Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα μπλόκα ανάβουνε φωτιές, στα πανεπιστήμια δεν σβήνουν παρά τις απειλές, και τα όμορφα 41% όμορφα καίγονται

Στα μπλόκα ανάβουνε φωτιές, στα πανεπιστήμια δεν σβήνουν παρά τις απειλές, και τα όμορφα 41% όμορφα καίγονται

Μπήκε ο Χειμώνας και ο Μητσοτάκης τα χει χάσει, pass καινούρια δεν έχει να μοιράσει, μα το αφήγημά του έμεινε κενό, φράγκο δεν δίνουν ούτε νοιάζονται για αυτό και δημοσκόποι απειλούν με 27 τα εκατό.

Βάρυνε

Ο πολιτικός ορίζοντας έχει πλέον «βαρύνει». Οι διαδηλώσεις για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια – εκεί το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει πλέον τα δόντια του»! – που γεμίζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων κάθε Πέμπτη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα «μπλόκα» σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που έχουν αρχίσει να κορυφώνονται!

Μετωπικά

Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύγκρουση είναι πλέον «μετωπική»! Δεδομένου ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σε κανένα από τα προαναφερόμενα θέματα…

Ευκολα;

Κι ενώ τις διαμαρτυρίες για το θέμα των «μη κρατικών» πανεπιστημίων θεωρεί ότι μπορεί να τις διαχειριστεί – πλέον – με τον εισαγγελέα ή τα ΜΑΤ. Δηλαδή εύκολα – και χωρίς να μετρήσει πολιτικό κόστος. Ετσι νομίζει! Στα άλλα η κατάσταση είναι αρκετά complique!

Οι αποζημιώσεις;

Πρωτίστως στο θέμα των αγροτών. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή 8 μέτρα – από τα οποία οι αγρότες «ζουμί» έβγαλαν μόνο από ένα ή δύο – τα οποία όμως ήταν περιτέχνως «αμπαλαρισμένα» με ηχηρούς αριθμούς. Αλλά για τις αποζημιώσεις στους κατεστραμμένους αγρότες της Θεσσαλίας κουβέντα δεν είπε….

Στους άλλους

Σε τι αποσκοπούσε το «αμπαλάρισμα»; Επειδή είναι γνωστό πως ο προϋπολογισμός δεν διαθέτει ούτε τα απαιτούμενα κονδύλια που έχει υποσχεθεί, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε όχι στους αγρότες, αλλά στις άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Γιατί; Για να τους πει «διαμαρτύρονται, παρά το γεγονός ότι τους έχουμε δώσει και τους δίνουμε ένα σωρό λεφτά» και κατ΄ αυτό τον τρόπο να περιορίσει το δημοσκοπικό εύρημα. Οτι δηλαδή το 75% των πολιτών στηρίζει τις αγροτικές διαμαρτυρίες.

Η Θεσσαλία

Αυτό είναι το ένα από τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους αγρότες – η κοινωνική αποδοχή των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου στις περιφερειακές εκλογές η Νέα δημοκρατία ηττήθηκε πανηγυρικά από τη συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς – μαζί με τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν οι κραυγαλέες εξαιρέσεις των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών!

Πως;

Του είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει το «μαστίγιο» – το 75% των πολιτών τους στηρίζει – κι από την άλλη πλευρά δεν έχει και «καρότο» να δώσει, και κινδυνεύει το 48% των αγροτών που ψήφισε Νέα Δημοκρατία!

Εκφυλισμός ή σύγκρουση

Οπως αντιλαμβάνεστε η μόνη του ελπίδα είναι να αφήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις να εκφυλιστούν προϊόντος του χρόνου. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, διότι δεν αποκλείεται οι αγρότες να προχωρήσουν ακόμη ή έστω να προκαλέσουν ακόμη και «μετωπική» σύγκρουση με την κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξει εύκολα – και «αναίμακτα» πολιτικά – από αυτή την ιστορία….

Ο γάμος…

Αλλά δεν είναι μόνο το κοινωνικό μέτωπο που «βράζει», – για την ακρίβεια σήμερα δεν θα πω κουβέντα! – ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω» με τις αντιδρώσες επιλογές περίπου του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αποχή ή καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια!

Πιέσεις ένθεν κακείθεν

Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και τα «καλοπιάσματα» προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εντείνονται. Αλλά και η πλευρά της Εκκλησίας έκανε τις κινήσεις της. Εστειλε επιστολή στους βουλευτές και διαβάστηκε και η σχετική εγκύκλιος στους ναούς. Η κατάσταση επί του συγκεκριμένου θέματος – θεωρητικά τουλάχιστον – δεν έχει ακόμη πάρει την τελική της μορφή….

Ονομαστική;

Αυτό όμως που τρέμει το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν τελικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης αποφασίσει να τους «καλαμπουρίσει» και ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή!

Μετά

Θα φανεί όμως στις 15 φεβρουαρίου, την επομένη του Αγίου Βαλεντίνου, πόσοι θα είναι οι «καθολικώς διαμαρτυρόμενοι» από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης μετά την ψήφιση θα μορφοποιηθεί και η παραγωγή πολιτικών αποτελεσμάτων….

Χαμηλά

Από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας ότι ήδη καταγράφει – δημοσκοπικά – απώλειες στις επόμενες ευρωεκλογές έχει βάλει χαμηλά τον πήχη. Η Νέα Δημοκρατία να μην πέσει κάτω από το 33%, που ήταν οι επιδόσεις της 2019.

«Αγοράζει»

Ο κίνδυνος είναι εμφανής και ορισμένες δημοσκοπήσεις την έδειξαν ακόμη και στο 27% στην πρόθεση ψήφου! Γι΄ αυτό τον λόγο – για μία ακόμη φορά – αποφάσισε να «αγοράσει» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πίεση σ΄όλη την περιοχή

Η διάρθρωση του ψηφοδελτίου – θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά – θα απεικονίζει επακριβώς τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Ακόμη κι από το Ηράκλειο που είναι ο τόπος καταγωγής του κ. Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει υποψήφιο.

Αμβλυνση

Να σας θυμίσω πως δεν πρόκειται για λεπτομέρεια, δεδομένου ότι τον περιφερειάρχη Κρήτης, κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, το στήριξαν από κοινού η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν αμβλυνθεί!

Επανάληψη;

Ενώ η Χαριλάου Τρικούπη χωρίς την κυρία Ευα Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο και τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ανδρουλάκη, δεν της απομένει παρά να το διαμορφώσει με νέα στελέχη του κόμματος, τα οποία και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στην «πολιτική αγορά». Ελπίζοντας ότι η περίπτωση του κ. Χάρη Δούκα – που από το … πουθενά, εκλέχτηκε Δήμαρχος Αθηναίων – θα επαναληφθεί! Οι συνθήκες όμως είναι εντελώς διαφορετικές από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές….

Καλές επιδόσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατ΄ αρχήν ο κ. Κασσελάκης κατέγραψε μάλλον μία καλή επίδοση στο πρώτο και πιλοτικό περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Κοζάνη. Και ήδη ετοιμάζεται το επόμενο Σάββατο για το περιφερειακό συνέδριο της Θεσσαλίας, που θα γίνει στη Λάρισα.

Ανέβηκε

Επισκέφτηκε την Agrotica, τους διαμαρτυρόμενους αγρότες στα «μπλόκα». Και ανέβηκε κα σε τρακτέρ. Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως γι΄ αυτές τις κινήσεις του. Προσπαθεί να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξανά επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Μέχρις εδώ όλα καλά και καλώς καμωμένα!

Φιλοδοξίες

Τα δύσκολα αρχίζουν από εκεί και μετά και αφορούν στην εσωκομματική σκηνή. Είναι λογικό κάθε συνέδριο κόμματος της αριστεράς να είναι – αν μη τι άλλο – ζωηρό. Ξεδιπλώνονται όχι μόνο οι διαφορετικές απόψεις – αυτό είναι εύλογο – αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας

Επί παραδείγματι όταν ακόμη συζητούνταν oι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, με έμμεσο τρόπο, ο πρώην πρόεδρος κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε «βγάλει μπροστά» τον κ. Διονύση Τεμπονέρα – μεταξύ των δύο προεκλογικών αναμετρήσεων τον είχε χρήσει και ως συντονιστή της εκλογικής επιτροπής.

Μετάνιωσε

Οταν άνοιξε η συζήτηση των υποψηφιοτήτων το όνομα του «έπαιξε». Φαίνεται όμως ότι ο «πολιτικός του μέντορας», ο κ. Αντώνης Κοτσακάς είχε άλλες σκέψεις. Και ο κ. Τεμπονέρας, μετά από διάφορες εσωκομματικές παλινωδίες, κρατήθηκε πίσω. Αλλά μάλλον το μετάνιωσε!

Στην καταστροφή;

Ετσι έχει αρχίσει ένα εσωκομματικό – κι όχι μόνο – παιχνίδι, που το «βάφτισε» Δημοκρατικό Μέτωπο. Εν προκειμένω εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τη «Νέα Αριστερά» και είναι «επιθυμητή» μεταγραφή της Χαριλάου Τρικούπη. Ομως σ΄ αυτή τη φάση και πριν από τις ευρωεκλογές – όπου οι γραμμές εξ αντικειμένου είναι σκληρές – προκαλεί «ρήγματα». Οι προσωπικές φιλοδοξίες συναντώνται με την κομματική … καταστροφή!

Ο κ. Νίκος Παππάς

Σε παρόμοιο κλίμα, αλλά με άλλους όρους και άλλους σχεδιασμούς κινούνται οι προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Νίκου Παππά. Καλά να είναι το «νούμερο 2» του κόμματος επί Τσίπρα, αλλά να είναι και επί Κασσελάκη – και μάλιστα με 8% – δεν «καταπίνεται» εύκολα. Ως εκ τούτου πλειοδοτεί στα προβλήματα και στις αδυναμίες του κόμματος και του προέδρου. Για να κάνει τι την επομένη των ευρωεκλογών;

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024