Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο φωτογράφος Peter Magubane - Απαθανάτισε το απαρτχάιντ για 40 χρόνια

Πέθανε ο φωτογράφος Peter Magubane – Απαθανάτισε το απαρτχάιντ για 40 χρόνια

Φωτογράφισε τις περισσότερες από τις ιστορικές στιγμές της Νότιας Αφρικής.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο διάσημος φωτογράφος Peter Magubane, που έριχνε φως στους καθημερινούς αγώνες των Μαύρων Νοτιοαφρικανών για δεκαετίες υπό το απαρτχάιντ. Απαθανάτιζε τη βία και τη φρίκη της φυλετικής καταπίεσης της εποχής.

Η οικογένεια του καλλιτέχνη ενημέρωσε το Εθνικό Φόρουμ Συντακτών της Νότιας Αφρικής για τον θάνατό του.

Ήταν ένας «θρυλικός φωτορεπόρτερ», είπε το φόρουμ των συντακτών. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είπε ότι ο Magubane «κάλυψε τις πιο ιστορικές στιγμές στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ».

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία

Το 1954 διάβασε ένα αντίτυπο του Drum, ενός περιοδικού που είναι γνωστό για τα ρεπορτάζ του για τους μαύρους των πόλεων και τις επιπτώσεις του απαρτχάιντ . «Ασχολούνταν με κοινωνικά ζητήματα που επηρέαζαν τους μαύρους στη Νότια Αφρική. Ήθελα να γίνω μέρος αυτού του περιοδικού», είχε δηλώσει.

Ο Magubane άφησε τον Drum για να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1967, εργάστηκε στην Rand Daily Mail. Το 1969, στάλθηκε να φωτογραφίσει μια διαδήλωση έξω από το κελί της φυλακής του Winnie Mandela . Συνελήφθη, ανακρίθηκε και στη συνέχεια τέθηκε σε απομόνωση. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν το 1970. Ωστόσο, στον Magubane απαγορεύτηκε η φωτογραφία για πέντε χρόνια. Το 1971 φυλακίστηκε ξανά και πέρασε 98 ημέρες στην απομόνωση και στη συνέχεια πέρασε έξι μήνες στη φυλακή.

Κέρδιζε διεθνείς διακρίσεις με την κάλυψη της φοιτητικής εξέγερσης του Σοβέτο.

Ήταν ο προσωπικός φωτογράφος του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Μουγκαμπάνε ανατέθηκε να καλύψει τις ταραχές του Σοβέτο που σημειώθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 1976. Συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και του έσπασαν τη μύτη. Τελικά, απελευθερώθηκε στα τέλη του 1976.  Η σειρά φωτογραφιών που τράβηξε του έφερε διεθνή αναγνώριση και αναγνώριση. Τον Φεβρουάριο του 1977, κέρδισε ένα βραβείο αριστείας στη δημοσιογραφία, με χορηγία από το οινοποιείο Stellenbosch Farmers και παρουσιαζόμενο από τον Walter Cronkite.

Εθνική Ημέρα της Γυναίκας

Το 2006, τα Ταχυδρομεία της Νότιας Αφρικής εξέδωσαν μια μινιατούρα και έναν αναμνηστικό φάκελο για την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας . Αυτό τιμά την πορεία στις 9 Αυγούστου 1956 όταν 20.000 γυναίκες από όλα τα μέρη της Νότιας Αφρικής οργάνωσαν μια δεύτερη πορεία στα κτίρια της Ένωσης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους νόμους που ψηφίζουν. Άφησαν αναφορές με περισσότερες από 100.000 υπογραφές στην πόρτα του πρωθυπουργού. Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στη μινιατούρα τραβήχτηκε από τον Peter Magubane κατά τη διάρκεια της πορείας και περιλαμβάνει μερικές από τις γυναίκες που ηγήθηκαν της πορείας του 1956: Lillian Ngoyi , Helen Joseph , Sophia Williams-De Bruyn και Rahima Moosa .

Ο Magubane σταμάτησε να εργάζεται στο φωτορεπορτάζ και αργότερα επικεντρώθηκε στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Τεκμηρίωσε έγχρωμους τους τρόπους των φυλών που επιβίωσαν στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024