Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση κατευνασμού των αγροτών

Επιχείρηση κατευνασμού των αγροτών

Με βασικό ζητούμενο να μην κλείσουν οι δρόμοι η κυβέρνηση ανοίγει τον διάλογο.

Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση προς τους αγρότες και, διαπιστώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, επιχειρεί να στείλει μηνύματα καταλλαγής προκειμένου να αποσυμπιεστεί το συντομότερο το κλίμα ανά την επικράτεια. Υπό τον φόβο για τυχόν αποκλεισμούς εθνικών οδών, βασικό ζητούμενο είναι να μην ανάψουν άλλες μηχανές τρακτέρ σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ειδικά το θεσσαλικό μέτωπο δείχνει να διευρύνεται, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έκθεσης Agrotica (1-4 Φεβρουαρίου), στην οποία θα παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ώρα που εκατοντάδες τρακτέρ έμπαιναν στο κέντρο της Λάρισας προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη μιάμισης ώρας με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς. Τα επόμενα 24ωρα η πλευρά των αγροτών αναμένεται να ζητήσει επισήμως συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ το Μαξίμου προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις μεταφέρει τρία μηνύματα: ότι «είναι πάντα ανοιχτή» η πόρτα του Αυγενάκη, ότι τα αφτιά της κυβέρνησης είναι ανοιχτά για τον αγροτικό κόσμο, ότι δεν θέλει ένα συγκρουσιακό τοπίο.

Στην σύσκεψη εκτός από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Και μόνο η παρουσία Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου μαρτυρά τις προετοιμασίες της κυβέρνησης προκειμένου με κάθε τρόπο – προφανώς και με ειδικά επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. – να αποφευχθεί το κλείσιμο δρόμων.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έγινε αναλυτική επισκόπηση των παρεμβάσεων για γεωργούς και κτηνοτρόφους από κάθε συναρμόδιο υπουργείο ειδικά για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται περιθώρια παρεμβάσεων, αν και διαμηνύεται ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Αποφυγή των εντάσεων

Απαντήσεις για τις ενέργειες στήριξης στον θεσσαλικό κάμπο ετοιμάζεται να δώσει και ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή (κατόπιν ερώτηση της Νέας Αριστεράς) και είναι σαφές ότι ουδείς στην κυβέρνηση θέλει ως τότε να καταγραφεί κλιμάκωση της έντασης, αντίθετα αναζητείται κάθε παράθυρο εκτόνωσης.

Όσο για τις καταγγελίες των αγροτών για καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «η καταβολή συνεχίζεται κανονικά» και ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι, ενώ σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των αγροτών για μεγάλα λάθη στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα σφάλματα της προηγούμενης διοίκησης, δεσμευόμενη ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο αδιαφάνειας».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024