Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτευματική παρένθεση

Πολιτευματική παρένθεση

Πέραν της ενδιαφέρουσας αστυνομικής ιστορίας, ο Αμυράς μάς ταξιδεύει στους δρόμους, στις γειτονιές και στην κοινωνική πραγματικότητα μιας εποχής που έφυγε αφήνοντας λίγες θύμησες πίσω της.

Στη συνέχεια των αναζητήσεων βιβλίων που διευκολύνουν την κατανόηση πολλών σύγχρονων εξελίξεων αλλά και ψυχαγωγούν, προσφέροντας όμως συνάμα στον αναγνώστη γνώση για πράγματα που δεν είναι γενικά γνωστά, κατέληξα σε μια σειρά εκδόσεων.

Εξαιρετικά χρήσιμο για τα σημερινά πολιτικοϊδεολογικά αδιέξοδα με την κατάρρευση των παραδοσιακών αξιών και πολιτικών αναζητήσεων είναι το μικρό βιβλίο του Christopher Lasch «ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ; – ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2018).

Εχοντας απόλυτη κατανόηση των διεθνών εξελίξεων, ο συγγραφέας αποσαφηνίζει πως είναι άσκοπο να γίνεται προσπάθεια αναζήτησης μιας αναβίωσης της Αριστεράς διότι ο κύκλος της έχει τελεσίδικα κλείσει.

Κυρίως διότι η αντιπαλότητα Δεξιάς – Αριστεράς δεν υπάρχει πια, μια και τα όποια κοινωνικά σημεία αναφοράς τους έχουν ιστορικά ξεπεραστεί και τελειώσει.

«Η ιδέα μιας «Αριστεράς» έχει εξαντλήσει την ιστορική της ύπαρξη και πρέπει να εγκαταλειφθεί, όπως πρέπει να εγκαταλειφθεί και ένας συντηρητισμός που, σε μεγάλο βαθμό, με τη δική του ρητορική συγκαλύπτει τις παλαιότερες φιλελεύθερες παραδόσεις. Οι παλιές ταμπέλες δεν έχουν κανένα νόημα πλέον», υποστηρίζει ο Lasch.

«Αποτελούν προϊόντα μιας παλαιότερης εποχής, της εποχής του ατμού και του χάλυβα, και είναι εντελώς ακατάλληλες για την εποχή της ηλεκτρονικής, του ολοκληρωτισμού και της μαζικής κουλτούρας».

Συνήθως δεν έλκομαι από τον κρατισμό που εκφράζουν τα βιβλία της Μariana Mazzucato και τη λατρεία της για την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Στο νέο της όμως πόνημα, με τη Rosie Collington, «Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΕΝΑΚΗ: Πώς οι εταιρείες συμβούλων αποδυναμώνουν τις επιχειρήσεις μας, αδρανοποιούν τις κυβερνήσεις μας και στρεβλώνουν τις οικονομίες μας» (Επίκεντρο, 2023) καταπιάνεται με ένα θέμα νευραλγικής σημασίας για τη διεθνή οικονομία.

Πραγματικά οι εταιρείες συμβούλων έχουν αρχίσει να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων μεγάλων χωρών της γης, ομογενοποιώντας πολιτικές κι επιδιώκοντας να καθοδηγήσουν δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Τα ζητήματα που θίγει η εργασία της Mazzucato είναι κρίσιμα και αφορούν σχεδόν τους πάντες παντού.

Ο άξιος συνεχιστής στην Ελλάδα μιας παράδοσης που ξεκίνησε ο Philip Kerr παγκόσμια, της αναβίωσης δηλαδή με ακρίβεια των χρόνων του Μεσοπολέμου μέσω noir αστυνομικών ιστοριών, ο Πάνος Αμυράς, εμφανίζεται και πάλι, με επιτυχία, με τη «ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» (Διόπτρα, 2023).

Η Αθήνα των τελών της δεκαετίας του ’30 παίρνει νέα ζωή, μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα ίντριγκας, αναμονής μιας αναπόφευκτης πολεμικής σύγκρουσης και αγωνίας για την καθημερινή επιβίωση.

Πέραν της ενδιαφέρουσας αστυνομικής ιστορίας, ο Αμυράς μάς ταξιδεύει στους δρόμους, στις γειτονιές και στην κοινωνική πραγματικότητα μιας εποχής που έφυγε αφήνοντας λίγες θύμησες πίσω της.

Εξίσου συναρπαστικά ενδιαφέρον το έργο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη «ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ» (Μίνωας, 2023). Με έξυπνη και γρήγορη γραφή ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ξετυλίγει μια κλασική ιστορία «ποιος το έκανε», που συγκρατεί τον αναγνώστη μέχρι το τέλος.

Εκδηλη η γαλλική επίδραση στον τρόπο έκφρασης και στον γενικότερο προβληματισμό του δημιουργού.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024