Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «ξαναβρίσκουν» Ερντογάν-Αλ Σίσι

Τα «ξαναβρίσκουν» Ερντογάν-Αλ Σίσι

Η ιστορική συνάντησή τους προγραμματίζεται για την ημέρα των ερωτευμένων, στις 14.02. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί αποκατάσταση των δεσμών μετά από διαταραγμένες σχέσεις χρόνων

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται την ερχόμενη Τετάρτη να επισκεφτεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Μια επίσκεψη ιστορική, αφού οι δυο χώρες είχαν σχεδόν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 2013 μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και την ανάδειξη στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα του σημερινού προέδρου. Η αποκατάσταση των σχέσεων ξεκίνησε σταδιακά με μια χειραψία των δυο ηγετών στο Κατάρ το 2022, μια συνάντηση στη σύνοδο των G20 πέρσι και τελικά με την ανταλλαγή πρέσβεων τον περασμένο Ιούλιο.

Αμοιβαία επωφελής

Η επίσκεψη του Ερντογάν ολοκληρώνει αυτή τη μακρά διαδικασία προσέγγισης που πολλοί αναρωτιούνται αν θα δημιουργήσει ένα νέο περιφερειακό άξονα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια στιγμή που ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζεται με τελευταία επικίνδυνη εστία τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αναλυτές στην Τουρκία βλέπουν αμοιβαία συμφέροντα στην σύσφιξη των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων. Η Άγκυρα, λένε, επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της στα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και να διασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου Σίσι σε περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα. Ίσως το πιο σημαντικό, επισημαίνουν, είναι ότι η οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ με το Κάιρο στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. “Η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 79 αναβαθμισμένων από την Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή Τζεφ Φλέικ, νωρίτερα στην πλατφόρμα X. Η προθεσμία των 14 ημερών που είχε θέσει το Κογκρέσο για την υποβολή αντιρρήσεων κατά της συμφωνίας έληξε το Σαββατοκύριακο. Η έγκριση για την πώληση έγινε μετά την επικύρωση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Deutsche Welle

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024