταχείριση.
  • Αναγκαστικός εκτοπισμός: Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναγκάσει πάνω από το 80% των ανθρώπων στη Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
  • Ομηρία: Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει ομήρους Παλαιστίνιους πολίτες και τους έχουν χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες σε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου: Το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρή πολιορκία, εμποδίζοντας την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα- έχει επίσης στοχοποιήσει αυτοκινητοπομπές βοήθειας.
  • Βομβαρδίζει σπίτια, οίκους λατρείας και σχολεία: Το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερα από 500 τζαμιά και εκκλησίες, 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 360.000 κατοικίες.
  • Στοχεύει χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς: Το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερους από 200 πολιτιστικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρονολογούνται για εκατοντάδες χρόνια.
  • Στοχοποίηση ιατρικών κέντρων: Το Ισραήλ πραγματοποιεί σκόπιμα στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων σε όλη τη Γάζα για να στερήσει από τους Παλαιστίνιους κάθε πιθανότητα επιβίωσης, θέτοντας εκτός λειτουργίας 31 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα.

21:22 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματά του δεν ήταν παρόντα εκεί όπου σκοτώθηκε η 6χρονη παλαιστίνια Χιντ

Σε ένα από τα τελευταία της μηνύματα, η εξάχρονη Παλαιστίνια Χιντ Ρατζάμπ περιέγραψε ένα ισραηλινό τανκ κοντά στο αυτοκίνητο όπου είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με ηχογραφήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS).

Η Χιντ είπε στους διασώστες ότι ήταν περιτριγυρισμένη από μέλη της οικογένειάς της που σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στο όχημα.

Αλλά ο ισραηλινός στρατός, μετά από εκκλήσεις από ομάδες δικαιωμάτων και τις ΗΠΑ να διερευνήσει το περιστατικό, λέει τώρα ότι δεν είχε στρατιώτες γύρω από την περιοχή όπου σκοτώθηκαν το κορίτσι, τα μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατροί που στάλθηκαν για να τη σώσουν.

Η 6χρονη Χιντ αριστερά και, δεξιά, οι δύο γιατροί που έσπευσαν σε βοήθεια – Όλοι νεκροί

«Από μια προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη, φαίνεται ότι στρατιώτες δεν ήταν παρόντες κοντά στο όχημα ή σε απόσταση βολής από το περιγραφόμενο όχημα στο οποίο βρέθηκε το κορίτσι», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στους Times of Israel.

Η Χιντ και οι δύο διασώστες που προσπάθησαν να τη βρουν αγνοούνταν για 12 ημέρες πριν ανασυρθούν οι σοροί τους λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει ιστορικό στο να απαλλάσσει ταχέως τα στρατεύματά του από κάθε αδίκημα σε περιπτώσεις κακοποίησης Παλαιστινίων.

21:04 Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε την Κυριακή έξω από το κτίριο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ο άνδρας απομακρύνθηκε με κρίσιμα και απειλητικά για τη ζωή τραύματα.

20:57 Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το πρωί (10.00) της Δευτέρας (26/02) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Στην τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κυριαρχήσουν δύο θέματα. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (Prosperity Guardian) και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον των Χούθι.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:41 Επτά νεκρά βρέφη σε ένα 24ωρο στη Γάζα από υποσιτισμό

Μόνο μέσα σε 24 ώρες, επτά βρέφη πέθαναν από υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και πολιορκίας του Ισραήλ.

Αναφέραμε νωρίτερα την περίπτωση του δύο μηνών βρέφους, Μαχμούντ Φατούχ, που κατέληξε λόγω υποσιτισμού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ιατρικές πηγές αποκάλυψαν ότι ο θάνατος του μωρού επήλθε εν μέσω σοβαρών περιορισμών που έχουν αποκόψει ζωτικές προμήθειες σε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Η οικογένεια δεν μπόρεσε να προμηθευτεί γάλα και βασικά είδη, με αποτέλεσμα την εισαγωγή του Μαχμούντ στη ΜΕΘ με οξύ υποσιτισμό, όπου τελικά πέθανε, όπως δήλωσαν υγειονομικοί.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

20:29  Πάνω από 20 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το πρωί σε διάφορες περιοχές στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το Al Jazeera 23 σοροί έχουν ανασυρθεί από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Χαν Γιουνίς.

20:16 «Κοινό τόπο» στις διαπραγματεύσεις βλέπουν οι ΗΠΑ, «θα προχωρήσουμε στη Ράφα» λέει ο Νετανιάχου – Η απάντηση της Χαμάς

Αισιοδοξία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων εξέφρασαν οι ΗΠΑ και οι μεσολαβητικές χώρες με τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν να δηλώνει σήμερα ότι βρέθηκε ένας κοινό έδαφος στο Παρίσι.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την άλλη δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν καθυστερήσει λόγω πιθανής επίτευξης συμφωνίας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο Νετανιάχου απέρριψε τις τρεις «βασικές» απαιτήσεις της για μια διαπραγμάτευση: μια «βιώσιμη» κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής της Γάζας και τον τερματισμό της πολιορκίας.

«Το έγγραφο που εξέδωσε ο Νετανιάχου περιέχει μόνο νούμερα», δήλωσε ο Α. Τάχερ Αλ-Νόνο, σύμβουλος Τύπου του επικεφαλής της Χαμάς, προσθέτοντας ότι η ηγεσία της οργάνωσης «δεν έλαβε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη στο Παρίσι».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ως «σημαντικές», με τη Χαμάς να υποχωρεί σε ορισμένα από τα αιτήματα του Νετανιάχου. Ωστόσο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ήταν πιο μετρημένος, λέγοντας στο NBC News ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος», αλλά δεν επίκειται μια σημαντική ανακάλυψη.

Μάλιστα, ο Αλ-Νόνο κατηγόρησε σήμερα τον Νετανιάχου ότι επενδύει στη συνέχιση του πολέμου για «καθαρά προσωπικά και εκλογικά συμφέροντα» και δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «ματαίωσε κάθε προσπάθεια» να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

20:10 Χαμάς: Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε 19 είδη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα ανέφερε ότι η ισραηλινή κατοχή διέπραξε 19 είδη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

Τα εγκλήματα αυτά αποτελούν, από μόνα τους, στοιχεία του εγκλήματος της γενοκτονίας που διαπράττεται κατά τη διάρκεια της επίθεσής της κατά της Λωρίδας της Γάζας για σχεδόν πέντε μήνες.

20:00 Γκαλάντ: Θα συνεχίσουμε την επίθεση στον Λίβανο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Λίβανο θα συνεχιστούν ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αν κάποιος νομίζει ότι όταν πετύχουμε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και παύση στη Γάζα, θα υπάρξει ανακούφιση σε αυτό που συμβαίνει εδώ – κάνει λάθος», είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Γκαλάντ είπε ότι ο στόχος είναι «να κάνουμε τη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει εκεί που πρέπει. Είτε με συμφωνία, είτε με τη βία».

19:45 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και εντατική θεραπεία αντιμετωπίζουν τον θάνατο στη βόρεια Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν καύσιμα.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι η επίθεση στην πολυσύχναστη πόλη Ράφα θα γίνει, αλλά μπορεί να καθυστερήσει λόγω της συμφωνίας για τους αιχμαλώτους.
  • Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) λέει ότι η τελευταία φορά που παρέδωσε τρόφιμα στη βόρεια Γάζα ήταν πριν από ένα μήνα και προσθέτει ότι ο λιμός στην περιοχή μπορεί να αποφευχθεί αν επιτραπεί η είσοδος σε περισσότερες αυτοκινητοπομπές τροφίμων.
  • Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέικ Σάλιβαν δηλώνει ότι μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται «ακόμη υπό διαπραγμάτευση».
  • Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς της Ισλαμικής Τζιχάντ υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.
  • Οι υπουργοί πληροφοριών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) καταδικάζουν τη «συστηματική καταπίεση, σφαγή και γενοκτονία των Παλαιστινίων πολιτών» και ζητούν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

19:40 Στη φυλακή 18χρονη Ισραηλινή γιατί αρνήθηκε να πολεμήσει στη Γάζα

Η 18χρονη Sofia Orr καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό και να λάβει μέρος στον πόλεμο κατά της Γάζας και στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.

Είναι η πρώτη γυναίκα από τις 7 Οκτωβρίου που φυλακίζεται για άρνηση συμμετοχής στη στρατιωτική θητεία.

19:25 UNRWA: Η τελευταία φορά που παραδόθηκαν τρόφιμα στη βόρεια Γάζα ήταν στις 23 Ιανουαρίου

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini λέει ότι από τότε, μαζί με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, «έχουμε προειδοποιήσει για τον επαπειλούμενο λιμό, έχουμε απευθύνει έκκληση για τακτική ανθρωπιστική πρόσβαση και έχουμε δηλώσει ότι ο λιμός μπορεί να αποτραπεί εάν επιτραπεί σε περισσότερες αυτοκινητοπομπές τροφίμων να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα σε τακτική βάση».

Ο Lazzarini λέει ότι οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας έχουν απορριφθεί και έχουν πέσει στο κενό.

«Πρόκειται για μια καταστροφή που έγινε από τον άνθρωπο. Ο κόσμος δεσμεύτηκε να μην αφήσει ποτέ να ξανασυμβεί λιμός. Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, μέσω της πραγματικής πολιτικής βούλησης να δοθεί πρόσβαση και προστασία σε ουσιαστική βοήθεια. Οι μέρες που έρχονται θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την κοινή μας ανθρωπιά και τις αξίες μας», δήλωσε.

19:10 Ανοίγουν δρόμο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό για να περάσει φορτηγό με βοήθεια

Κάτοικοι καθαρίζουν το δρόμο μετά από ισραηλινή επίθεση σε κοντινή απόσταση, επιτρέποντας τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τις βόρειες περιοχές της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι καταστροφική.

19:00 Γνωστός καλλιτέχνης πεθαίνει στη Γάζα περιμένοντας την άδεια εξόδου για νοσηλεία στο εξωτερικό

Το υπουργείο Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) ανακοίνωσε ότι ο εμβληματικός καλλιτέχνης της Γάζας Fathi Ghabin πέθανε σήμερα αφού οι ισραηλινές αρχές τον εμπόδισαν να εγκαταλείψει τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα για θεραπεία στο εξωτερικό.

«Ο Γκαμπίν βρισκόταν στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και περίμενε να εξέλθει στην Αίγυπτο για να νοσηλευτεί εκεί. Όλα τα χαρτιά του ήταν εντάξει και περίμενε για δύο εβδομάδες, αλλά δεν έλαβε ποτέ άδεια εξόδου», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκαμπίν ήταν αυτοδίδακτος. Κατέγραψε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων στους πίνακές του. Συνελήφθη πολλές φορές από το Ισραήλ. Ο στρατός βομβάρδισε το σπίτι του κατά τη διάρκεια αυτής της ισραηλινής επίθεσης καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του.

Εκατοντάδες ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και άλλοι με παρόμοιες χρόνιες ασθένειες δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα για θεραπεία και δεν μπόρεσαν να αναζητήσουν θεραπεία στην ίδια τη Γάζα λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών, πρόσθεσε το υπουργείο.

18:46 Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι καταστροφική «πέρα από κάθε περιγραφή»

Το υπουργείο στον πολιορκημένο θύλακα περιγράφει την τραγική κατάσταση στη βόρεια Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από καύσιμα:

Τα ψυγεία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων ευαίσθητων φαρμάκων.

Δεκάδες ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες είναι εκτός λειτουργίας.

Ασθενείς με αιμοκάθαρση και άλλη που χρήζουν εντατική θεραπεία αντιμετωπίζουν τον θάνατο λόγω της έλλειψης καυσίμων για γεννήτριες, ασθενοφόρα και φάρμακα.

18:30 Το Ισραήλ ανακοινώνει τη δολοφονία στρατιώτη στις 7 Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ο 19χρονος λοχίας Oz Daniel σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα.

Δεν είναι σαφές πώς ο στρατός διαπίστωσε ότι ο Ντάνιελ ήταν νεκρός. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εβδομάδες μετά την επίθεση.

18:16 IDF: Ύποπτο αντικείμενο αναχαιτίστηκε αφού πέρασε στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ένας ύποπτος εναέριος στόχος αναχαιτίστηκε αφού πέρασε στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες ώρες, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την πόλη Kiryat Shmona του βόρειου Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ και «τρομοκρατικές ομάδες» στο χωριό Μπλίντα του νότιου Λιβάνου.

18:02 «Πριν από τριάντα χρόνια, ο Μπαρούχ Γκολντστάιν πραγματοποίησε σφαγή στη Χεβρώνα»

Η οργάνωση Ισραηλινών βετεράνων Breaking The Silence αναφέρει ότι σήμερα πριν από 30 χρόνια, ο έποικος από την Kiryat Arba μπήκε στο τζαμί Ibrahimi και σφαγίασε 29 μουσουλμάνους πιστούς.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Χ η οργάνωση στηλιτεύει τον ακροδεξιό υπουργό Μπεν Γκβιρ που τιμά σαν ήρωα τον Γκλοντστάιν όπως και εποίκους που κάνουν το ίδιο τόσα χρόνια.

«Μας είπαν «αφήστε το, είναι μόνο μερικά ζιζάνια (σ.σ για τους ακροδεξιούς) » αλλά αυτό εν τω μεταξύ συνέχισαν να καλλιεργούν τη βία και την τρομοκρατία», αναφέρει η ομάδα.

«Μια χούφτα εποίκων μετέτρεψε τον δολοφόνο σε ήρωα. Μετέτρεψαν έναν δειλό τρομοκράτη σε πρότυπο», αναφέρουν στο μήνυμα και σημειώνουν ότι τις «συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι».

17:44 Επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα – Τι υποστηρίζει η Ισλαμική Τζιχάντ

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, δηλώνει ότι στόχευσε ισραηλινά στρατεύματα με κατευθυνόμενη ρουκέτα στην Τζαμπάλια και ελεύθεροι σκοπευτές της πυροβόλησαν έναν στρατιώτη στην πόλη της Γάζας.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε βλήματα όλμου εναντίον μιας ομάδας σε θέση του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

17:36 Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: Άνευ όρων κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι υπουργοί Πληροφοριών των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, καταδικάζοντας τη «συστηματική καταπίεση, σφαγή και γενοκτονία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.

Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι «ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι η υλοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας με πρωτεύουσα την Ανατολική Αλ-Κουντς [Ιερουσαλήμ]».

Επέκριναν επίσης τις εκστρατείες παραπληροφόρησης του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι διαδίδει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες για να καλύψει τις ενέργειές του.

Οι υπουργοί  καταδίκασαν τη «σκόπιμη και συστηματική» στοχοποίηση Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις ισραηλινές δυνάμεις και τόνισαν ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας για να «φιμώσουν τις φωνές της αλήθειας».

17:32 Το Ισραήλ θα προωθήσει την κατασκευή περισσότερων από 3.300 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατασκευή 3.344 νέων κατοικιών – 2.350 μονάδες στον οικισμό Maale Adumim, 694 στο Efrat και 300 στο Kedar, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Peace Now.

«Πρόκειται για σημαντικά και εκτεταμένα σχέδια που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επίτευξης λύσης δύο κρατών, ειδικά τα σχέδια στο Efrat και το Kedar», δήλωσε ο ισραηλινός παρατηρητής εποικισμών.

«Η απόφαση για την προώθηση χιλιάδων περιττών και επιβλαβών οικιστικών μονάδων στους οικισμούς είναι μια βιαστική και ανεύθυνη απόφαση μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης που έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη του λαού», πρόσθεσε.

17:27 Με τραγούδι για τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ στη Eurovision – «Αν απορριφθεί θα αποχωρήσουμε από τον διαγωνισμό»

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι θα αποσυρθεί από τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision εάν οι διοργανωτές απορρίψουν τους στίχους του τραγουδιού του ως πολύ πολιτικοποιημένους. Η Έντεν Γκόλαν και το τραγούδι της «October Rain», «Βροχή του Οκτώβρη» επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.

Οι στίχοι του τραγουδιού δεν αναφέρουν ανοιχτά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν αφήνουν και καμία αμφιβολία ότι πρόκειται γι΄αυτήν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές στο Ισραήλ. «Χορεύοντας στην καταιγίδα/Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε/Πάρε με σπίτι/Και άφησε τον κόσμο πίσω/Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί/Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου/Οκτωβριανή βροχή», είναι για παράδειγμα κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN.

Το ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), διοργανωτή του διαγωνισμού, είναι αν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές δηλώσεις, τις οποίες η Eurovision απαγορεύει. Η EBU είπε ότι «εξετάζει τους στίχους» και ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση. «Εάν ένα τραγούδι κριθεί απαράδεκτο για οποιονδήποτε λόγο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένα νέο τραγούδι ή στίχους, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού», τόνισε η EBU.

Το KAN είπε αυτή την εβδομάδα ότι ήταν «σε συζητήσεις» με την EBU για τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision. Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι «δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το τραγούδι». «Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την EBU, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», πρόσθεσε. Η προοπτική μιας απαγόρευσης πυροδότησε οργή από τον ισραηλινό υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ, ο οποίος το χαρακτήρισε «σκανδαλώδες».

17:20 Αγόρι δύο μηνών πέθανε από ασιτία στη βόρεια Γάζα

Ένα αγόρι δύο μηνών πέθανε από ασιτία στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, λίγες ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για «έκρηξη» των παιδικών θανάτων λόγω του πολέμου του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Shehab ανέφερε ότι ο Mahmoud Fattouh πέθανε στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή.

Πλάνα, που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν το αποστεωμένο βρέφος να αγκομαχάει για να αναπνεύσει σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ένας από τους τραυματιοφορείς που μετέφεραν εσπευσμένα το αγόρι στο νοσοκομείο λέει ότι ο Μαχμούντ πέθανε από οξύ υποσιτισμό.

«Είδαμε μια γυναίκα να κουβαλάει το μωρό της και να φωνάζει για βοήθεια. Το χλωμό μωρό της φαινόταν να παίρνει την τελευταία του ανάσα», λέει ένας υγειονομικός.

17:08 «Αν μείνουμε έτσι για μια εβδομάδα ακόμα θα έχουμε μαζικούς θανάτους από την πείνα»

Ο λιμός στη βόρεια Γάζα, που προκαλείται από την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ, έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι στο Middle East Eye. Η ζωή για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους εκεί περιστρέφεται πλέον γύρω από ένα και μόνο καθήκον κάθε μέρα: να βρουν κάτι να φάνε.

Ένας κάτοικος της πόλης της Γάζας αφηγείται στην Lubna Masarwa του MEE τον αγώνα επιβίωσης σε μια πόλη που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

«Φτάσαμε στα όριά μας. Τα πράγματα είναι άθλια και χειροτερεύουν κάθε μέρα. Είναι πέρα από την πείνα.

Έχω γίνει τόσο αδύναμος. Ήμουν ένας υγιής τύπος. Συνήθιζα να ιππεύω άλογα και να τρέχω. Τώρα δεν μπορώ να ανέβω ούτε τις σκάλες χωρίς να νιώσω πολύ εξαντλημένος.

Έχω ξεχάσει εντελώς τη γεύση του φαγητού. Δεν ξέρω πια πώς είναι τα φρούτα ή το κοτόπουλο. Είχαμε μόνο ρύζι και ακόμη και αυτό είναι σπάνιο τώρα.

Δεν έχει μείνει τίποτα εδώ. Οι υγιείς άνθρωποι αρρωσταίνουν και οι άρρωστοι πεθαίνουν.

Αν μείνουμε έτσι για άλλη μια εβδομάδα, νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν μαζικά από την πείνα».

17:05 «Οι επιχειρήσεις στη Ράφα θα διαρκέσουν για βδομάδες», λέει ο Νετανιάχου

Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα καθυστερήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εισβάλει κάποια στιγμή αργότερα.

«Αν έχουμε συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί. Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως», δήλωσε στο CBS.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ακόμα σε συνέντευξή του στο CBS ότι μόλις το Ισραήλ ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, η έντονη φάση των μαχών θα διαρκέσει «εβδομάδες».

«Δεν είμαι σίγουρος [για την ακριβή διάρκεια της επιχείρησης]», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, «αλλά μπορώ να σας πω ότι όλοι εργαζόμαστε γι’ αυτό. Το θέλουμε, το θέλω κι εγώ. Εκτιμώ τις προσπάθειες – τη συνδυασμένη προσπάθεια του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών – για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων. Δεν μπορώ να σας πω αν θα το πετύχουμε»

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με το Ισραήλ «στον στόχο της καταστροφής της Χαμάς και της απελευθέρωσης των ομήρων». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, «το πώς θα γίνει αυτό επαφίεται σε εμάς και σε μένα και στο εκλεγμένο υπουργικό συμβούλιο. Κάνουμε πολλά πράγματα που μας είπαν αρχικά οι καλύτεροι φίλοι μας και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια».

17:01 Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους από τις τρέχουσες συνομιλίες, αρνούμενος να συζητήσει λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να καταλήξει σε μια «λογική» πρόταση.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας σε συνέντευξη στο CBS News, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με το προσωπικό αργότερα την Κυριακή για να επανεξετάσει ένα διπλό στρατιωτικό σχέδιο που, όπως είπε, περιλαμβάνει την εκκένωση των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και μια επιχείρηση για την καταστροφή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς.

«Αν έχουμε μια συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα γίνει. Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως», δήλωσε στο CBS.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω αναφορών ότι το Κατάρ θα φιλοξενήσει ως διαμεσολαβητής συνομιλίες της Χαμάς και του Ισραήλ που θα έχουν ως στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για εκεχειρία αυτή την εβδομάδα.

16:53 Ιορδανία: Η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ενέχει τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου «θα θέσει ολόκληρη την περιοχή σε εκρηκτικό κίνδυνο».

Ο Αϊμάν Σαφάντι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν με τη ομόλογό του από τη Βουλγαρία Μαρίγια Γκάμπριελ.

«Κάθε μέρα που περνάει με τον πόλεμο να συνεχίζεται αμείωτος αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης και αυξάνει τα θύματά του», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, από την πλευρά της, εξέφρασε την ανησυχία της για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ιορδανία έχει αποδειχθεί ως ειρηνοποιός στην περιοχή και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της», είπε.

16:48 Λευκός Οίκος: Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα «βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση»

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το «βασικό περίγραμμα» μιας συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς.

16:38 Παλαιστίνιος κρατούμενος που απελευθερώθηκε καταγγέλλει βασανιστήρια από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ένας Παλαιστίνιος που συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι βασανίστηκε ψυχικά και σωματικά επί εβδομάδες.

Μιλώντας στο Middle East Eye μετά την απελευθέρωσή του, ο Ali Hamdan είπε ότι οι στρατιώτες κρατούσαν τους κρατούμενους σε θέση καταπόνησης αν δεν συμμορφώνονταν με τις αυστηρές εντολές τους.

«Μας βασάνισαν από τη στιγμή που φτάσαμε στο κέντρο κράτησης στο Ζικίμ. Μας χτυπούσαν, μας έβριζαν και μας εξευτέλιζαν. Η λεκτική κακοποίηση ήταν χειρότερη από τους ξυλοδαρμούς», δήλωσε ο Χαμντάν.

Ο 53χρονος συνελήφθη τον Δεκέμβριο από την Τζαμπάλια, βόρεια της πόλης της Γάζας. Το σπίτι του είχε βομβαρδιστεί σε προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα του, οι κόρες του και ο γαμπρός του.

Όταν τα χερσαία στρατεύματα έφτασαν στην Τζαμπάλια, πραγματοποίησαν μαζικές συλλήψεις νεαρών ανδρών, είπε ο Χαμντάν. Όταν θέλησαν να συλλάβουν τον γιο του, εκείνος προσπάθησε να τους αντισταθεί, οπότε συνέλαβαν τον ίδιο.

«Για πάνω από 42 ημέρες, τα χέρια μου ήταν δεμένα και μου είχαν δέσει τα μάτια. Από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, μας ανάγκαζαν να καθόμαστε σε μια συγκεκριμένη θέση και αν δεν ακολουθούσες τις εντολές, σε χτυπούσαν και σε έβαζαν σε θέση στρες», είπε.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, λέει ότι ανακρίθηκε πέντε φορές, ενώ οι στρατιώτες τον χτύπησαν.

«Μας έγδυσαν μέχρι το μποξεράκι μέσα στο κρύο και δεν νοιάζονταν για τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ήταν 75 ετών και άνω.

«Είχαμε τέσσερα λεπτά την εβδομάδα για να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα. Αν περνούσες περισσότερο χρόνο από αυτό, σε έβαζαν σε θέση καταπόνησης».

Ένας άνδρας, ο οποίος συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και απελευθερώθηκε πρόσφατα, επιδεικνύει τα τραύματα στους καρπούς του στο νοσοκομείο al-Najjar στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 24 Δεκεμβρίου 2023 (AFP/Said Khatib)

16:25 Ορθόδοξοι Εβραίοι καταλαμβάνουν μουσουλμανικό ιερό και βανδαλίζουν τάφους στη Δυτική Ιερουσαλήμ

Η πληροφορία προέρχεται από τη Emek Shaveh, μια ισραηλινή ΜΚΟ που ασχολείται με την ιστορία της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η οργάνωση ανέφερε ότι ορθόδοξοι Εβραίοι κατέλαβαν ένα μουσουλμανικό ιερό που κατασκευάστηκε σε μια τοποθεσία που συνδέεται με μια θρησκευτική προσωπικότητα και βανδάλισαν μουσουλμανικούς τάφους προτού το ανακηρύξουν «τάφο του Μπενιαμίν».

16:19 Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για τις επερχόμενες επιχειρήσεις στη Ράφα

Με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει τα σχέδια για τις επιχειρήσεις στη Ράφα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει δει ούτε έχει ενημερωθεί για τα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού που βρίσκεται εκεί.

«Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με την άποψή μας εδώ. Μιλάμε για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν στριμωχτεί σε αυτόν τον μικρό χώρο στη Γάζα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλού. Είναι επίσης η περιοχή όπου όλη η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται στη Γάζα για να εξυπηρετήσει όλη τη Γάζα», δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη Ράφα, αν δεν υπάρχει ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για την προστασία αυτών των αμάχων, για να τους μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος και για να τους ταΐσουμε, να τους ντύσουμε και να τους στεγάσουμε. Και δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σχέδιο», πρόσθεσε.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα συγκρατήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «αυτό που κάνουμε είναι να λέμε στους Ισραηλινούς ομολόγους μας ιδιωτικά, όπως ακριβώς λέμε δημόσια, ότι πιστεύουμε ότι αυτή η επιχείρηση δεν πρέπει να προχωρήσει. Δεν το έχουμε δει, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από τους Ισραηλινούς σχετικά με αυτό το μέτωπο».

16:02 Η UNRWA προειδοποιεί για την εξάπλωση ασθενειών λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι τα καταφύγια στον πολιορκημένο θύλακα είναι υπερπλήρη.

«Το καθαρό νερό είναι σπάνιο. Τα στερεά απόβλητα συσσωρεύονται. Η εξάπλωση των ασθενειών αυξάνεται», αναφέρει η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική, αλλά οι ομάδες της UNRWA συνεχίζουν να εργάζονται για την παροχή κρίσιμης βοήθειας».

15:45 Αεροφωτογραφίες δείχνουν πάνω από 2.000 φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα

14:38 ΟΗΕ: Αρκετά τρόφιμα περιμένουν στα σύνορα της Γάζας για να θρέψουν ολόκληρο τον πληθυσμό

Ο Samer Abdeljaber, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λέει ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα αποθηκευμένα πέρα από τα σύνορα της Γάζας για να θρέψουν ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο πληθυσμό λόγω της συνεχιζόμενης βίας και των εκτεταμένων ελέγχων ασφαλείας.

«Έχουμε αρκετά τρόφιμα στα σύνορα, ακόμη και από την Ιορδανία και την Αίγυπτο, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Abdeljaber. «Αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τη σωστή πρόσβαση στη Γάζα από διάφορα περάσματα, ώστε να μπορούμε πραγματικά να φτάσουμε στους ανθρώπους – είτε βρίσκονται στο βορρά είτε στο νότο είτε στις κεντρικές περιοχές.

14:02 Το Κατάρ θα φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με στόχο την εκεχειρία

Το Κατάρ θα φιλοξενήσει ως διαμεσολαβητής συνομιλίες ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ με στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για εκεχειρία αυτή την εβδομάδα, είπαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές θα ταξιδέψουν αργότερα στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής της συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

13:54 Το Ισραήλ μεταφέρει βοήθεια απευθείας στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου

Το Ισραήλ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας από το έδαφός του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 12.

13:47 IDF: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Nasser έχουν τερματιστεί

Τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ότι περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν μέσα και γύρω από το χώρο του νοσοκομείου.

Ο απεσταλμένος του Al Jazeera δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του νοσοκομείου, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να αρνείται την είσοδο των αυτοκινητοπομπών αρωγής.

Ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε το νοσοκομείο να προμηθευτεί νερό ή καύσιμα που χρειαζόταν για τις γεννήτριες ρεύματος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νοσοκομείου.

13:06 Ανασύρθηκαν 6 πτώματα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στη Χαν Γιουνίς

Τα πτώματα έξι ανθρώπων ανασύρθηκαν από την περιοχή Al-Satr ανατολικά της Χαν Γιουνίς μετά από ολονύκτιο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Αυτό προκύπτει μετά από αναφορές για έντονους βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού μέσα και γύρω από τη νότια πόλη, με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

12:31 «Θα υποστηρίξουμε τα λόγια μας με πράξεις», λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι.

Σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι η στρατιωτική τους δράση στόχευσε 18 τοποθεσίες των Χούθι σε οκτώ τοποθεσίες στην Υεμένη.

12:25 Το Ιράν καταδικάζει τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι τα πρόσφατα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης.

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν και πάλι ότι είναι ολόπλευροι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και εκτιμούν περισσότερο τη δέσμευση στην ασφάλεια και τα παράνομα συμφέροντα του κατοχικού και εγκληματικού καθεστώτος από τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε.

Ο Kanaani πρόσθεσε ότι αντί να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, «εξαπολύουν στρατιωτικές επιθέσεις σε μια χώρα που προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ασκήσει πίεση σε αυτό το δολοφονικό καθεστώς και να σταματήσει τη δολοφονική του μηχανή».

12:16 Στις 29.692 οι νεκροί στη Γάζα

Τα τελευταία θύματα αυξάνουν τον απολογισμό στη Γάζα στις 29.692 νεκρούς και 69.879 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πολλά θύματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια και δεν μπορούν να προσεγγιστούν από ασθενοφόρα, πρόσθεσε το υπουργείο στην τελευταία του ενημέρωση.

11:49 15 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη

11:38 Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη στρατιωτικό εκπρόσωπο, αναφέρει ότι σήμερα σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες που κατευθύνθηκαν προς το Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός ερευνά αναφορές κατοίκων ότι τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή πριν από τον συναγερμό αεροπορικής επιδρομής.

Υπάρχει τακτική ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

11:21 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περιμένουν μια πιθανή παράδοση αλεύρων κοντά στην πόλη της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα έχουν συρρεύσει σε κεντρικό δρόμο κοντά στην πόλη της Γάζας για μια πιθανή παράδοση αλεύρων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρές στην περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με πλάνα που εξέτασε το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad.

Οι προμήθειες τροφίμων και βοήθειας έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό στη βόρεια Γάζα, όπου οι κάτοικοι έχουν περιγράψει συνθήκες λιμού.

10:57 Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητά «βιώσιμη υποστήριξη» για την UNRWA

Ο Dennis Francis, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τα κράτη του ΟΗΕ να παράσχουν «βιώσιμη και προβλέψιμη οικονομική και πολιτική στήριξη» στην UNRWA, τη μεγαλύτερη υπηρεσία βοήθειας που δραστηριοποιείται στη Γάζα, καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την ίδρυσή της».

Ο Francis, απαντώντας σε επιστολή του γενικού επιτρόπου της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι «η UNRWA υπήρξε μια απαραίτητη σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους».

Η UNRWA, η οποία παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στον παλαιστινιακό λαό, κατηγορήθηκε από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι είχε διασυνδέσεις με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα περισσότερες από 10 χώρες-χορηγοί, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ο Καναδάς, να αναστείλουν την οικονομική στήριξη.

Η UNRWA προειδοποίησε την Πέμπτη ότι είχε φτάσει σε «οριακό σημείο» λόγω της έλλειψης κεφαλαίων.

10:46 Ταξιδιωτικό χάος στη Δυτική Όχθη μετά το κλείσιμο σημαντικού σημείου ελέγχου

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον μοναδικό δρόμο, που συνδέει το νότιο τμήμα της περιοχής με το κεντρικό και το βόρειο τμήμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο, σύμφωνα με το Wafa.

Τα ισραηλινά σημεία ελέγχου και τα απρόβλεπτα εμπόδια στις μετακινήσεις είναι ένα γνώριμο χαρακτηριστικό της ζωής των κατοίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αλλά έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συχνά προσθέτουν ώρες στα ταξίδια των Παλαιστινίων εντός της επικράτειας ή τους εμποδίζουν να ταξιδέψουν εντελώς.

10:37 Νεκρά δύο μέλη της Χεζμπολάχ από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ένα φορτηγό έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κοντά στη συριακή πόλη Qusayr, στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στην επίθεση, αν και δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση από την οργάνωση.

Εικόνες που αναρτήθηκαν από μέσα ενημέρωσης δείχνουν τα επακόλουθα του πλήγματος.

10:29 Εβραίοι προσεύχονται στην Times Square της Νέας Υόρκης για τους Ισραηλινούς ομήρους

Χιλιάδες Εβραίοι έφηβοι συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης για να δώσουν το «παρών» σε εκδήλωση αλληλεγγύης, που διοργανώνει το δίκτυο εφήβων Chabad, για τους Ισραηλινούς ομήρους.

Επιζώντες του μουσικού φεστιβάλ Supernova, που βάφτηκε με αίμα κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προσεύχονται για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και δείχνουν τη στήριξή τους.

10:20 Χωρίς λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας το Χαν Γιουνίς

Στο Χαν Γιουνίς, όπου διεξάγονται οι περισσότερες μάχες μετά την εκτεταμένη χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

«Πραγματοποιούνται ανταλλαγές πυρών στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να αρνείται την είσοδο αυτοκινήτων, που έχουν έρθει για να προσφέρουν βοήθεια. Αυτό εμποδίζει το νοσοκομείο να προμηθευτεί νερό ή καύσιμα που χρειάζεται για τις γεννήτριες ρεύματος ώστε να λειτουργήσουν και πάλι η ΜΕΘ και οι θερμοκοιτίδες του», περιγράφει ο ανταπο0κριτής του Al Jazeera, Hani Mahmoud.

Εκτός από το νοσοκομείο Νάσερ, η υγειονομική μονάδα που λειτουργεί από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στο δυτικό τμήμα της πόλης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

«Βλέπουμε μια ολόκληρη πόλη -από τα σύνορα στην ανατολική πλευρά μέχρι τον παραλιακό δρόμο στην ακτή της Μεσογείου- χωρίς λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας», τονίζει ο δημοσιογράφος.

10:08 Στο νοσοκομείο Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στο Χαν Γιουνίς

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο δείχνουν τους διασώστες της να περιθάλπουν έναν Παλαιστίνιο που τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά στην περιοχή Mawasi του Χαν Γιουνίς και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα.

10:00 Αύριο ολοκληρώνονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή κατοχή

Αύριο, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί στο Διεθνές Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ύστερα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι ακροάσεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Παλαιστινίων να πείσουν τους διεθνείς θεσμούς να εξετάσουν τη δράση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες και σήμερα υπήρξε διακοπή στις ακροάσεις, αλλά αύριο θα ολοκληρώσουν οι αγορεύσεις με τις εξής:

  • Τουρκία
  • Ζάμπια
  • Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών
  • Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας
  • Αφρικανική Ένωση
  • Ισπανία
  • Φίτζι
  • Μαλδίβες

09:53 Δεκάδες νεκροί από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θύματα:

  • Στο Δυτικό τμήμα του Χαν Γιουνίς
  • Στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας
  • Στην περιοχή Σαάφ ανατολικά της πόλης της Γάζας
  • Στην Μπέιτ Λία, βόρεια της Γάζας

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στη γειτονιά Ζέιτουν κοντά στην πόλη της Γάζας.

09:45 Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Οι Ταξιαρχίες μαρτύρων του αλ- Ακσά αναφέρουν ότι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, νωρίς σήμερα το πρωί.

«Με τη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού, οι μαχητές μας συμμετείχαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν στην πόλη Καλκίλια με πολυβόλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει η ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Ο αιγυπτιακός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mwatan επικαλείται τοπικές παλαιστινιακές πηγές, που λένε ότι οι επιδρομές στόχευσαν «σπίτια σε πολλές γειτονιές της πόλης, ιδιαίτερα στις γειτονιές αλ-Ντάχρ και Νταβούντ».

Το Mwatan προσθέτει ότι δεν έγιναν συλλήψεις.

Ένα βίντεο, που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να δείχνει ισραηλινά στρατεύματα να περιπολούν στους δρόμους της πόλης της Δυτικής Όχθης, ενώ άλλες αναρτήσεις υποτίθεται ότι δείχνουν ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους υπόπτους.

09:39 Εχούντ Μπάρακ: Ο Νετανιάχου είναι πρόθυμος να ρισκάρει τις ζωές των ομήρων

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ρίχνει τα «βέλη» του προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε συνέντευξή του στο Army Radio, λέει ότι ο νυν πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να διακινδυνεύσει τις ζωές των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αν αυτό πρόκειται να ωφελήσει την εικόνα του.

«Είναι πιο σημαντικό για τον Νετανιάχου να δείχνει ισχυρός παρά να πετύχει μια συμφωνία. Είναι πρόθυμος να ρισκάρει τις ζωές των ομήρων», δηλώνει.

Τα σχόλια αυτά γίνονται την ώρα που μια νέα συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων θα μπορούσε να είναι επιτευχθεί, μετά από συνομιλίες στο Παρίσι.

09:30 Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς σε σπίτι στη Γάζα

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε σπίτι στη γειτονιά Σάμπρα, στην πόλη της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν έλλειψη τροφίμων ή νερού.

09:22 Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στη νότια Γάζα

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, 21 ετών, σκοτώθηκε σε μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τρεις άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, πρόσθεσαν οι IDF.

Χθες είχε αναφερθεί ότι ένας άλλος στρατιώτης, 24 ετών, σκοτώθηκε σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι την Παρασκευή, συνολικά 235 ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 1.396 είχαν τραυματιστεί σε μάχες στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον ΟΗΕ και προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό.

09:11 Παλαιστίνιος υπουργός ζητά ενιαία στάση για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ζητά από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να κρατήσει μια ενιαία στάση ώστε να τερματιστεί η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Τουρκία, ο Ρουντέινα είπε ότι χρειάζεται μια ενιαία στάση για να πιέσει τις ΗΠΑ να «υποχρεώσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον άγριο πόλεμό του, να επιτρέψει την ανθρωπιστική, ιατρική και επισιτιστική βοήθεια και να παράσχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή και έναν πραγματικό λιμό».

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

09:00 Μωρό πέθανε επειδή η οικογένειά του δεν μπόρεσε να βρει γάλα

Ένα βρέφος μόλις δύο μηνών πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Ο μικρός Μαχμούντ πέθανε αφού η οικογένειά του δεν μπόρεσε να βρει γάλα και βασικές προμήθειες.

«Είδαμε μια γυναίκα να κουβαλάει το μωρό της και να φωνάζει για βοήθεια. Το χλωμό μωρό της φαινόταν να αφήνει την τελευταία του πνοή», περιγράφει άτομο από το ιατρικό προσωπικό και σημειώνει ότι το βρέφος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ αλλά δεν τα κατάφερε.

Τονίζεται ότι στην πόλη της Γάζας, που βρίσκεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δεν έχουν παραδοθεί σχεδόν καθόλου τρόφιμα από τις αρχές του έτους, ενώ η UNRWA και το WFP έχουν πλέον αναστείλει τις δραστηριότητες βοήθειας.

08:52 Η Νορβηγία θρηνεί για τους δικηγόρους των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Παλαιστίνη κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση, με την οποία θρηνεί για τον θάνατο δύο Παλαιστίνιων δικηγόρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Η Nour Naser Abu Al-Nour και η Dana Yaghi περιγράφονται ως δύο «λαμπρές νεαρές δικηγόρους» που εργάζονταν με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα των γυναικών.

Το PCHR δήλωσε ότι η Dana Yaghi σκοτώθηκε μαζί με άλλα 40 άτομα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειάς της στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, την Πέμπτη.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σκότωσαν την Nour Naser Abu Al-Nour μαζί με επτά μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης κόρης της», πρόσθεσε η PCHR.

08:44 Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ: «Έχουμε περιθώριο για να προχωρήσουμε σε συμφωνία»

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό N12 News, ο Χανέγκμπι δήλωσε ότι οι ισραηλινοί εκπρόσωποι που επέστρεψαν από τις συνομιλίες με αξιωματούχους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι είχαν προγραμματίσει μια ενημέρωση για το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, υποδηλώνοντας ότι «αισθάνονται ότι δεν επέστρεψαν με άδεια χέρια».

«Από όσα ακούω τις τελευταίες ώρες, είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος», συμπλήρωσε.

Ο Χανέγκμπι είπε επίσης ότι υπάρχει «περιθώριο να προχωρήσουμε προς μια συμφωνία», αλλά προειδοποίησε ότι ο όρος του Ισραήλ να απελευθερώσει η Χαμάς όλους τους αιχμαλώτους της 7ης Οκτωβρίου δεν θα πρέπει «σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως τέλος του πολέμου».

08:35 UNRWA: «Οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα πλήττουν τις προσπάθειες βοήθειας»

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι «οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα έχουν εντείνει τους φόβους για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στη νότια πόλη της Γάζας.

Η UNRWA ανέφερε επίσης ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να διαφεύγουν στη Ράφα μετά από εβδομάδες «έντονων μαχών μέσα και γύρω από το γειτονικό Χαν Γιουνίς».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χάσνα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η υπηρεσία δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

08:29 Η Ράφα δέχεται σφοδρoύς βομβαρδισμούς

Στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων έχει μπει η Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα. Κατοικίες στο κέντρο της πόλης στοχοποιούνται και μέχρι στιγμής τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί.

Όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται και στην ανατολική πλευρά της Ράφα, ενώ ακούγονται και εκρήξεις.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024