Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Εντείνονται οι μάχες γύρω από το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο - Θα καταρρεύσει, λέει ο ΠΟΥ

Γάζα: Εντείνονται οι μάχες γύρω από το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο – Θα καταρρεύσει, λέει ο ΠΟΥ

Στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι, όπου έχουν βρει καταφύγιο, όπως επίσης γιατροί και ασθενείς

Οι μάχες εντείνονται περιμετρικά του μεγαλύτερου εν λειτουργία νοσοκομείου της Γάζας, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με επιχειρησιακή κατάρρευση, εάν δεν φθάσουν σε αυτό περισσότερες προμήθειες, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα περισσότερα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν εξαιτίας των βομβαρδισμών και των ελλείψεων εφοδιασμού, έπειτα από τρεις και πλέον μήνες αφότου ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στο κέντρο της Γάζας, είναι στον ελάχιστο βαθμό λειτουργικό και έχει περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η κατάσταση περιμετρικά του Νάσερ έχει επιδεινωθεί, τα πυρά, οι μάχες γύρω από αυτό, η δυσκολία στην πρόσβαση για τους ανθρώπους, προκειμένου να φθάσουν στο Νάσερ, ή η δυσκολία να φύγουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι, όπου έχουν βρει καταφύγιο, όπως επίσης γιατροί και ασθενείς.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκληση του Οργανισμού για δωρεές, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA)

ΠΟΥ: «Κρίσιμο σύμβολο» το νοσοκομείο Νάσερ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε γνωστό ότι πεινασμένα πλήθη όρμησαν σήμερα σε ένα φορτίο με τρόφιμα, το οποίο κατευθυνόταν προς το νοσοκομείο, λόγω των καθυστερήσεων κοντά σε ένα σημείο ελέγχου των Ισραηλινών, και δεν έφθασε ποτέ στον τελικό προορισμό του.

Σε μια άλλη αποστολή με καύσιμα του ΠΟΥ, που επρόκειτο να παραδοθεί στο Νάσερ χθες, δεν δόθηκε άδεια, αν και ένα φορτίο με ιατρικές προμήθειες έφθασε εκεί, είπε ο Λίντμαϊερ.

«Οι αρνήσεις και οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος ενός μοτίβου, το οποίο εμποδίζει τις προμήθειες με ανθρωπιστικό υλικό να φθάσουν στα νοσοκομεία και θα μπορούσε να τα καταστήσουν μη λειτουργικά», προειδοποίησε.

Προηγουμένως, το κεντρικό νοσοκομείο ήταν το Αλ Σίφα, στην ισοπεδωμένη βόρεια Γάζα, στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ισραηλινά στρατεύματα και εν τέλει εκκενώθηκε. Ορισμένοι από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν βορειότερα και το νοσοκομείο Νάσερ έχει τον τριπλάσιο αριθμό ασθενών σε σύγκριση με όσους μπορεί να υποδεχθεί, επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Περιγράφοντας το Νάσερ ως ένα «κρίσιμο σύμβολο», ο Λίντμαϊερ δήλωσε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο πάτωμα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκληση του Οργανισμού για δωρεές, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αφότου πολλές χώρες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση μετά τις καταγγελίες ότι ορισμένα μέλη από το προσωπικό της συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024