Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην εξαθλίωση των αγροτών κλείνουν ραντεβού για αυτόγραφα Μητσοτάκη, στην οργή των φοιτητών πουλάν παραμυθάκι

Στην εξαθλίωση των αγροτών κλείνουν ραντεβού για αυτόγραφα Μητσοτάκη, στην οργή των φοιτητών πουλάν παραμυθάκι

Οι αγρότες βάζουν πρώτη για το Σύνταγμα, μιλώντας για εμπαιγμό, οι φοιτητές τρώνε κλήση για ταχύτητα αντανακλαστικών στην αδιαφορία και τον αυταρχισμό

Επικοινωνιακή διαχείριση

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι απλώς άριστοι, είναι άριστοι επιστήμονες. Δεν γνωρίζω την επιστημοσύνη του καθενός – μικρή σημασία έχει – αλλά αν μη τι άλλο έχουν αναγάγει την επικοινωνία ως την κορυφαία των επιστημών! Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν έχουν σκοπό να δώσουν ούτε ένα ευρώ απ΄ όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Αυτό είναι δεδομένο. Ναι, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο – επικινδύνως – πρόβλημα των αγροτών. Πρέπει να βρουν τρόπο να το διαχειριστούν. Επικοινωνιακά! Και βρήκαν….

Διάσπαση

Η επικοινωνιακή διαχείριση των κινητοποιήσεων βασίζεται σε τρεις άξονες: πρώτον, επιχειρούν να διασπάσουν το αγροτικό μπλοκ. Άλλο οι αγρότες της Θεσσαλίας – οι κατεστραμμένοι και πνιγμένοι – κι άλλο θέμα οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, που δεν έχουν υποστεί τις ζημιές των Θεσσαλών. Αυτή την διάσταση έχουν αρχίσει και την δουλεύουν συστηματικά και στις επόμενες ημέρες θα αναδειχθεί όλο και περισσότερο από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ψηφοφόροι της ΝΔ

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των αντιδρώντων είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, είναι για την κυβέρνηση «δίκοπο μαχαίρι». Από την μία πλευρά επιχειρούν με την βοήθεια διαφόρων κεντρικών στελεχών – όπως πχ του κ. Βαγγέλη Μεϊιμαράκη, του υπουργού Αμυνας κ. Νίκου Δένδια ή του υπουργού Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη – και τοπικών βουλευτών. Σε περιοχές εκτός Θεσσαλίας. Από την άλλη πλευρά όμως η οργή αυτών των ανθρώπων σε βάρος των δικών τους στελεχών είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι νιώθουν προδομένοι!

Φαντεζί αριθμοί

Ο δεύτερος άξονας μπορεί να κάνει τους κινητοποιούμενους ακόμη πιο έξαλλους. Πρόκειται για την φαντεζί χρήση των αριθμών. Δηλαδή έχουν «αμπαλάρει» σε ένα δύο αριθμούς τα έχουν δώσει – κι άντε να βγάλεις άκρη! – και δοθείσης ευκαιρίας τους χρησιμοποιούν. Αρχής γενομένης από τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα στην προχθεσινή εκδήλωση του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι έχουν δώσει 1 δισ. ευρώ στους αγρότες. Το μόνο που δεν συμπλήρωσε ήταν ο χαρακτηρισμός «τους αχάριστους!».

Διασυρμός

Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτού του άξονα; Πρωτίστως δεν απευθύνεται στον αγροτικό πληθυσμό – διότι αυτός γνωρίζει και τι έχει πάρει και τι πρόκειται να πάρει. Όμως επίσης γνωρίζουν τόσο από τις δημόσιες όσο και από τις κρυφές δημοσκοπήσεις ότι τα αιτήματα των αγροτών τυγχάνουν υψηλής αποδοχής από την κοινωνική πλειοψηφία. Προσπαθούν δηλαδή να … «διασύρουν» τους αγρότες στην υπόλοιπη κοινωνία λέγοντας τους ουσιαστικά «τόσα λεφτά πήραν και κλείνουν τους δρόμους». Κι αυτή η προσπάθεια δεν νομίζω να έχει τύχη. Αντιθέτως – μάλλον – θα ενισχύσει την οργή των μπλόκων….

Θυματοποίηση

Ο τρίτος άξονας βασίζεται σε μία ιδιότυπη «θυματοποίηση» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Με ποιο τρόπο; Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης διατηρούν χαμηλούς τόνους, με εμφανές κλίμα συναίνεσης, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα της συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών. Δηλαδή η κυβερνητική πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική και η αγροτική πλευρά παρουσιάζεται επιθετική – «μπρουτάλ»!

Ευγενικός

Προσπαθούν οι «άριστοι» του Μεγάρου Μαξίμου να τους εμφανίσουν τους αγρότες ως «ημιάγριους» μπροστά σε έναν ευγενή, ήρεμο και συναινετικό πρωθυπουργό! Σε ποιους απευθύνονται; Κλασικά, στον κεντρώο χώρο! Δεν θα αργήσουν να τους πάρουν είδηση!

Τo play chicken

Όμως η κατάσταση εξελίσσεται σε to play chicken, όπως λένε κι οι αμερικάνοι. Δηλαδή και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την μετωπική σύγκρουση. Κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνουν όχι μόνο οι τόνοι, αλλά και οι κινήσεις. Αρχισαν πλέον να κλείνουν οι δρόμοι όλο και για περισσότερο χρόνο.

Μαζί με τους φοιτητές;

Και το ερώτημα είναι αν τελικώς οι αγρότες θα κάνουν αυτό που αποφάσισαν. Δηλαδή να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Αν αυτό συμβεί, δεν αποκλείω να γίνει την επόμενη Πέμπτη! Γιατί την Πέμπτη; Διότι είναι η ημέρα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης. Και δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί κοινή διαδήλωση των αγροτών με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για το Μέγαρο Μαξίμου….

Πανηγύρια!

Και σήμερα μετά από την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια από τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη αναμένεται χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να βγουν στους δρόμους και να … πανηγυρίζουν! Εχουν …μεθύσει από την χαρά τους! Πως και πως την περίμεναν αυτή τη μεταρρύθμιση….

«Κεράσματα»

Φυσικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα είναι και πάλι σε πλήρη ετοιμότητα να τους … «κεράσει» ένα ψέκασμα, καμιά ροπαλιά! Κάτι βρε παιδί μου για το καλωσόρισες. Ετσι είναι αυτή η κυβέρνηση φιλόξενη και ανοιχτόκαρδη στη συζήτηση….

Κατανόηση

Θα έχετε προσέξει ότι υπάρχει είτε ανοχή είτε αλληλεγγύη προς τις κοινωνικές κατηγορίες που βρίσκονται σε κίνηση. Δηλαδή όσο κι αν προσπαθούν από το Μέγαρο Μαξίμου δεν τους βγαίνει ο «κοινωνικός αυτοματισμός»! Η άλλως η … «ανθρωποφαγία»! Και ξέρετε γιατί; Διότι το μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βιώνει οικονομικά δύσκολες μέρες. Η αιτία είναι η ακρίβεια! Εξ αυτού του λόγου κι η κατανόηση!

Χαμός…

Κι ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις πληθαίνουν και εντείνονται στην κεντροαριστερά έχουν γίνει «μαλλιά – κουβάρια». Ηταν θέμα χρόνου! Η αφορμή – κι όχι η αιτία – είναι η περίφημη εκδήλωση που συμφώνησαν η κυρία Εφη Αχτσιόγλου με τον κ. Διονύση Τεμπονέρα και για να καλύψουν και τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, ζήτησαν από την «Εφημερίδα των Συντακτών» να εμφανιστεί ως η διοργανώτρια. Από εκεί και μετά έγινε χαμός….

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης

Κατ΄αρχήν στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Το «σύστημα» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη «ανέβηκε στα κεραμίδια». Διότι αν μη τι άλλο ο κ. Χριστοδουλάκης αποκάλυψε και σε όσους δεν το ήξεραν τις ηγετικές του φιλοδοξίες ανεπίκαιρα! Παράλληλα επειδή τον έχουν χρεώσει στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο στενός του κύκλος έπαθε σοκ και διέρρεε προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τον «μικρό», αλλά έχουν να συναντηθούν μαζί του από την εποχή του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.!

Ο κ. Χριστοδουλάκης φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί από την εμπειρία του … κ. Χάρη Καστανίδη!

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας

Και μετά ήταν η σειρά της Κουμουνδούρου να βγάλει … «φλύκταινες»! Παρά το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πως «δεν ασχολούμαστε με την εκδήλωση και τον κ. Τεμπονέρα» ωστόσο οι δύο συνεπώνυμοι Παπάδες του κόμματος, ο κ. Νίκος Παππάς και το κ. Πέτρος Παππάς φρόντισαν να τον επικρίνουν δημοσίως και εντόνως.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Όμως ο κ. Τεμπονέρας φρόντισε – εμμέσως – να εμπλέξει και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Πως; Κάνοντας του επίσκεψη. Σε σημείο μάλιστα που το γραφείο του πρώην προέδρου αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην συζήτηση του «Αλφα» και στην μόνη εκδήλωση που πρόκειται να συμμετάσχει είναι το συνέδριο του κόμματος. Παίρνοντας έτσι σαφή απόσταση από τους «τρεις»….

Θύματα!

Ακολούθως ήλθε η σειρά της «Εφημερίδας των Συντακτών». Αρχικά η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας αποφάσισε να φανεί ως διοργανώτρια της εκδήλωσης. Την περασμένη Κυριακή όμως άλλαξε απόφαση κι επέλεξε να είναι χορηγός επικοινωνίας.

Παραίτηση

Προχθές όμως το μεσημέρι – επίσημες – πηγές της «Νέας Αριστεράς» επαναλάμβαναν ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η διοργανώτρια. Και το θέμα συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης εκ νέου στη Συντακτική Επιτροπή. Δύσκολη συζήτηση, που τελικώς δεν ήταν … «αναίμακτη»! Εκλεισε με παραίτηση στελέχους! Αλλά και με την διαβεβαίωση της εφημερίδας πως αποσκοπεί στην ενότητα της κεντροαριστεράς!

Η «Νέα Αριστερά»

Τελικώς η μόνη κερδισμένη από όλο αυτό τον θόρυβο δεν ήταν άλλη από τη «Νέα Αριστερά», η οποία κατόρθωσε να προκαλέσει μία μείζονα συζήτηση γύρω από την ίδια, ενισχύοντας παράλληλα τον εμφύλιο σπαραγμό. Πάντως μου έλεγαν ότι η τυπολογία των διασπάσεων της αριστερά έχει καταγράψει στο παρελθόν πολλές περιπτώσεις με … «ουρές» που έμειναν στα κόμματα από τα οποία τμήματα τους αποχώρησαν….

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024