Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αφεντικό της Γιακούζα σε δίκη για «συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση πυρηνικών υλικών»

ΗΠΑ: Αφεντικό της Γιακούζα σε δίκη για «συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση πυρηνικών υλικών»

Μια είδηση που μέχρι πρόσφατα προέκυπτε μόνο σε ταινίες ή βιβλία, έγινε πραγματικότητα: Αφεντικό της Γιακούζα συνωμοτούσε με σκοπό την διακίνηση πυρηνικών υλικών.

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν την Τετάρτη κατηγορίες στο αφεντικό ενός ιαπωνικού συνδικάτου εγκλήματος (Γιακούζα) για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση πυρηνικών υλικών από τη Μιανμάρ με σκοπό την αναμενόμενη χρήση τους από το Ιράν σε πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Τακέσι Εμπισάουα, 60 ετών και ο συγκατηγορούμενος του Σομφόπ Σινγκασίρι, 61 ετών, διακινούσαν ναρκωτικά, όπλα και πυρηνικό υλικό, «φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν ουράνιο και πλουτώνιο για όπλα, αναμένοντας πλήρως ότι το Ιράν θα το χρησιμοποιούσε για πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Αν Μίλγκραμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Προσφέρθηκε να πουλήσει 50 τόνους ουρανίου και θορίου έναντι 6,85 εκατ. δολαρίων

Και οι δύο άνδρες έχουν διαταχθεί να κρατηθούν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ο Εμπισάουα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πώληση πυρηνικού υλικού για όπλα και θανατηφόρων ναρκωτικών από τη Μιανμάρ και την αγορά στρατιωτικών όπλων για λογαριασμό μιας ένοπλης ανταρτικής ομάδας, δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Μάθιου Όλσεν. «Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς τις συνέπειες εάν αυτές οι προσπάθειες είχαν επιτύχει», δήλωσε ο Όλσεν.

Ο αρχηγός της Γιακούζα δεν δίσταζε να διαφημίζει ο ίδιος το εμπόρευμα.

Πώς συνελήφθη ο «Ογιαμπούν» της Γιακούζα

Το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αφεντικό της Γιακούζα και οι «συνεργάτες του έδειξαν δείγματα πυρηνικών υλικών στην Ταϊλάνδη» σε μυστικό πράκτορα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Ο πράκτορας εμφανιζόταν ως διακινητής ναρκωτικών και όπλων με διασυνδέσεις με έναν Ιρανό στρατηγό. Τα πυρηνικά δείγματα -που προέρχονταν από τη Μιανμάρ- κατασχέθηκαν από τις αρχές της Ταϊλάνδης και μεταφέρθηκαν στους αμερικανούς ερευνητές. Ένα αμερικανικό εργαστήριο επιβεβαίωσε ότι το υλικό περιείχε ουράνιο και πλουτώνιο για όπλα.

Τα όπλα περιλάμβαναν πυραύλους εδάφους-αέρος, τυφέκια εφόδου και ελεύθερου σκοπευτή, πολυβόλα, ρουκέτες διαφόρων διαμετρημάτων και ποικίλο τακτικό εξοπλισμό. «Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς τις συνέπειες εάν αυτές οι προσπάθειες είχαν επιτύχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα θέσει προ των ευθυνών τους όσους διακινούν αυτά τα υλικά και απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τη διεθνή σταθερότητα», ανέφερε ο Όλσεν σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Εμπισάουα φέρεται να επικοινώνησε με τον πράκτορα της DEA σχετικά με την πώληση πυρηνικών υλικών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, εξήγησε μέσω κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ότι το ουράνιο «δεν είναι καλό για την υγεία σας». Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο φέρεται να έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον μυστικό πράκτορα μια επιστολή που έφερε το όνομα μιας εταιρείας εξόρυξης. Προσφέρθηκε να πουλήσει 50 τόνους ουρανίου και θορίου έναντι 6,85 εκατ. δολαρίων. Οι εισαγγελείς λένε επίσης ότι έστειλε φωτογραφίες που έδειχναν «ένα σκούρο βραχώδες υλικό» με έναν μετρητή Γκάιγκερ, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας.

Ο κ. Ebisawa αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για τη διάπραξη διεθνούς εμπορίας πυρηνικών υλικών, συνωμοσία για την εισαγωγή ναρκωτικών, συνωμοσία για την απόκτηση, μεταφορά και κατοχή αντιαεροπορικών πυραύλων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγές: Reuters, BBC

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024