Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Βερολίνου: Το ντοκιμαντέρ που κέρδισε μιλάει για τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη Δ.Όχθη

Φεστιβάλ Βερολίνου: Το ντοκιμαντέρ που κέρδισε μιλάει για τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη Δ.Όχθη

Καλύτερο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου αναδείχθηκε το No Other Land των Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal και Rachel Szor.

Μια ταινία για τη βία των ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο Basel Adra, συν-σκηνοθέτης της ταινίας No Other Land, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και το φεστιβάλ για το βραβείο και κάλεσε τη Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ και τη Γάζα.

«Είμαι εδώ για να γιορτάσω το βραβείο, αλλά επίσης (είναι) πολύ δύσκολο για μένα να γιορτάσω όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι του λαού μου σφαγιάζονται, σφαγιάζονται από το Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Το ντοκιμαντέρ μιλάει για τον αγώνα ενός νεαρού Παλαιστίνιου ακτιβιστής, του Basel Adra και ενός Ισραηλινού δημοσιογράφου Yuval Abraham, που καταγράφουν τη σταδιακή κατεδάφιση των χωριών της περιοχής του πρώτου

«Ζητώ ένα πράγμα από τη Γερμανία, καθώς βρίσκομαι εδώ στο Βερολίνο (σ.σ. Σε ένα φεστιβάλ που κήρυξε ανεπιθύμητους τους ακροδεξιούς), να σεβαστεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ», είπε ο Άντρα, λαμβάνοντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού στο Berlinale Palast.

Σκηνή από την ταινίο με τον πρωταγωνιστή να ξαπλώνει και την μπουλντόζα να πηγαίνει να γκρεμίσει σπίτια στη Δυτική Όχθη.

Η τέχνη και η διάθεση για την ανάδειξη της αλήθειας ένωσε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς

Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε από μια παλαιστινιακή-ισραηλινή κολεκτίβα, δείχνει πώς οι Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από ένα χωριό στη Δυτική Όχθη εν μέσω της βίας των ισραηλινών εποίκων και των επιδρομών του ισραηλινού στρατού. Η ταινία δείχνει πώς ένας νεαρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ο Basel Adra, καταγράφει τη σταδιακή κατεδάφιση των χωριών της περιοχής του από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Κάποια στιγμή, συναντά τον Yuval Abraham, έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο, ο οποίος τον στηρίζει στην προσπάθειά του.

Μέσα από την πολυετή απεικόνιση του θανάσιμου κινδύνου και της ψυχικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η ζωή υπό κατοχή, η ταινία υπογραμμίζει ότι η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο εδώ και πολύ καιρό, ανεξάρτητα από το αν απασχολεί ή όχι τα διεθνή πρωτοσέλιδα. Το έργο ξεκίνησε το 2019, όταν ο Adra συνάντησε τον Yuval Abraham και τη Rachel Szor, δημοσιογράφους με έδρα την Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για τις ισραηλινές εξώσεις των κατοίκων της περιοχής και προσέφερε την άποψή του από πρώτο χέρι για τα γεγονότα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές κατοχής και εκδίωξης του Ισραήλ κέρδισε επίσης το Βραβείο Κοινού Πανοράματος της Berlinale. Το «No Other Land» παρουσιάζει μερικά τρομακτικά πλάνα με ειλικρινή ψυχραιμία, συνεισφέροντας ελάχιστα σχόλια, όπου οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Στο φεστιβάλ υπήρχαν και ελληνικές συμμετοχές.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024