Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: «Ναι» στο γάμο των ομόφυλων - «Όχι» στην τεκνοθεσία

Δημοσκόπηση: «Ναι» στο γάμο των ομόφυλων – «Όχι» στην τεκνοθεσία

Η κοινωνία δείχνει να αποδέχεται τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως υπάρχουν αντιστάσεις στην τεκνοθεσία

Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, για το MEGA, για ένα από τα πιο πολυζητημένα θέματα των ημερών, αυτό της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει διαιρέσει τη Νέα Δημοκρατία, με σημαντικό αριθμό βουλευτών να δηλώνουν ότι δεν θα την υπερψηφίσουν, συναντά σαφή και πλειοψηφική αποδοχή από την κοινωνία μόνο στο ένα σκέλος της, αυτό που αφορά το ζήτημα του πολιτικού γάμου.

Εδώ ένα ποσοστό 62% είναι θετικό με μόνο 36% να διαφωνεί, στοιχείο που δείχνει ότι ο γάμος των ομόφυλων είναι κάτι το αποδεκτό πια.

Η ανάλυση των στάσεων ανάλογα με την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων δείχνει πώς γύρω από τα ζητήματα δικαιωμάτων ακόμη ο άξονας αριστερά – δεξιά συμπίπτει με τον άξονα πρόοδος – συντήρηση, αφού τα ποσοστά αποδοχής είναι πολύ πιο υψηλά σε όσους δηλώνουν αριστεροί (81%) και κεντροαριστεροί (75%), ενώ υποχωρούν στο κέντρο και στην κεντροδεξιά, αν και εκεί παραμένουν σαφώς πλειοψηφικά.

Μόνο όσοι διαλέγουν μια «καθαρή» δεξιά ταυτότητα είναι πλειοψηφικά αντίθετοι. Αυτό το στοιχείο εξηγεί και το πώς αυτή η αντίθεση εσωτερικεύεται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και γιατί η ακροδεξιά έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα σε σχέση με το δικαίωμα τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εδώ οι θετικές γνώμες περιορίζονται στο 30% και η αντίθεση φτάνει αθροιστικά το 69%, δείχνοντας ότι ενώ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ως θεσμοθετημένη συμβίωση έχει γίνει αποδεκτός, η αντίληψη που υπάρχει για την οικογένεια, άρα και για την τεκνοθεσία, παραμένει έντονα προσανατολισμένη σε ένα παραδοσιακό ετεροκανονιστικό πρότυπο.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων μόνο όσοι δηλώνουν αριστεροί είναι σαφώς υπέρ της τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αντιθέτως από την κεντροαριστερά και δεξιότερα πλειοψηφεί η απορριπτική τοποθέτηση, με τον υψηλότερο ποσοστό να τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους να απορρίπτουν τη ρύθμιση σε ποσοστό 78% και τους δεξιούς σε ποσοστό 90%, ενώ ακόμη και οι κεντρώοι την απορρίπτουν σε ποσοστό 69%.

Αυτό σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία ότι πέραν των αντιδράσεων των βουλευτών της πάνω στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, εδώ έχει να αντιμετωπίσει και την αντίθεση του μεγαλύτερου μέρους της εκλογικής της βάσης.

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα αποτελέσματα καταγράφηκαν κατά καιρούς και σε άλλες χώρες γύρω από αυτό το θέμα. Αυτό έχει να κάνει με βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα γύρω από τους έμφυλους ρόλους και την οικογένεια.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που υπογραμμίζουν οι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι δηλαδή αυτά αφορούν τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια με βάση αυτό που είναι και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Ο γάμος και η τεκνοθεσία περιλαμβάνονται σε αυτά.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024