Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H αμαξοφοβία στοιχειώνει την Πενέλοπε Κρουζ

H αμαξοφοβία στοιχειώνει την Πενέλοπε Κρουζ

Ο φόβος της οδήγησης παγώνει την διάσημη ηθοποιό που τα… χρειάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας Ferrari.

Πάνω από το 28% των οδηγών, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος CEA, έχουν αμαξοφοβία. Πολύ απλά: ο φόβος της οδήγησης. Κάτι που ταλαιπωρεί από παιδί την Πενέλοπε Κρουζ.

Η Ισπανίδα ηθοποιός είναι πρωτοσέλιδο αυτές τις μέρες επειδή είναι βασική υποψήφια για το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Η 96η έκδοση των βραβείων και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πέμπτη υποψηφιότητά της για ένα αγαλματίδιο.

Ο ρόλος της Κρουζ είναι αυτός της Laura Garello, συζύγου του Enzo Ferrari. Η ερμηνεία της είναι μέρος της βιογραφικής ταινίας “Ferrari” για τον δημιουργό της ιταλικής μάρκας σπορ αυτοκινήτων και της Scuderia.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέρος μιας από τις πιο εμβληματικές ιστορίες στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Penélope Cruz εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Elle ότι «φοβάται την οδήγηση».

Η αμαξοφοβία της έχει ξεκάθαρη προέλευση. Όταν ήταν παιδί, είδε ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη η μικρή της αδερφή, Μόνικα: «Την χτύπησε ένα αυτοκίνητο μπροστά μου όταν ήμουν οκτώ ή εννέα ετών. Θυμάμαι ότι φορούσε ένα κόκκινο παλτό».

Η ηθοποιός θυμάται ότι για εκείνη «ο χρόνος σταμάτησε. Είναι μεγάλο τραύμα, γιατί την είδα να χάνει τις αισθήσεις της. Ήμουν παράλυτη στο νοσοκομείο, ουρλιάζοντας στους συγγενείς μου: «Η αδερφή μου μόλις χτυπήθηκε από αυτοκίνητο». Η Penélope Cruz προσθέτει ότι «θα αντιδρούσε σαν υστερική» αν είχε δει ένα τόσο σοβαρό ατύχημα σήμερα.

Η μικρότερη αδερφή της Κρουζ, η Μόνικα, επέζησε από το περιστατικό και συνέχισε να κάνει καριέρα ως ηθοποιός και μοντέλο.

Παρά τις αμφιβολίες της για την οδήγηση, η Κρουζ πήρε το ρόλο της συζύγου του Έντσο Φεράρι, που υποδύθηκε ο Ντράιβερ.

Η Πενέλοπε είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ως μέρος της δουλειάς του ζευγαριού για την ταινία, επισκέφτηκαν το γκαράζ του Πιέρο Φεράρι, γιου του Έντσο, όπου κάθισε σε ένα από τα μονοθέσια παρόλο που παραδέχτηκε ότι «φοβάται πολύ στα αυτοκίνητα».

Η ηθοποιός αποκάλυψε προηγουμένως ότι ρώτησε τον Μάικλ Μαν, τον σκηνοθέτη της ταινίας, εάν το σενάριο της νέας βιογραφικής ταινίας θα απαιτούσε να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός σπορ αυτοκινήτου. Πανικοβλήθηκε αρκετά, αλλά τελικά γλύτωσε αντίστοιχες σκηνές.

Το άγχος για την οδήγηση είναι κάτι που μοιράζεται η Κρουζ με τον σύζυγό της και συνάδελφό της Χαβιέρ Μπαρδέμ, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί λόγω της δικής του αντίστοιχης φοβίας.

Σε μια συνέντευξη για την ταινία No Country for Old Men, ο Μπαρδέμ εξήγησε τον φόβο του, λέγοντας: «Ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου είναι να πεθάνω σε τροχαίο ατύχημα. Γι’ αυτό δεν έχω κάτσει ποτέ πίσω από το τιμόνι. Μόνο στις ταινίες».

Η αμαξοφοβία είναι ο φόβος της οδήγησης. Μια κατάσταση που προκαλεί άγχος και ακόμη και κρίσεις πανικού όταν ένα άτομο πρέπει να καθίσει πίσω από το τιμόνι ή όταν οδηγεί.

Όπως μαρτυρούν και τα συνθετικά του όρου (αμάξι + φοβία), είναι ο φόβος που προκαλεί το αυτοκίνητο στο άτομο, είτε όταν το οδηγεί είτε όταν απλώς επιβαίνει σε αυτό. Η αμαξοφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή, όπου όσοι πάσχουν από αυτήν δεν φοβούνται το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον το να χάσουν τον έλεγχο όταν βρίσκονται σε αυτό. Πολλές φορές, η εν λόγω φοβία συνυπάρχει με τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Δεν έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες ανασφάλειες που υφίστανται ορισμένοι οδηγοί όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια περίπλοκη κατάσταση όπως μια νυχτερινή κούρσα ή η οδήγηση στην πόλη.

Η αμαξοφοβία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί με τη βοήθεια ειδικού.

Όπως και στην περίπτωση της Κρουζ, διάφορες εμπειρίες, αναμνήσεις ή προδιαθέσεις μπορούν να γεννήσουν και να αναπτύξουν σταδιακά το φόβο σε πολλούς ανθρώπους. Η αμαξοφοβία, συχνά συνδέεται με τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες περιλάμβαναν κάποιο όχημα. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με αυτοκίνητο είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξουν αμαξοφοβία. Όταν αυτά τα άτομα μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, η τραυματική ανάμνηση επανέρχεται στην επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού ή γενική άρνηση να συνεχίσουν μέσα στο αυτοκίνητο.

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε τον φόβο της οδήγησης και να τον ξεπεράσετε. Για να γίνει αυτό, το άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίσει, σιγά σιγά, τις καταστάσεις που προκαλούν αυτόν τον φόβο. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν επίσης.

Η υπέρβαση της αμαξοφοβίας είναι επίσης δυνατή με τη διεξαγωγή ενός μαθήματος βελτίωσης οδήγησης για να αυξηθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι και, στη διαδικασία, να βελτιωθεί και να τελειοποιηθεί η τεχνική. Είναι διαταραχή από την οποία πάσχει μεγάλο ποσοστό ατόμων στον πλανήτη. Δεν υπάρχει φάρμακο μήτε προληπτική αγωγή…

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024