Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για έλλειμμα ύψους 27.000.000€ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου -Αναζητάει ισόποσο δάνειο

Για έλλειμμα ύψους 27.000.000€ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου -Αναζητάει ισόποσο δάνειο

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε την ζοφερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του.

27 εκατ. Ευρώ έλλειμα έχει ο Δήμος Ηρακλείου σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο.

«Ήταν βασική δέσμευσή μας ότι θα λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, επισημαίνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνουμε σήμερα τους συνδημότες μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου. Τα προβλήματα, τις λύσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης ή δραματοποίησης της πραγματικότητας, παρουσιάζουμε τα χρηματοοικονομικά δεδομένα με τα οποία θα πορευτούμε, τουλάχιστον, για την επόμενη χρονιά.».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «ο Δήμαρχος Ηρακλείου εστίασε στην πορεία των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου και τις αντίστοιχα ανειλημμένες υποχρεώσεις έως 31-12-2023, καταλήγοντας στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, που οδηγεί σε έλλειμμα ύψους 27.000.000€. Για την κάλυψη του ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου εργάζεται για την εξασφάλιση δυνατότητας δανειακής χρηματοδότησης, μέχρι το ποσό αυτό.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παράλληλα, παρουσίασε τις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή τις πρώτες ημέρες της θητείας της, τις επαφές και τα αποτελέσματα, καθώς και την τελική πρόταση που οδηγεί στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 15 συμβάσεις έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Ηρακλείου, τη Νέα Αλικαρνασσό, καθώς και τις Κοινότητες Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαΐνι) αρχικού προϋπολογισμού 65.472.000€, οι οποίες αποφασίσθηκαν το 2020, ανατέθηκαν το 2022 με ποσό 28.115.449 (μετά τις εκπτώσεις) και αναθεωρήθηκαν στο διάστημα 2022 – 2023 στα 30.795.460€. Την 1η 1ου 2024, μόνο αυτές οι συμβάσεις είχαν ανεκτέλεστο έργο 21.837.624€, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται στα 14.500.000€. Ταυτόχρονα, το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δήμου Ηρακλείου (31/12/2023) για το 2024, ανέρχεται στα 41.500.000€, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα ύψους 27.000.000€.

Η ανάγκη των έργων και η δέσμευση ιδίων πόρων

«Υπήρχε ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα οδοποιίας; Ναι και να γίνουν σωστά» επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θα μπορούσαν οι συμβάσεις να γίνουν με διαφορετικό τρόπο αντί για δέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων; Εν μέρει ναι, είναι η απάντηση. Αλλά δεσμευτήκαν πόροι μαζικά και για πολύ σύντομο χρόνο. Οπότε, η άσκηση την οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε, είναι με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το σφάλμα. Αυτή η υπερ-δέσμευση στην οποία οδηγήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου. Πώς θα διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου μας.

Μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακύρωση, αλλά αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Έπειτα από σειρά επαφών και αποτιμώντας την ευρύτερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, οδηγούμαστε – αναγκαστικά – στο άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής, στη δυνατότητα του δανεισμού, για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Τονίζω ότι το δάνειο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για να κλείσει ο προϋπολογισμός και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενα βήματα. Με βασικό στόχο την βελτίωση του λόγου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων έναντι των ιδίων πόρων στην εκτέλεση των έργων. Τον εξορθολογισμό και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου Ηρακλείου.».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024