Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ξωτικό των Χριστουγέννων: Πώς οι δημοφιλείς ταινίες των εορτών έγιναν ένα ψυχρό μάθημα καπιταλισμού

Το Ξωτικό των Χριστουγέννων: Πώς οι δημοφιλείς ταινίες των εορτών έγιναν ένα ψυχρό μάθημα καπιταλισμού

Πόσα χρήματα θα κέρδιζε το ξωτικό, αν ήταν στα αλήθεια ξωτικό;

Ο Δεκέμβριος είναι μια θαυμάσια εποχή του χρόνου για πολλούς λόγους, και όχι μόνο επειδή φέρνει μια πληθώρα δελτίων τύπων που σχετίζονται με ταινίες και μοιάζουν αποφασισμένα να διαλύσουν τη χαρά για τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων μας με τον ωμό ρεαλισμό που φέρνει ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο που κάνει το γύρο του κόσμου αυτή τη στιγμή, σχετικά με την ταινία «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων».

Το «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» είναι, φυσικά, μια συγκινητική και ειλικρινής κωμωδία για την οικογένεια, το ανήκειν και τη μαγεία της πίστης.

Η μήπως δεν είναι;

Αλλά όχι σύμφωνα με την Skills Trading Group, η οποία πρόσφατα έστειλε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοψίζει την πλοκή της ταινίας σε ένα συγκεκριμένο ποσό ψυχρών και σκληρών χρηματικών απολαβών που θα είχε κερδίσει ο Buddy το ξωτικό αν ζούσε στα αλήθεια.

Ίσως είναι ένας ψυχρός μύθος για το πώς να κερδίζεις περισσότερα χρήματα από τους γονείς σου, ώστε να μπορείς να τους κοροϊδεύεις με όλα σου τα υπάρχοντα. Ίσως είναι μια υπενθύμιση ότι η οικογένεια δεν είναι τίποτα και ο πλούτος είναι το παν

Το ενημερωτικό δελτίο εξετάζει προσεκτικά κάθε κύριο καθήκον ενός κλασικού χριστουγεννιάτικου ξωτικού και του αποδίδει μια χρηματική αξία με τη μορφή ωρομισθίου.

Έτσι, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή παιχνιδιών για τα προς το ζην θα σας αποφέρει σήμερα 24,61 λίρες την ώρα, ενώ η διαλογή της αλληλογραφίας του Άγιου Βασίλη σε μια αποθήκη αποφέρει 12,61 λίρες την ώρα.

Οι άλλες εργασίες περιλαμβάνουν το να είσαι εργάτης στάβλου για τους ταράνδους (10,01 λίρες), το να είσαι και φούρναρης (11,12 λίρες) και ζαχαροπλάστης (9 λίρες) και το να είσαι μηχανικός έλκηθρου (19,71 λίρες).

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα καθήκοντα, ένα ξωτικό μπορεί να αναμένει να κερδίσει ένα ωρομίσθιο της τάξης των 14,46 λιρών. Ακόμα καλύτερα, χάρη σε μια «θαυμαστή εργασιακή συνθήκη» ( ή μήπως άθλια;) που σημαίνει ότι εργάζονται για 18 ώρες την ημέρα, ένα χριστουγεννιάτικο ξωτικό μπορεί να περιμένει να κερδίσει έναν ετήσιο μισθό ύψους 94.348,80 λιρών.

Και ακόμη καλύτερα, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να διασταυρώσουμε τον ακριβή αριθμό με τον ιστότοπο Santatracker.net, ο οποίος εκτιμά ότι ο Άγιος Βασίλης απασχολεί σήμερα 110.000 ξωτικά, τα οποία αμείβονται με περίπου τριπλάσιο μισθό από τον αντίστοιχο μέσο μισθό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πατέρας του Μπάντι, ο Γουόλτερ, ήταν εκδότης παιδικών βιβλίων στο επάγγελμα, ένας ρόλος που σύμφωνα με την ιστοσελίδα Payscale έχει μέσο μισθό 80.000 λίρες

Αν υποθέσουμε ότι κάθε ξωτικό εργάζεται όλο το χρόνο για να προετοιμάσει τα Χριστούγεννα, αυτό σημαίνει ότι ο Άγιος Βασίλης έχει ετήσιες μισθολογικές οφειλές άνω των 10 δισεκατομμυρίων λιρών. Προφανώς μπορούμε να περιμένουμε ότι το ποσό αυτό θα υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον, καθώς η πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνεται και μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού απολύεται εν μια νυκτί.

Αλλά αυτό αφορά την ταινία «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων».  Και, πρέπει να πούμε ότι η μελέτη αυτή παίρνει πολλές ελευθερίες από τη θεμελιώδη αλήθεια του Elf, η οποία είναι ότι το Ξωτικό δεν ήταν στην πραγματικότητα καθόλου Ξωτικό. Ήταν ένας άνθρωπος που ανατράφηκε τυχαία ως ξωτικό, και ως εκ τούτου θα ήταν απίθανο η παραγωγικότητα του να είναι ίση με ενός βιολογικού ξωτικού.

Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν

Πράγματι, το πρώτο κομμάτι της ταινίας δείχνει τον Μπάντι να αγωνίζεται γενναία για να ολοκληρώσει έστω και ένα κλάσμα της βασικής παραγωγής των ξωτικών. Αν τα στοιχεία της Skills Trading Group αφορούσαν έστω και στο ελάχιστο την απόδοση, τότε είναι αυτονόητο ότι ο Buddy δεν θα κέρδιζε ούτε κατά διάνοια 94.348,80 λίρες.

Επιστρέφοντας στο θέμα, ο Γουίλ Φέρελ ήταν 36 ετών όταν κυκλοφόρησε το Elf, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Μπάντι είχε την ίδια ηλικία. Σε ένα θεματικό κείμενο στο Reddit  αναφέρεται ότι τα ξωτικά δεν ωριμάζουν σωματικά μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι, ρεαλιστικά, ο Μπάντι είχε κερδίσει συνολικά 1.509.580 λίρες μέχρι τη στιγμή που έφυγε από το Βόρειο Πόλο για να επιχειρήσει να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα. Με βάση τις συμφωνίες τους στην ταινία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών λιανικής πώλησης, φαίνεται ότι το κόστος ζωής στο εργαστήριο του Άγιου Βασίλη θα ήταν εξαιρετικά φθηνό, οπότε ο Μπάντι μπορεί κάλλιστα να είχε κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μετρητών όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη.

Μήπως είμαστε αφελείς;

Τώρα είναι το σημείο όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Ο πατέρας του Μπάντι, ο Γουόλτερ, ήταν εκδότης παιδικών βιβλίων στο επάγγελμα, ένας ρόλος που σύμφωνα με την ιστοσελίδα Payscale έχει μέσο μισθό 80.000 λίρες. Και αυτό σημαίνει ότι ο Μπάντι το ξωτικό θα έβγαζε περισσότερα χρήματα από τον πατέρα του.

Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως έχουμε κάνει λάθος με το «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως το «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» να μην είναι τελικά μια συγκινητική και ειλικρινής κωμωδία για την οικογένεια, το ανήκειν και τη μαγεία της πίστης.

Ίσως είναι ένα σκληρό και ψυχρό μήνυμα για την αμείλικτη δύναμη του χρήματος. Ίσως είναι ένας ψυχρός μύθος για το πώς να κερδίζεις περισσότερα χρήματα από τους γονείς σου, ώστε να μπορείς να τους κοροϊδεύεις με όλα σου τα υπάρχοντα. Ίσως είναι μια υπενθύμιση ότι η οικογένεια δεν είναι τίποτα και ο πλούτος είναι το παν. Σωστά;

*Πηγή: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Warner Bros

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024