Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το ΚΥΣΕΑ «περνάει» η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Από το ΚΥΣΕΑ «περνάει» η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας τη Δευτέρα με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» και την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος που παρατηρείται τελευταία.

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το πρωί (10.00) της Δευτέρας (26/02) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Στην τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κυριαρχήσουν δύο θέματα.  Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (Prosperity Guardian) και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον των Χούθι.

Η κυβέρνηση, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκανε γνωστή την πρόθεση να σταλεί η φρεγάτα, συμμετέχοντας στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην περιοχή για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού από τις επιθέσεις των ανταρτών.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ «θα πάει για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα πρώτα», λέει ο Νίκος Δένδιας

Η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού αναμένεται να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και να ενωθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις στην περιοχή.

Το Σάββατο, από το Ρέθυμνο, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωνε: «Υπάρχει μια κατάσταση στην οποία απαιτείται να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και σε λίγες μέρες η φρεγάτα μας, η ΥΔΡΑ, θα φύγει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ΥΔΡΑ δεν θα πάει εκεί γιατί μας το ζήτησε κάποιος ξένος. Άλλωστε εγώ ήμουν στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας της ΕΕ που πρότεινα και πέτυχα να έχουμε το γενικό Στρατηγείο και τη γενική διεύθυνση αυτής της επιχείρησης που έχει ελληνικό όνομα, ΑΣΠΙΔΕΣ, στη Λάρισα. Θα πάει για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα πρώτα».

85 άτομα από τη Λιβύη στην Κρήτη

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στα «ΝΕΑ» είχε τονίσει πως: «Οι ροές από την Ανατολική Λιβύη παραμένουν μικρές, όμως με δεδομένη την κατάσταση εκεί, την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο και την ευρύτερη αναταραχή, δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός».

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 85 επιβαινόντων σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε με ασφάλεια στον όρμο Καλών Λιμένων, όπου τα 85 άτομα (50 άντρες και 35 ανήλικοι) μετεπιβιβάστηκαν σε Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με τη συνδρομή της λάντζας “ΕΛΕΝΗ” Ν.Π. 2097 εξήλθαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και ΤΑΕ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσαράς. Η λέμβος είχε ξεκινήσει την 22-02-2024 από τις ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024