Κέρδη μαμούθ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. για πρώτη φορά
Τα κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. το 2022
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ σε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι καθώς η «ανάσα» από την άνοδο των επιτοκίων χάρισε στις περισσότερες από αυτές κέρδη ρεκόρ.
Τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα τρία τέταρτα των δανειστών του ομίλου πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η εκτίναξη της κερδοφορίας επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές και ενίσχυσε τις μετοχές τους, με έναν δείκτη των δανειστών της περιοχής να κερδίζει περίπου 20% πέρυσι. Αν και το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατώτατη γραμμή.
Το δείγμα που χρησιμοποιεί το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS Group AG, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.
Υψηλά μερίσματα
Η κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων είναι προφανές ότι θα έχει αντανάκλαση στους μετόχους . Όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , Αντρέα Ενρία μετά από μια κερδοφόρα χρονιά όπως το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να καταβάλουν μερίσματα αξίας 70 δισ. ευρώ.
Όπως είχε πει στην τηλεόραση του Bloomberg – με επιφύλαξη καθώς «πρόκειται για έναν πρώιμο προκαταρκτικό υπολογισμό»: «Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια».
Πηγή: ΟΤ
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
- Πότε είναι νόμιμη η αύξηση του ενοικίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

















































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442