Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για ορισμένους νέους οι λέξεις «βιασμός» και «συναίνεση» είναι άγνωστες

Για ορισμένους νέους οι λέξεις «βιασμός» και «συναίνεση» είναι άγνωστες

Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού πιστεύει πως οι γυναίκες συχνά... επινοούν τον βιασμό τους

Δεν αποτελεί δικαιολογία και ενδεχομένως ούτε έκπληξη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στη Βρετανία δεν γνωρίζει τι εστί συναίνεση σε ό,τι αφορά την σεξουαλική επαφή και πιστεύουν πως δεν συνιστά βιασμό εάν το θύμα δεν αντισταθεί.

Τα σοκαριστικά αλλά και θλιβερά στοιχεία έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα της βρετανικής κυβερνητικής υπηρεσίας Crown Prosecution Service, σχετικά με την κατανόηση των σεξουαλικών εγκλημάτων, η οποία δείχνει πως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού πιστεύει πως οι γυναίκες συχνά… επινοούν τον βιασμό τους.

Συγκεκριμένα το 47% των νέων δηλώνει πως τα θύματα πρέπει να αντισταθούν ή να αντεπιτεθούν για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.

Η ορθή κατανόηση επηρεάζεται από «λανθασμένες πεποιθήσεις, παρανοήσεις, έλλειψη γνώσης και υποβόσκοντα στερεότυπα»

Σχεδόν οι μισοί από τους 3.000 ερωτηθέντες – το 49% – δεν κατανοούσαν την έννοια της συναίνεσης και ότι ένας ύποπτος μπορεί εύλογα να πιστεύει ότι το θύμα συμφώνησε στη σεξουαλική επαφή, σημειώνει σε άρθρο της η Daily Mail.

Γάμος και σχέση δεν σημαίνει συναίνεση

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τέτοιες παραφιλολογίες είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, με μόλις το 46% να αναγνωρίζει ότι ακόμα και αν ο δράστης βρίσκεται υπό τη επήρεια ουσιών, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τον βιασμό.

Επιπλέον μόλις το 42% αναγνώρισε ότι η ύπαρξη σχέσης ή γάμου δεν σημαίνει αυτόματα συναίνεση στο σεξ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες σπάνια επινοούν τον βιασμό τους. Επιπλέον ελάχιστοι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται πως ένας βιαστής γνωρίζει το θύμα του και μόλις το 17% ότι ο δράστης δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα σωματική βία.

Το 47% των νέων δηλώνει πως τα θύματα πρέπει να αντισταθούν ή να αντεπιτεθούν για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ορθή κατανόηση του βιασμού από το κοινό επηρεάζεται από «λανθασμένες πεποιθήσεις, παρανοήσεις, έλλειψη γνώσης και υποβόσκοντα στερεότυπα».

«Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα ως κοινωνία»

Η Επίτροπος Θυμάτων για την Αγγλία και την Ουαλία, Baroness Newlove  δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει ότι «επιβλαβείς μύθοι και παρανοήσεις επιμένουν στο σύστημα Δικαιοσύνης μας, με σοβαρές συνέπειες για τα θύματα».

Η Andrea Simon, από τον Συνασπισμό για τον Τερματισμό της Βίας κατά των Γυναικών, «ανησυχεί ιδιαίτερα που βλέπει μια τόσο έντονη οπισθοδρόμηση των στάσεων μεταξύ των νέων». Είπε ότι «η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του διαδικτυακού μισογυνισμού οδηγεί στη συμπάθεια προς τους δράστες και στις λανθασμένες αντιλήψεις για τη σεξουαλική βία».

Ο Baljit Ubhey από το Σύστημα Προστασίας Παιδιών (CPS), δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα ως κοινωνία για να διαλύσουμε τις επικρατούσες λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με αυτό το αδίκημα».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024