Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκορδοστούμπι

Σκορδοστούμπι

Κι έτσι το σκορδοστούμπι τονίζει καθημερινά την οσφραντική ισότητα της συνύπαρξής μας.

Ουκ έστιν αριθμός: μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ψητά κολοκυθάκια ροδέλες. Αρνί ψητό. Κρεατόσουπα. Πατσάς… Γεύσεις της παράδοσης στην οποία όσοι αυτόκλητοι σεφ ξεφυτρώνουν στο Διαδίκτυο προσθέτουν και μία συνταγή με σκορδοστούμπι για να ικανοποιήσουν το λαϊκό γούστο. Και πάλλεται η ρινική οδός από τη μυρωδιά. Και γεμίζουν οι διάδρομοι των κτιρίων με ζωή! Με εισβολείς είναι η σωστή λέξη.

Αυτό το δημώδες «άνοιξαν τα σκόρδα του» –που σημαίνει απέκτησε αυτοπεποίθηση και ανέλαβε πρωτοβουλίες– φταίει για όλα τα σκόρδα που φτεροκοπάνε  στη σπιτική ατμόσφαιρα και στο εξής καθορίζουν το άρωμά της.

Κρίμα τα αρωματικά χώρου με μείγμα αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών. Στράφι τα λεπτά ξυλάκια στους διαχυτήρες πνευματικής διαύγειας με βασιλικό και μέντα. Άχρηστος ο αφυγραντήρας υψηλής τεχνολογίας που φιλτράρει την ατμόσφαιρα. Ξεπερασμένα τα εμποτισμένα με ινδικό πατσουλί στικ που ο τοξικός καπνός τους μαζί με τραγούδι Τζάνις Τζόπλιν  έδινε το στίγμα διαμερίσματος με θέα στον ακάλυπτο για κάτι ψαγμένο, μάλλον προς πείραμα  ψυχεδέλειας και ελευθερίας.

Τώρα άλλες είναι οι ουσίες. Σκορδοστούμπι ο ηγεμόνας της αστικής επικράτειας. Από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, το Μαγκρέμπ και τις ασιατικές πεδιάδες. Εδώ, στα αθηναϊκά διαμερίσματα η γεωγραφία της γεύσης κλεισμένη σε κατσαρόλες και ταψιά που σιγοβράζουν πιάτα της πατρίδας  των μερακλήδων από τις άκρες της γης. Τώρα η ισχύς του είναι παγκοσμιοποιημένη. Και ενδεικτική της δύναμης (ή μάλλον της αδυναμίας) των πορτοφολιών των πολλών που προσθέτουν στο ισχνό διαιτολόγιό τους το άρτυμα με βάση το σκόρδο για να ενισχύσουν γεύση και υγεία. Σε αναζήτηση της απόλαυσης, σε ανάμνηση μίας συνήθειας που γινόταν σε τόπους που εγκαταλείφθηκαν βίαια.

Κι έτσι το σκορδοστούμπι τονίζει καθημερινά την οσφραντική ισότητα της συνύπαρξής μας. Μας προκαλεί να εξασκηθούμε στην ανοχή, την ανεκτικότητα, την αντοχή. Κι ας φράζει τον λαιμό η μυρωδιά όταν αργά μέσα στη νύχτα κάποια ψυχή βάζει τσουκάλι και τσιγαρίζει σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό για να μαγειρέψει το φαγητό της μέρας-νύχτας της.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024