Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Νέα χτυπήματα ΗΠΑ κατά των Χούθι

Υεμένη: Νέα χτυπήματα ΗΠΑ κατά των Χούθι

Τα νέα πλήγματα κατά των Χούθι έγιναν μονομερώς από τις ΗΠΑ και ήταν πολύ μικρότερα σε έκταση σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα στρατιωτικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNN μία ημέρα μετά τη συντονισμένη πολυεθνική επίθεση εναντίον σχεδόν 30 θέσεων των Χούθι.

Τα πρόσθετα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, αλλά ήταν πολύ μικρότερα σε έκταση σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα. Στόχευαν μια εγκατάσταση ραντάρ που χρησιμοποιούν οι Χούθι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το τελευταίο χτύπημα πραγματοποιήθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ακόμα ο αξιωματούχος.

Την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Reuters.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah έκανε λόγο επίσης για νέα πλήγματα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπήρξαν επίσης αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους στην Υεμένη ότι μια αεροπορική βάση κοντά στην πρωτεύουσα έχει δεχθεί επίθεση, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αεροπορικές επιθέσεις στην παράκτια πόλη Χοντέιντα.

Χούθι υποσχέθηκαν ότι οι δυνάμεις τους θα απαντήσουν στην επίθεση

Οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει τουλάχιστον έναν βαλλιστικό αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον θέσεων τους.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν 28 διαφορετικές εγκαταστάσεις των Χούθι σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την ικανότητά τους να βάλλουν κατά των διεθνών ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι δύο χώρες υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μπαχρέιν και τις Κάτω Χώρες.

«Ό,τι προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση»

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει με το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής δράσης εάν οι Χούθι συνέχιζαν να εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα βεβαιωθούμε ότι θα απαντήσουμε στους Χούθι αν συνεχίσουν αυτή την εξωφρενική συμπεριφορά μαζί με τους συμμάχους μας», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν στην Πενσιλβάνια.

Όμως μετά τις επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών εκτόξευσε έναν ακόμη βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων προς ένα εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, νότια της Υεμένης.

Τα νέα πλήγματα έρχονται επίσης αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση.

«Ό,τι κάνουμε, ό,τι προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το σύνολο των χτυπημάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης είχε στόχο εγκαταστάσεις ραντάρ και κόμβους διοίκησης και ελέγχου, καθώς και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Αυτά είναι τα κύρια όπλα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Χούθι για να στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού των Χούθι.

Οι Χούθι υποσχέθηκαν ότι οι δυνάμεις τους θα απαντήσουν στην επίθεση, χαρακτηρίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «νόμιμους στόχους».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024