Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ελληνικά πιάτα και γλυκά κάνουν το γύρο του κόσμου - Και κατακτούν την κορυφή

Τα ελληνικά πιάτα και γλυκά κάνουν το γύρο του κόσμου – Και κατακτούν την κορυφή

Στην πρώτη πεντάδα με τις κουζίνες του κόσμου πολλά ελληνικά φαγητά και γλυκά

Τον θρίαμβο της ελληνικής κουζίνας στον κατάλογο του Taste Atlas, τον μάθαμε πρόσφατα, αφού η χώρα μας έχει θέση και μάλιστα υψηλή τόσο στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου όσο και στα καλύτερα πιάτα.

Πέρα από το γεγονός ότι η ελληνική κουζίνα ανέβηκε στο βάθρο καθώς, μετά από ψηφοφορία, αναδείχθηκε δεύτερη σε όλο τον κόσμο, πίσω από την Ιταλία και την Ιαπωνία που μοιράστηκαν την πρώτη θέση, μία σειρά ελληνικών τροφίμων και φαγητών κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα με τις κουζίνες του κόσμου.

Τέταρτη στον κόσμο η μπουγάτσα

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Πρωινό», στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ελληνική και θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα.

Όπως σημειώνεται, μάλιστα, η μπουγάτσα έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε και ενσωματώνει ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Έλληνες Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Πρώτη θέση στις σαλάτες ο ντάκος

Ο ντάκος κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις σαλάτες του κόσμου – και όχι η κλασσική χωριάτικη, όπως θα περιμέναμε.

Αναφέρεται ως ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι, θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελληνικού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Τα τρίγωνα Πανοράματος δεύτερα στη λίστα

Άλλη μία σπεσιαλιτέ από την Θεσσαλονίκη κατέκτησε τον κόσμο, αφού τα περίφημα τρίγωνα Πανοράματος βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Ζύμες».

Στην ίδια κατηγορία και στην πέμπτη θέση συναντάμε τα πιταράκια, μια σπεσιαλιτέ από το νησί της Μήλου, που αποτελείται από μικρά πιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμισμένα με τυρί.

Η ζύμη φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ η γέμιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο θρυμματισμένο τοπικό τυρί (όπως η μανούρα), αναμεμειγμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Άλλες παραλλαγές της γέμισης με τυρί περιλαμβάνουν ένα μείγμα από μυζήθρα, αυγά, δυόσμο και αλάτι ή ένα συνδυασμό ψιλοκομμένου κόκκινου κρεμμυδιού με ξηρό τυρί Μελιανό.

Υπάρχει επίσης μια γλυκιά εκδοχή της ζύμης, που χρησιμοποιεί γέμιση από τυρί μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα. Τα πιταράκια συνήθως τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά και απολαμβάνονται καλύτερα ζεστά ως σνακ.

Στη δεύτερη θέση το ελληνικό γιουβέτσι

Στα φαγητά φούρνου, βρίσκουμε στη δεύτερη θέση το γνωστό μας γιουβέτσι.

Όπως σημειώνεται, αυτή η κλασική ελληνική συνταγή αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα, που παρασκευάζεται σε ένα σκεύος φούρνου. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.

Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, το κριθαράκι ή τις χιλοπίτες, και την επικάλυψη με μια στρώση τριμμένου τυριού.

Η λακέρδα τέταρτη στην κατηγορία «Πίκλες – τουρσιά»

Κι όμως, η ταπεινή λακέρδα κατέκτησε την τέταρτη θέση στη λίστα με τις πίκλες και τα τουρσιά.

Δημοφιλής στην Ελλάδα, η λακέρδα είναι «ωμό ψάρι τουρσί», όπως σημειώνεται στον κατάλογο του Taste Atlas, που συνήθως παρασκευάζεται από χοντρές φέτες φιλέτου ψαριού, οι οποίες είτε αλατίζονται στεγνά, είτε καλύπτονται σε άλμη πριν καλυφθούν με ελαιόλαδο.

Πρωτιά για την πατάτα Νευροκοπίου

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πρώτη στις πατάτες όλου του κόσμου κατατάχθηκε η πατάτα Νευροκοπίου.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες, χάρη στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη.

Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για να γίνει η συγκομιδή τους τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024