Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμοθάνατος ληστής δεν θα φυλακιστεί για την κλοπή των παπουτσιών του «Μάγου του Οζ»

Ετοιμοθάνατος ληστής δεν θα φυλακιστεί για την κλοπή των παπουτσιών του «Μάγου του Οζ»

Ο κλέφτης δεν είχε δει ποτέ το κλασικό έργο της Τζούντι Γκάρλαντ και δεν είχε ιδέα για την πολιτιστική αξία του παπουτσιού, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του.

Ένας ετοιμοθάνατος κλέφτης που ομολόγησε ότι έκλεψε ένα ζευγάρι ρουμπινένια γοβάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον «Μάγο του Οζ» επειδή ήθελε να κάνει «ένα τελευταίο σκοράρισμα» δεν έλαβε ποινή φυλάκισης κατά την ακροαματική διαδικασία για την καταδίκη του τη Δευτέρα.

«Όμως οι παλιές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα και η σκέψη ενός «τελευταίου σκοραρίσματος» τον κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα»

Ο Tέρι Τζον Μάρτιν, 76 ετών, έκλεψε τα γοβάκια που ήταν στολισμένα με πούλιες και γυάλινες χάντρες το 2005 από το Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στη γενέτειρα της αείμνηστης ηθοποιού, το Γκραντ Ράπιντς της Μινεσότα.

Τι συνέβη με τα γοβάκια;

Ενέδωσε στον πειρασμό αφού ένας παλιός συνεργάτης του με διασυνδέσεις με τη μαφία του είπε ότι τα παπούτσια ήταν διακοσμημένα με αληθινά κοσμήματα προκειμένου να δικαιολογήσουν την ασφαλιστική τους αξία ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αποκάλυψε ο δικηγόρος του σε υπόμνημα προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο ενόψει της καταδίκης του στο Ντουλούθ.

Ο Μάρτιν έδειξε ελάχιστα συγκινημένος όταν ο δικαστής επέβαλε την ποινή και ήταν σωματικά ανίκανος να σηκωθεί πλήρως από την καρέκλα του όταν ο δικαστής διέκοψε την ακροαματική διαδικασία.

«Μετά από πολλή σκέψη, ο Τέρι είχε μια εγκληματική υποτροπή και αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλοπή»

Αρνήθηκε να μιλήσει στο δικαστήριο. Όμως ο συνήγορος υπεράσπισης Dane DeKrey δήλωσε ότι η επίλυση της υπόθεσης θα πρέπει να κλείσει έστω και για την κυβέρνηση, το μουσείο και τον ιδιοκτήτη των παπουτσιών, καθώς και για τον ίδιο τον Μάρτιν.

Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει ένα άτομο προ των ευθυνών του, είπε ο DeKrey, ενώ το μουσείο και ο συλλέκτης στον οποίο ανήκουν τα γοβάκια μπόρεσαν να μάθουν τι συνέβη, και ο Μάρτιν μπόρεσε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο τους τελευταίους μήνες της ζωής του αντί να πάρει το μυστικό του στον τάφο του.

«Δεν θα αποζημιωθούν ποτέ σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο δικηγόρος των θυμάτων. «Αλλά είναι πιο πλήρεις από ό,τι ήταν τα τελευταία 18 χρόνια».

«Ένα τελευταίο κατόρθωμα»

Το FBI ανακάλυψε τα παπούτσια το 2018, όταν κάποιος άλλος προσπάθησε να διεκδικήσει χρηματική αμοιβή. Ο Μάρτιν δεν είχε κατηγορηθεί για την κλοπή τους μέχρι πέρυσι. Ο εισαγγελέας Μάθιου Γκρίνλεϊ δήλωσε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι οι ερευνητές αξιοποίησαν τηλεφωνικά αρχεία για να εντοπίσουν τον Μάρτιν και χρησιμοποίησαν τη μετανάστευση της συζύγου του ως μοχλό πίεσης για να ερευνήσουν το σπίτι του Μάρτιν και να τον κάνουν να ομολογήσει.

Τον Οκτώβριο ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή μεγάλου έργου τέχνης, καθώς παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε ένα σφυρί για να σπάσει το τζάμι της πόρτας του μουσείου και της βιτρίνας για να πάρει τα γοβάκια. Αλλά το κίνητρό του παρέμεινε ως επί το πλείστον μυστήριο μέχρι που το αποκάλυψε ο DeKrey σε μια δικαστική κατάθεση αυτόν τον μήνα.

Ο Μάρτιν, ο οποίος ζει κοντά στο Γκραντ Ράπιντς, δήλωσε στην ακρόαση του Οκτωβρίου ότι ήλπιζε να αφαιρέσει από τα παπούτσια αυτά που θεωρούσε αληθινά ρουμπίνια και να τα πουλήσει. Αλλά ένα άτομο που ασχολείται με κλοπιμαία, γνωστός και ως κλεπταποδόχος, τον ενημέρωσε ότι τα ρουμπίνια δεν ήταν αληθινά, είπε ο Μάρτιν. Έτσι, ξεφορτώθηκε τα παπούτσια.

Εγκληματική υποτροπή

Ο DeKrey έγραψε στο υπόμνημα του ότι ο αγνώστου ταυτότητας πρώην συνεργάτης του Μάρτιν τον έπεισε να κλέψει τα γοβάκια ως «ένα τελευταίο σκοράρισμα», παρόλο που ο Μάρτιν φαινόταν να έχει «επιτέλους ξεκουράσει τους δαίμονές του», αφού ολοκλήρωσε την τελευταία του ποινή φυλάκισης σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα.

«Στην αρχή, ο Τέρι αρνήθηκε την πρόταση να συμμετάσχει στη ληστεία. Όμως οι παλιές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα και η σκέψη ενός «τελευταίου σκοραρίσματος» τον κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα», έγραψε ο DeKrey. «Μετά από πολλή σκέψη, ο Τέρι είχε μια εγκληματική υποτροπή και αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλοπή».

*Με πληροφορίες από Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Η Τζούντι Γκάρλαντ φορούσε αυτά τα εμβληματικά παπούτσια στο «Ο Μάγος του Οζ» |  Warner Home Video

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024