Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Snapchat: Πάνω από 60 οικογένειες μηνύουν την πλατφόρμα για τους θανάτους παιδιών από υπερβολική δόση

Snapchat: Πάνω από 60 οικογένειες μηνύουν την πλατφόρμα για τους θανάτους παιδιών από υπερβολική δόση

Συγγενείς περισσότερων από 60 νέων παιδιών που πέθαναν από υπερβολική δόση φαιντανύλης μήνυσαν την εταιρεία, λέγοντας ότι η πλατφόρμα διευκολύνει το εμπόριο ναρκωτικών.

Τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει μία νέα νομική μάχη που αφορά την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Snapchat και τη συνδέει με το εμπόριο ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, ένας δικαστής της Καλιφόρνια επέτρεψε να προχωρήσει η αγωγή κατά του Snap Inc. που ασκήθηκε από τους συγγενείς των παιδιών που έπαθαν υπερβολική δόση από φάρμακα που φέρεται να αγοράστηκαν με τη χρήση της εφαρμογής.

Τα μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα στο Snapchat επιτρέπουν σε όσους επιδίδονται σε παράνομη δραστηριότητα να αποκρύψουν τις πράξεις τους

Οι συγγενείς περισσότερων από 60 νέων ανθρώπων που πέθαναν από υπερβολική δόση φαιντανύλης μήνυσαν τη Snap Inc. τον Οκτώβριο του 2022, απαιτώντας αλλαγές που αφορούν την προστασία των παιδιών στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η αγωγή

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Snapchat που το διαφοροποιούν από άλλες εφαρμογές – όπως η αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων, η λειτουργία γεωγραφικού εντοπισμού και η λειτουργία απορρήτου My Eyes Only – καθιστούν πιο δύσκολο τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων και είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους εμπόρους ναρκωτικών, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αγωγής.

Μια εκτεταμένη έκδοση της αγωγής που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2023 ανέφερε ότι «ο ρόλος της Snap Inc. και του Snapchat στις παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών σε εφήβους ήταν το προβλέψιμο αποτέλεσμα των σχεδίων, των δομών και των πολιτικών που επέλεξε να εφαρμόσει η Snap για να αυξήσει τα έσοδά της».

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι τα μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα στο Snapchat επιτρέπουν σε όσους επιδίδονται σε παράνομη δραστηριότητα να αποκρύψουν τις πράξεις τους.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνήθως προστατεύονται από πολλές αγωγές βάσει του άρθρου 230 του νόμου περί αξιοπρέπειας των επικοινωνιών, ενός νόμου που παρέχει σε πολλές διαδικτυακές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Snap Inc., προστασία από νομικές αξιώσεις που απορρέουν από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις πλατφόρμες τους.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες απέρριψε τις αντιρρήσεις της Snap Inc. σε 12 ισχυρισμούς της αγωγής που αφορούν αμέλεια, ελαττωματικό προϊόν, ψευδή δήλωση και αδικαιολόγητο θάνατο.

Η επιμονή των γονιών

Η Amy Neville, η κύρια ενάγουσα στην αγωγή, δήλωσε στην εκπομπή «Good Morning America» τον Οκτώβριο ότι ο γιος της Alexander ήταν 14 ετών και προετοιμαζόταν για το πρώτο έτος του λυκείου όταν πέθανε το 2020 μετά τη λήψη ενός χαπιού με φαιντανύλη, το οποίο, σύμφωνα με την Neville, φέρεται να έλαβε από ένα άτομο που γνώρισε στο Snapchat.

«Είμαστε ευτυχείς που το δικαστήριο θα επιτρέψει στους γονείς να αναζητήσουν ευθύνες για τον θάνατο των παιδιών τους από υπερβολική δόση φαιντανύλης», δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποβάλλεται σε ισχυρισμούς ότι διευκόλυνε παράνομες και θανατηφόρες πωλήσεις ναρκωτικών».

Ορισμένοι από τους γονείς που συμμετέχουν στην αγωγή έχουν υποστηρίξει τη θέσπιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους γονείς να έχουν μεγαλύτερη εποπτεία της δραστηριότητας των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Ο Σάμιουελ Τσάπμαν και η Λόρα Μπέρμαν, γονείς του Σάμι Τσάπμαν, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης το 2021 σε ηλικία 16 ετών, βοήθησαν στην ανάπτυξη ενός νομοσχεδίου τον Αύγουστο του 2022 που θα επέτρεπε στους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας λογισμικό τρίτων.

Ο γιος τους φαίνεται πως προμηθεύτηκε την παράνομη ουσία από άτομο που φέρεται να γνώρισε στο Snapchat.

Η απάντηση της Snap Inc.

Η εκπρόσωπος της Snap Inc., Ashley Adams, δήλωσε ότι η εταιρεία «εργάζεται επιμελώς για να σταματήσει τους εμπόρους ναρκωτικών από το να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας και να αναπτύξει τεχνολογίες για τον προληπτικό εντοπισμό και τον αποκλεισμό των εμπόρων, να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου να βοηθήσουν στην προσαγωγή των εμπόρων στη δικαιοσύνη και να εκπαιδεύσει την κοινότητά μας και το ευρύ κοινό σχετικά με τους κινδύνους της φαιντανύλης».

Το Snapchat δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναγνωρίζει ένα μέρος της παράνομης δραστηριότητας ναρκωτικών πριν οι χρήστες είναι σε θέση να το δουν και να το αναφέρουν. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι μπλοκάρει τα αποτελέσματα αναζήτησης για όρους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

«Ενώ είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τους εμπόρους ναρκωτικών από το να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες στο Snapchat, πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων είναι τόσο νομικά όσο και πραγματικά εσφαλμένοι και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη θέση στο δικαστήριο», δήλωσε η Adams.

«Η Snap Inc. έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την πλατφόρμα της ουσιαστικά ασφαλέστερη, αλλά αρνείται να το πράξει επειδή θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη της», απάντησε ο δικηγόρων των οικογενειών.

Πηγή: Fox/ABC News

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024