Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διανομείς: Συμφωνία στην ΕΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες

Διανομείς: Συμφωνία στην ΕΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αναγνωρίζονται πλέον ως αυτοαπασχολούμενοι και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μισθωτούς.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν την Τετάρτη σε προκαταρκτική συμφωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε online εταιρείες όπως η Uber και η Wolt, μια συμφωνία που αν τελικά εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.

Οι νέοι κανόνες για τη λεγόμενη gig economy προβλέπουν «τεκμήρια απασχόλησης» ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγνωρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι που δεν δικαιούνται κοινωνικών παροχών.

Ως μισθωτοί θα αναγνωρίζονται συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που πληρούν τρία από πέντε κριτήρια που παρατίθενται στην απόφαση, αναφέρει το Reuters.

Οι κανόνες περιορίζουν επίσης τη χρήση αλγορίθμων στη λήψη αποφάσεων

«Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται σε πλατφόρμες μπορεί να αναγνωρίζονται εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι […] και δεν απολαμβάνουν σημαντικά δικαιώματα εργασιακής και κοινωνικής προστασίας» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι προτάθηκαν για πρώτη φορά το 2021, εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι λειτουργίας για τις συμβατικές και τις online επιχειρήσεις.

Την πρόταση είχε προηγουμένως επικρίνει ο σύνδεσμος Delivery Platforms Europe, ο οποίος εκπροσωπεί τις πλατφόρμες Bold, Deliveroo, Delivery Hero, Glovo, Uber και Wolt.

Οι κανόνες περιορίζουν επίσης τη χρήση αλγορίθμων στη λήψη αποφάσεων και απαιτεί ανθρώπινη επίβλεψη σε θέματα όπως η απόλυση ή αναστολή λογαριασμού εργαζομένου.

Δίνει επίσης στους εργαζομένους περισσότερες πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιούνται οι εταιρικοί αλγόριθμοι και πώς η συμπεριφορά των εργαζομένων επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ακόμα, οι πλατφόρμες δεν θα μπορούν πλέον να ξεγελούν το σύστημα απασχολώντας το προσωπικό μεσαζόντων, καθώς οι εργαζόμενοι σε μεσάζοντες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όσους απασχολούνται άμεσα στην εταιρεία.

Το κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024