Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόσχεση να αναστήσει το επίδομα στόλου έδωσε ο Δένδιας – Προσπάθεια ανάσχεσης των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό

Υπόσχεση να αναστήσει το επίδομα στόλου έδωσε ο Δένδιας – Προσπάθεια ανάσχεσης των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό

Στους βασικούς λόγους του κύματος φυγής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού είναι το ζήτημα των χαμηλών αποδοχών.

Θέμα μαζικών παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ανακινήθηκε πρόσφατα, με κάποιους να το συνδέουν λανθασμένα με την απόφαση της Ελλάδας για αποστολή φρεγάτας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον των επιθέσεων των Χούθι που απειλούν την ναυτιλία. Θα υποτιμούσε το πρόβλημα άλλωστε αν θεωρούσε κανείς πως οι παραιτήσεις αφορούν μόνο τη φρεγάτα Ύδρα, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στην ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στους βασικούς λόγους του κύματος φυγής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού είναι το ζήτημα των χαμηλών αποδοχών.

Η προσπάθεια

Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, με υπουργό Εθνικής Άμυνας το Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αρχηγό ΓΕΝ, τον Στέλιο Πετράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει ανακοινώσεις για την απόφαση να δοθεί επίδομα στόλου, ως ένα πρώτο μέτρο ανάσχεσης των παραιτήσεων.

Το επίδομα στόλου ωστόσο αν και σχεδιάστηκε ως κίνητρο, όπως εξελίχθηκε έγινε μία προσαύξηση η οποία έπεσε στο κενό, αφού με απαίτηση του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού ε.α. σήμερα, Κωνσταντίνου Φλώρου αποφασίστηκε τα ποσά να μοιραστούν και στο Στόλο και στις Ειδικές Δυνάμεις, με το επίδομα στόλου να γίνεται «επίδομα ειδικών αποστολών».

Αποτέλεσμα τα χρήματα που κατέληγαν στους δικαιούχους να είναι ελάχιστα ή να μην μπορούν ν αν το πάρουν όσοι λάμβαναν ημερήσια αποζημίωση για τα εκτός έδρας καθήκοντα τους.

Δέσμευση Δένδια για διορθώσεις στο επίδομα

Το κύμα των παραιτήσεων που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, έδειξε να απασχολεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το Νίκο Δένδια κατά την παράδοση – παραλαβή καθηκόντων του Αρχηγού Στόλου, την Τρίτη, που έγινε στη Φρεγάτα «Ύδρα», να αναφέρει με αφορμή και τα όσα γράφτηκαν εστιάζοντας στα στελέχη του συγκεκριμένου πλοίου:  «Ειδικά όμως για τον Στόλο, μια και βρίσκομαι σήμερα εδώ στην «Ύδρα», θα ήθελα να πω ότι είναι προφανές στην ηγεσία του Υπουργείου ότι η προσαύξηση του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών δια του Επιδόματος Αποστολής, δεν έχει εκπληρώσει τον σκοπό της. Πρέπει λοιπόν να το δούμε πάλι και να φροντίσουμε ώστε αυτό το Επίδομα, ανάλογα ρυθμιζόμενο, να αποδώσει στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όχι αντίτιμο για την υπηρεσία που παρέχουν στην πατρίδα – ούτε το απαιτούν ούτε αυτός είναι ο τρόπος να το εκφράσουν- αλλά τη δίκαιη ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας απέναντι στη μεγάλη εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος και της εθνικής αποστολής».

Άμεση εφαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και το ζήτημα έχει δρομολογηθεί. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές η διάταξη είναι έτοιμη και θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις που κατέστησαν το μέτρο «δώρο – άδωρο» για το Πολεμικό Ναυτικό. Με το προσωπικό να περιμένει για μία ακόμα φορά να δει τις ανακοινώσεις.

Εξοπλιστικά 2030 και για το Ναυτικό

Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πλοίων με αιχμή την «ατζέντα 2030» που χτίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να οικοδομηθεί το αύριο του Πολεμικού Ναυτικού χαρακτηρίζοντας την άφιξη των Belharra ως «το νέο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», πουτ όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι και το μόνο βήμα.

Ο Δένδιας υπεραμύνθηκε τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα πως και το Ναυτικό «από την αγορά σύγχρονων σκαφών πρέπει να περάσει στον σχεδιασμό και στη συμπαραγωγή, αν όχι και στην παραγωγή σκαφών στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα σκάφη, σε νέες τεχνολογίες και μάλιστα, τολμώ να πω και σε σκάφη αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα ή κάτω από αυτήν».

Με τον Υπουργό Άμυνας να έχει αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις του, ότι έχει πρόθεση να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και να επιχειρήσει να φέρει την Ελλάδα, τουλάχιστον, σε μία ισορροπία ώστε να μην είναι απλά καταναλωτής αμυντικών συστημάτων από το ράφι.

Και τα επόμενα βήματα να αναμένεται να φανεί πώς θα προχωρήσουν. Και τι αντιστάσεις θα συναντήσουν.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024