Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Νεκρό από ασιτία βρέφος δύο μηνών - Ο λιμός επελαύνει στον παλαιστινιακό θύλακα

Γάζα: Νεκρό από ασιτία βρέφος δύο μηνών – Ο λιμός επελαύνει στον παλαιστινιακό θύλακα

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι θάνατοι από ασιτία στη Γάζα θα ανέβουν κατακόρυφα το επόμενο διάστημα

Από ασιτία πέθανε ένα αγόρι δύο μηνών στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, λίγες ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για «έκρηξη» των παιδικών θανάτων λόγω του πολέμου του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Shehab ανέφερε ότι ο Μαχμούντ Φατούχ πέθανε στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή.

Πλάνα, που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν το αποστεωμένο βρέφος να αγκομαχάει για να αναπνεύσει σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ένας από τους τραυματιοφορείς που μετέφεραν εσπευσμένα το αγόρι στο νοσοκομείο λέει ότι ο Μαχμούντ πέθανε από οξύ υποσιτισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στα βόρεια τμήματα της περιοχής υποσιτίζονται έντονα

«Είδαμε μια γυναίκα να κουβαλάει το μωρό της και να φωνάζει για βοήθεια. Το χλωμό μωρό της φαινόταν να παίρνει την τελευταία του ανάσα», λέει ένας υγειονομικός.

«Το μεταφέραμε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από οξύ υποσιτισμό. Το ιατρικό προσωπικό τον μετέφερε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το μωρό δεν έχει τραφεί με γάλα εδώ και μέρες, καθώς το βρεφικό γάλα είναι σε πλήρη έλλειψη στη Γάζα».

Ο πατέρας του Μαχμούντ θρηνεί για τον άδικο χαμό του

Ο θάνατος του Μαχμούντ έρχεται καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 29.606 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, ενώ 69.737 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Το Ισραήλ, το οποίο απέκοψε όλες τις προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων στη Γάζα κατά την έναρξη του πολέμου, άνοιξε ένα σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια τον Δεκέμβριο.

Όμως οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι οι αυστηροί έλεγχοι των ισραηλινών δυνάμεων και οι διαμαρτυρίες ακροδεξιών διαδηλωτών στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, γνωστό στους Ισραηλινούς ως Κερέμ Σαλόμ, εμποδίζουν την είσοδο φορτηγών με τρόφιμα.

Όταν κάποιες προμήθειες καταφέρνουν να περάσουν στη Γάζα, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τα αγαθά ή να τα διανείμουν εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, η οποία οφείλεται εν μέρει στις στοχευμένες δολοφονίες Παλαιστίνιων αστυνομικών από το Ισραήλ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απελπιστική στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει μείνει χωρίς σχεδόν καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι γιατροί εκεί έχουν περιγράψει την κατάσταση ως «πέρα από καταστροφική».

Υποσιτισμένες οι μητέρες

Ο δρ Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι βλέπει «πολλούς» θανάτους μεταξύ των παιδιών, ιδίως των νεογέννητων.

«Τα σημάδια αδυναμίας και ωχρότητας είναι εμφανή στα νεογέννητα επειδή η μητέρα υποσιτίζεται», δήλωσε ο Abu Safiya στο Al Jazeera. «Δυστυχώς πολλά παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Αν δεν λάβουμε επειγόντως την κατάλληλη βοήθεια, θα χάνουμε όλο και περισσότερα από υποσιτισμό».

Παρά τη δεινή κατάσταση, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν βοήθεια.

Ανέστειλε ο ΟΗΕ τις παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσπάθησε να επαναλάβει τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα την περασμένη Κυριακή, αλλά ανακοίνωσε την αναστολή τους δύο ημέρες αργότερα, επικαλούμενο ισραηλινά πυρά και «κατάρρευση της πολιτικής τάξης».

Είπε ότι οι ομάδες του έγιναν μάρτυρες «πρωτοφανών επιπέδων απελπισίας» στο βορρά, με πεινασμένους Παλαιστίνιους να  ορμούν στα φορτηγά για να πάρουν τρόφιμα.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι εργάζεται για να επαναλάβει τις παραδόσεις το συντομότερο δυνατό και ζήτησε καλύτερη ασφάλεια για το προσωπικό του, καθώς και «σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων» και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης για την παροχή βοήθειας απευθείας στη βόρεια Γάζα από το Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε εν τω μεταξύ ότι οι εκτιμήσεις του δείχνουν ότι τουλάχιστον το 90% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Γάζα πάσχουν από μία ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, ενώ το 15%, ή αλλιώς ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στα βόρεια τμήματα της περιοχής υποσιτίζονται έντονα.

Πρωτοφανής κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι έτοιμη να γίνει μάρτυρας μιας έκρηξης σε θανάτους παιδιών που μπορούν να προληφθούν, γεγονός που θα επιδεινώσει το ήδη δυσβάσταχτο επίπεδο παιδικών θανάτων στη Γάζα», δήλωσε ο Τεντ Τσάιμπεν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF για την ανθρωπιστική δράση, σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα.

«Προειδοποιούμε εδώ και εβδομάδες ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα διατροφικής κρίσης. Εάν η σύγκρουση δεν τερματιστεί τώρα, η διατροφή των παιδιών θα συνεχίσει να πέφτει κατακόρυφα, οδηγώντας σε θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή σε προβλήματα υγείας που θα επηρεάσουν τα παιδιά της Γάζας για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα έχουν πιθανές διαγενεακές συνέπειες», δήλωσε.

Πριν από τον πόλεμο, μόνο το 0,8% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη Γάζα θεωρούνταν ακραία υποσιτισμένα, ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Μια τέτοια μείωση της διατροφικής κατάστασης ενός πληθυσμού μέσα σε τρεις μήνες είναι πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024