Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, με ελάχιστες λύσεις

Χούθι: Ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, με ελάχιστες λύσεις

Οι αγγλοαμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον των Χούθι, αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ενω η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται.

Το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου Ουάσινγκτον και Λονδίνο διέταξαν τους στόλους τους να πλήξουν 16 τοποθεσίες στην Υεμένη, στέλνοντας ηχηρή προειδοποίηση στους Χούθι σχετικά με τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία, μόλις μία ημέρα αφότου το Σ.Α. του ΟΗΕ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Μέχρι σήμερα, οι επιθέσεις των Χούθι, ως αντίποινα στους ανελέητους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, οδήγησαν 2.000 να παρακάμψουν τα στενά του Άντεν, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επιδεινώνοντας τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία και εντείνοντας το κόστος των εταιρειών. Σύμφωνα με μελέτη του Kiel Institute for the World Economy, ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έπεσε τον Δεκέμβριο σε περίπου 70% κάτω από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy τα χτυπήματα αποκάλυψαν την περιορισμένη γκάμα των κυρίως κακών επιλογών που έχουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι.

Από τη μία πλευρά, λένε οι ειδικοί, η κλίμακα των επιθέσεων των Χούθι σε ένα τόσο σημαντικό σημείο για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, θα καθιστούσε δυσβάστακτο το κόστος της αδράνειας. Από την άλλη, τα χτυπήματα κινδυνεύουν να προκαλέσουν οξύτερες κλιμακώσεις ή να εγκλωβίσουν περαιτέρω την Ουάσιγκτον και άλλες περιφερειακές δυνάμεις σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση.

«Πάντα πιστεύουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι αρκετές [αλλά] δεν είναι ποτέ»,

Οι Χούθι έχουν δεσμευτεί να αντεπιτεθούν κατά της επιχείρησης, η οποία είπε ότι σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους έξι, υποσχόμενοι ότι τα χτυπήματα «δεν θα μείνουν αναπάντητα ή ατιμώρητα».

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε δύσκολη θέση», δήλωσε τη Πέμπτη ο Thomas Juneau, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. «Δεν υπάρχουν προφανώς καλές επιλογές για τις ΗΠΑ σε αυτό το σημείο, επομένως η πρόκληση είναι να βρεθεί η λιγότερο κακή επιλογή για να προχωρήσουμε».

Στην πραγματικότητα, τα πλήγματα που διατάχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης αντιπροσωπεύουν μια λιγότερο κακή επιλογή με περιορισμένους στόχους και είναι απίθανο να απαλλάξουν εντελώς την ακτοπλοϊα στην Ερυθρά Θάλασσα από την απειλή των Χούθι, σύμφωνα με το Foreign Policy.

«Πάντα πιστεύουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι αρκετές [αλλά] δεν είναι ποτέ», είπε η Κίρστεν Φόντενροουζ, πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επί προεδρίας Μπάιντεν. «Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο στόχος [των δυτικών βομβαρδισμών] περιορίζεται στον περιορισμό της άμεσης ισχύος πυρός των [Χούθι]», πρόσθεσε. «Δεν νομίζω ότι οι Χούθι θα σταματήσουν να κλιμακώνουν με αυτά τα χτυπήματα, αλλά επίσης δεν θα είχαν σταματήσει χωρίς αυτά».

Ο κόσμος στηρίζει Χούθι

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοτικότητας των Χούθι. Ως μέρος του λεγόμενου Άξονα Αντίστασης του Ιράν, οι Χούθι στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ για να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως σημαντικούς παίκτες ισχύος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα την έχουν ήδη βοηθήσει να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Διαμαρτυρία υποστήριξης των Χούθι και των Παλαιστινίων μετά τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

Οι Χούθι «ελπίζουν επίσης να εκμεταλλευτούν το φιλοπαλαιστινιακό αίσθημα και τις θαλάσσιες επιθέσεις για να ενισχύσουν περαιτέρω την περιφερειακή αποδοχή, την αποδοχή και την υποστήριξή τους», δήλωσε ο Τζαλάλ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

Τα χτυπήματα πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πραγματοποιούν πορεία στις μεγάλες πόλεις της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Δεν επιτεθήκαμε στις ακτές της Αμερικής, ούτε κινηθήκαμε στα αμερικανικά νησιά, ούτε τους επιτεθήκαμε. Τα χτυπήματά σας στη χώρα μας είναι τρομοκρατία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι.

Το πρόβλημα με τις προεδρικές εξουσίες

Μπορεί, μεν η κυβέρνηση του Μπαίντεν να χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις ως «αμυντική» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι της οποίας προηγήθηκε μια «εκτεταμένη διπλωματική εκστρατεία», ωστόσο, η επιχείρηση έχει αναζωπυρώσει μια μακροχρόνια νομική συζήτηση σχετικά με τις εξουσίες των Αμερικανών Προέδρων να διατάζουν επιθέσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου.

«Ο Πρόεδρος πρέπει να έρθει στο Κογκρέσο πριν ξεκινήσει ένα χτύπημα κατά των Χούθι στην Υεμένη και μας εμπλέξει σε μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το άρθρο Ι του Συντάγματος. Θα υπερασπιστώ αυτό ανεξάρτητα από το αν ένας Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός είναι στον Λευκό Οίκο», έγραψε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ro Khanna, προοδευτικός από την Καλιφόρνια, στο X, πρώην Twitter.

Η Επιχείρηση Prosperity Guardian, που είχε προηγηθεί και στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 άλλες υποτίθεται θα συνέβαλλε στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, μαστιζόταν από σύγχυση καθώς ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ παρακάμπτουν την άμεση σύνδεση με τον συνασπισμό -και αρκετές άλλες χώρες αρνούνται να κατονομαστούν καθόλου- υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολο ήταν για την κυβέρνηση Μπάιντεν να συγκεντρώσει τους συμμάχους.

Οι δύο βασικοί παίχτες που αδρανούν

Οι περιφερειακοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη δημόσια εμπλοκή, φοβούμενοι τα αντίποινα των Χούθι που θα μπορούσαν να τους παρασύρουν ξανά στην παρατεταμένη σύγκρουση της Υεμένης.

«Η ικανότητα των Χούθι να βλάψουν τις ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένη – δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι Χούθι απευθείας εναντίον των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Τζουνό. «Αλλά τι γίνεται αν αυτό κλιμακωθεί και οι Χούθι προσπαθήσουν να αντεπιτεθούν τη Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ; Οι Χούθι είναι απρόβλεπτοι και παίζουν με τους δικούς τους κανόνες. Δεν ακολουθούν κανενός είδους καθιερωμένους κανόνες του παιχνιδιού».

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024