Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣYΡIZA: Στο βωμό της πλατφόρμας θυσιάζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΣYΡIZA: Στο βωμό της πλατφόρμας θυσιάζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει πως η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που στήριξαν τη Γαλλία, ώστε να μην περάσει η συμφωνία που προέβλεπε πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες

«Συντελεστής σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στις πλατφόρμες για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τάχθηκε ενάντια στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας», σημειώνουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος, Γιώργος Γαβρήλος.

Όπως υποστηρίζουν με κοινή δήλωσή τους, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στον Μακρόν για να μην εγκριθεί το προτεινόμενο κείμενο της Οδηγίας, στο οποίο είχαν καταλήξει μόλις πριν μία εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν, έπειτα από διαπραγματεύσεις σκληρές και πολύμηνες».

Και υπογραμμίζουν πως αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης της Οδηγίας, κάτι που «αφήνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Ευρώπη βορά στην ασυδοσία των εταιρειών πλατφόρμας, την εργασιακή επισφάλεια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς βασικά συλλογικά δικαιώματα υπό το καθεστώς ψευδούς αυτοαπασχόλησης».

«Μητσοτάκης και Άδωνις διάλεξαν τα λόμπι»

Η Νέα Δημοκρατία, τονίζουν τα στελέψη του ΣΥΡΙΖΑ, «στην ουσία, τάσσεται ενάντια σε πολύ θετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις, όπως:

  • Η επίρριψη του βάρους της απόδειξης ότι όσοι εργάζονται σε πλατφόρμες δεν είναι υπάλληλοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι, στις εταιρείες.
  • Η υποχρέωση των εθνικών αρχών να εξακριβώνουν ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα δεν είναι ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι.
  • Η πρόσβαση για εκατομμύρια εργαζόμενους σε βασικά δικαιώματα όπως άδεια μετ’ αποδοχών, συνταξιοδότηση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ., καθώς δε θα θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων ή στην ικανοποίηση των λόμπι των εταιρειών πλατφόρμας – που πασχίζουν να αποφύγουν τις δαπάνες που θα επέφερε η πρόσβαση των εργαζομένων τους σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει»

Σημειώνουν, μάλιστα, πως «φυσικά μετά και την εγχώρια εφαρμογή πολιτικών οι οποίες άλλαξαν το 8ωρο σε 13ωρο, έκαναν καθεστώς την 6ημερη εργασία, κατήργησαν στην ουσία το ΣΕΠΕ, ποινικοποίησαν τον συνδικαλισμό και άνοιξαν τον δρόμο για την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ‘άνθιση’ των ελαστικών μορφών εργασίας, δε μας εκπλήσσει που για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους», ενώ τονίζουν πως «η μάχη δεν έχει τελειώσει».

«Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν με το νέο έτος και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, το δικαίωμα σε σταθερή και προστατευμένη εργασία, ενάντια σε όσους θέλουν ένα εργασιακό τοπίο άναρχο για να μπορούν να πλουτίζουν συγκεκριμένοι μεγαλο-εργοδότες», αναφέρουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα είναι παρών σε αυτή τη μάχη, όπως ήταν άλλωστε από την αρχή, με την καθοριστική συμβολή του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στη διαμόρφωση του κειμένου της Οδηγίας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και την ανάδειξη του θέματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνουν καταληκτικά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024