Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Mosfilm, ο κρατικός γίγαντας του σοβιετικού και ρωσικού κινηματογράφου, γίνεται 100 χρονών

Η Mosfilm, ο κρατικός γίγαντας του σοβιετικού και ρωσικού κινηματογράφου, γίνεται 100 χρονών

Το στούντιο Mosfilm που παρήγαγε κλασικές ταινίες όπως το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και το «Solaris», γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Ο Karen Shakhnazarov, στο τιμόνι της Mosfilm για περισσότερα από 25 χρόνια, λέει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να ωφελήσει τους Ρώσους κινηματογραφιστές.

Ενώ ορισμένες δυτικές ταινίες εξακολουθούν να προβάλλονται στους ρωσικούς κινηματογράφους, συχνά πολύ μετά την κυκλοφορία τους στις αίθουσες ανά τον κόσμο, οι εγχώριες ταινίες έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικές για τα έσοδα του box office.

«Είναι ένα δώρο για εμάς», δήλωσε ο Shakhnazarov στο Reuters για το εκτεταμένο συγκρότημα Mosfilm στα περίχωρα της Μόσχας, αναφερόμενος στη μείωση του αριθμού των δυτικών ταινιών που προβάλλονται στις ρωσικές αίθουσες.

Ήταν μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές προσωπικότητες στη Ρωσία που υποστήριξε δημοσίως αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία αμέσως μετά την έναρξή της.

Photo: Reuters

«Πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο της κινηματογραφικής μας παραγωγής»

«Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα – πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Ελπίζω να έχει το αποτέλεσμά του», δήλωσε.

«Είναι κατανοητό ότι ο ανταγωνισμός είναι απαραίτητος για την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο της κινηματογραφικής μας παραγωγής και τώρα είναι μια καλή στιγμή για να το κάνουμε αυτό».

Οι εισπράξεις από τα ταμεία στη Ρωσία ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια ρούβλια (450 εκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με την Τατιάνα Γκολίκοβα, αναπληρώτρια πρωθυπουργό, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Κινηματογράφου.

Η ίδια αναφέρθηκε στα τέλη του περασμένου έτους λέγοντας ότι τα έσοδα ήταν κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν οι δυτικές ταινίες προβάλλονταν συχνότερα, και ότι πέρυσι οι ρωσικές ταινίες αντιπροσώπευαν 28 δισεκατομμύρια ρούβλια του συνολικού box office.

«Είναι κατανοητό ότι ο ανταγωνισμός είναι απαραίτητος για την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο της κινηματογραφικής μας παραγωγής και τώρα είναι μια καλή στιγμή για να το κάνουμε αυτό»

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Reuters

«Η Mosfilm δεν υστερεί σε τίποτα από κανένα στούντιο στον κόσμο»

Η Mosfilm επέζησε τόσο από τη σοβιετική κομμουνιστική εποχή, όταν οι ταινίες υπόκειντο σε αυστηρή λογοκρισία, όσο και από τη σοβαρή οικονομική ύφεση που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Mosfilm γυρίζει μόνο ένα κλάσμα των ρωσικών ταινιών, αλλά παραμένει μια δύναμη, διαθέτοντας εκτεταμένα εξωτερικά σκηνικά που αναπαριστούν αστικά τοπία της αυτοκρατορικής εποχής, προηγμένα στούντιο εγγραφής και μοντάζ, εγκαταστάσεις CGI και ένα μεγάλο κινηματογραφικό συγκρότημα.

«Η Mosfilm δεν υστερεί σε τίποτα από κανένα στούντιο στον κόσμο και ξεπερνά πολλά από αυτά», δήλωσε ο Shakhnazarov, ο οποίος είναι επίσης σκηνοθέτης.

Ο 71χρονος δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το στούντιο καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα του, προσθέτοντας ότι αν και είναι κρατικό, καλύπτει τα δικά του έξοδα.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 μετέδωσε ένα γκαλά στις 20 Ιανουαρίου, στο οποίο γιορτάστηκαν κορυφαίες προσωπικότητες του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου του Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο οποίος σκηνοθέτησε και συνυπογράφει την ταινία του 1925 «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

Άλλες ταινίες παραγωγής της Mosfilm περιλαμβάνουν το «Solaris», την ταινία του 1972 σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Δείτε το τρέιλερ του «Θωρηκτού Ποτέμκιν»

«Είναι αναπόφευκτο»

Ο Σαχναζάροφ επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του ότι θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία αναπόφευκτο και ότι «υπεύθυνη είναι η άλλη πλευρά» – μια αναφορά στη Δύση.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν την εξήγηση του Κρεμλίνου για τη σύγκρουση, την οποία θέτει ως υπαρξιακό αγώνα επιβίωσης ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι αποφασισμένες να υποτάξουν τη Ρωσία.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του απορρίπτουν την αιτιολόγηση και λένε ότι η φονικότερη σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια παράνομη αρπαγή γης στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

«Όταν συναντιούνται δύο ισχυροί άνθρωποι, ο καθένας από αυτούς θέλει πάντα να κυριαρχήσει», δήλωσε ο Σαχναζάροφ για τη Ρωσία και τη Δύση. «Είναι αναπόφευκτο», πρόσθεσε, φορώντας τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Είπε ότι οι ταινίες για τον πόλεμο είναι πιο δημοφιλείς από οποιοδήποτε άλλο είδος στη Ρωσία – κάτι που τον εξέπληξε.

Πολλές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της Mosfilm διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια πολέμου και αναταραχής, συμπεριλαμβανομένης της ανταρσίας, μιας αποτυχημένης εισβολής στην αρχαία Ρωσία και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Όλες οι μεγάλες επιτυχίες μας, τόσο οι σοβιετικές όσο και οι ρωσικές, έχουν πολύ λιγότερους θεατές από τις ταινίες μας για τον πόλεμο», είπε.

*Με στοιχεία reuters.com

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024