Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: «Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά» - «Πράσινο» φως στο αλεύρι εντόμων για ανθρώπινη χρήση

Ιταλία: «Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά» – «Πράσινο» φως στο αλεύρι εντόμων για ανθρώπινη χρήση

Η γεύση του μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες

Άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από… έντομα και συγκεκριμένα από γρίλους, πήρε μία εταιρεία στην Ιταλία.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε το «ok» να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα. Πλέον, θα μπορεί να το πουλά και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο λόγος για την Nutrinsect. «Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων», δήλωσε σχετικά ο Josè Francesco Cianni, ο διευθύνων σύμβουλός της, και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς».

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023

Όπως λέει η Nutrinsect, το αλεύρι της είναι θρεπτικό, βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, ενώ ισχυρίζεται πως «η γεύση μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».

Κίνητρο του Cianni για την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία είναι να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.

Eκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από την εταιρεία

Σημειώνεται ότι από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Marche, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη.

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν τσουνάμι προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.

Τότε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida, είχε αναφέρει ότι «είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία».

Τονίζεται ότι οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024